New Yorkban is megáll az élet, bezár minden iskola, étterem, bár, színház és mozi

Publikálás dátuma
2020.03.16. 06:31

Fotó: Tayfun Coskun / AFP/Anadolu Agency
Los Angelesben még az edzőtermek is
Az Egyesült Államok legnépesebb városában, New Yorkban is megáll az élet, miután Bill de Blasio polgármester előbb az iskolák, majd az éttermek, szórakozóhelyek, színházak és bárok bezárását rendelte el helyi idő szerint vasárnap. New Yorkban található az ország legnagyobb állami iskolarendszere. Bill de Blasio eleinte vonakodott beszüntetni az oktatást, de Andrew Cuomo, New York állam kormányzójának nyomására úgy nyilatkozott, "a nap folyamán belátta, hogy nincs más választás". Pár órával később azt is bejelentette, hogy minden étteremnek, bárnak, színháznak és mozinak is be kell zárnia az új koronavírus megfékezése érdekében. A polgármester arról egyelőre nem nyilatkozott, hogy a szórakozóhelyek meddig nem nyithatnak ki. "A vírus rohamosan terjedhet azokon a helyeken, ahol a New York-iak találkoznak, éttermekben, bárokban, és ahol egymáshoz közel ülünk. Meg kell szakítanunk a láncot" - szögezte le Bill de Blasio, hozzátéve, hogy nehéz szívvel hozta meg a döntést. "Ezek a helyek városunk szíve és lelke. Részei annak, amikor New York-inak nevezzük magunkat, de városunk példátlan fenyegetéssel néz szembe, és úgy kell cselekednünk, mint hogyha háborúban állnánk" - emelte ki a demokrata párti politikus. A rendelkezés értelmében 50 ezer étterem kénytelen kedden 9 órakor lehúzni a rolót; csak elvitelre vagy házhoz szállítással szolgálhatják ki vendégeiket. Érdekvédelmi szervezetük szerint a New York-i éttermek 51 milliárd dollár (csaknem 15,5 ezer milliárd forint) adóbevételt termelnek az államnak és 800 ezer embernek adnak munkát. Nem sokkal később Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere is hasonló intézkedéseket jelentett be, de a nyugati parti nagyvárosban az edzőtermeknek is be kell zárniuk, ott már vasárnap éjfélkor életbe lépnek a korlátozások, és legkorábban március 31-én oldhatják fel azokat. Garcetti ugyanakkor jelezte: ha kell, meg fogja hosszabbítani a rendelet hatályát.
Szerző
Témák
koronavírus USA
Frissítve: 2020.03.16. 10:49

Országos vesztegzárat rendelt el a cseh kormány, jelentősen korlátozzák az emberek mozgását

Publikálás dátuma
2020.03.16. 06:21

Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
első körben március 24-ig tart az intézkedés.
Országos vesztegzárat rendelt el a cseh kormány március 16-tól március 24-ig - jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök vasárnap éjszaka, a kormány rendkívüli ülése után. A miniszterelnök közlése szerint a kormány több mint 6 óra tárgyalás után összesen 15 határozatot fogadott el a témában. A kabinet jelentősen korlátozza az emberek szabad mozgását. Nem hagyhatják el a lakásukat, és nem tartózkodhatnak közterületen, ami alól kivételt képez egyebek mellett, ha munkába vagy orvoshoz mennek, valamint élelmiszereket, gyógyszereket, tisztálkodószereket vásárolnak. További kivételt képez a gondoskodás a közeli hozzátartozókról. A rendelet betartását a hatóságok ellenőrizni fogják. Újságírói kérdésre válaszolva Jan Hamácek belügyminiszter azt mondta, hogy "az emberek sétái a jó levegőn természetesen nincsenek betiltva, de a csoportosulás igen". A cseh kormány válságstáb felállításáról is döntött, amelynek élén Roman Prymula, az egészségügyi miniszter helyettese áll, aki képzett járványügyi szakember. Csehországban vasárnap késő este már 293 fertőzött személyt tartottak nyilván. Kettejük állapota súlyos, míg a többieknél enyhe lefolyású a kór - mondta Adam Vojtech egészségügyi miniszter. A vasárnapi kormánydöntés tovább szigorította a hét folyamán bevezetett intézkedéseket. Csehországban szerdától határozatlan időre szünetel az oktatás, csütörtökön harmincnapos szükségállapotot hirdettek, szombattól zárva vannak a vendéglők, az üzletek, kivételt az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, drogériák képeznek, hétfőtől kezdve pedig le vannak zárva a cseh határok is. Az új típusú koronavírus terjedése miatt külföldi állampolgárok vasárnap éjféltől nem léphetnek be Csehországba, a cseh állampolgárok pedig nem utazhatnak külföldre. A határátlépési korlátozások nem érintik a kamionos teherszállítást, a kamionsofőröket, pilótákat és a szolgálatban lévő vasutasokat, valamint egészségügyi dolgozókat.
Szerző

Szlovákiában hamarosan minden állampolgárnak védőmaszkot adnak

Publikálás dátuma
2020.03.15. 21:52

Fotó: Arpad Kurucz / 2020 Anadolu Agency
Másfél héten belül raktáron lehet a 30 millió védőmaszk.
A szlovák Állami Tartalékalap igazgatója, Kajetán Kičura vasárnapi sajtótájékoztatóján közölte, aláírták a szerződést 30 millió darab egészségügyi maszk beszerzéséről – írja a Parameter.sk. Az igazgató szerint másfél héten belül raktáron lehet a 30 millió védőmaszk, amelyet rendeltek. 
Kičura szerint ez egyúttal azt is jelenti, hogy Szlovákia minden állampolgárának jut majd a maszkokból.

Arról még nincs döntés, hogy milyen módon juttatják majd el a lakosokhoz. Elképzelhetőnek tartják, hogy a járási hivatalokon keresztül oldanák ezt meg, de a postai kézbesítést is fontolgatják. Kičura egyelőre azt sem tudta megmondani, hogy a védőmaszkok ingyenesek lesznek-e.
Szerző