A gyerekeket kevésbé és enyhébben is fertőzi a koronavírus

Publikálás dátuma
2020.03.16. 12:20

Fotó: Fotostand / Schmitt/Picture-Alliance / AFP
Egy újabb kínai tanulmány szerint kevesebb gyereket és kevésbé súlyosan fertőz meg a betegség. Ez azonban megnehezítheti az észlelést – hívták fel a figyelmet a kutatók.
Kevesebb gyereket fertőz meg az új koronavírus, és körükben kevésbé súlyos a betegség kínai kutatók tanulmánya szerint. A The Nature Medicine tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban kínai kutatók 10, új koronavírussal fertőzött gyerek esetét vizsgálva találtak bizonyítékot arra, hogy a vírus okozta Covid-19 légúti fertőzés kevésbé súlyos: egy gyereknél semmilyen tünet nem jelentkezett, a többieknél enyhe tünetek voltak.
A 10 gyereknél - hat fiúnál és négy lánynál, akiknek életkora két hónaptól 15 évig terjedt - egy kuangcsoui kórházban végeztek vírustesztet, mivel családtagjaik között Covid-19 betegek voltak, vagy fertőzöttekkel volt közeli kapcsolatuk. Nem azért tesztelték őket, mert orvosi ellátásra szorultak – hangsúlyozták a kutatók.
Öt gyereknél köhögés lépett fel, négynek fájt a torka, háromnál hasmenés jelentkezett, kettőnek eldugult, folyt az orra, ezek mind olyan tünetek, amelyek miatt a Covid-19 más betegségekhez hasonlít. A 10 gyerekből hétnek volt láza, de nem magasabb 39 Celsius-foknál. 
Egyiküknél sem alakult ki tüdőgyulladás, amely egyes felnőtteknél halálos kimenetelű, bár a CT-vizsgálatok kimutattak a tízből hat gyereknél izolált vagy több, nem egységes "tejüvegszerű homályfoltot" (ground-glass opacity, GGO) a tüdő külső részén. Fejfájás, izomfájdalom, hányinger, levertség, nehéz légzés, hányás, szédülés, amely a Covid-19 felnőtt fertőzöttjeinél lép fel, mind hiányzott a fertőzött gyerekek ezen kis csoportjánál – írták a kutatók.
"A fertőzés enyhe és tünet nélküli megjelenése a gyerekeknél megnehezítheti az észlelést" – írta a tanulmány vezető szerzője, Ji Hszü, a Kuangcsoui Női és Gyermek-egészségközpont orvosa. A kutatók 745 "erősen fertőzésgyanús" gyereket teszteltek január 2. és február 20. között. A csoportnak csupán 1,3 százaléka bizonyult fertőzöttnek.
Az alacsony fertőzési arány megegyezik a The New England Journal of Medicine című folyóiratban csütörtökön közölt tanulmány megállapításaival, amelyeket egy másik kínai orvoscsoport tett. Az egyik vuhani kórház orvosai azt mutatták ki, hogy a légúti fertőzésekkel kórházba került gyerekeknek csupán 1,6 százaléka bizonyult Covid-19 betegnek.
A kutatók óvatosságra intettek, mondván, hogy a vírust 10 gyerek közül nyolcnak a székletében is megtalálták, még jóval azután is, hogy az orr- és a torokmintákból eltűnt, az azonban nem világos, hogy a székletben talált vírusrészecskék fertőzők voltak-e.
Szerző

Ellenálló, magát "kijavító" elektronikus textilt fejlesztettek

Publikálás dátuma
2020.03.16. 11:23
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az emberi mozgást és egészséget monitorozó viselhető műszerek számára készült.
Széles körben használatosak a viselhető, hajlékony elektronikus eszközök, amelyek az emberi mozgást és egészséget monitorozzák valós időben vagy az ember és számítógép közötti interakciókhoz, és az úgynevezett mély tanuláshoz veszik igénybe őket. Érzékenységük, válaszsebességük azonban javításra szorul.
A textilalapú elektronikus eszközöknek még mindig árt a verejték, az olaj, a fizikai elhasználódás és a mosás is veszélyezteti őket. A nagy teljesítményű, környezeti ártalmaknak ellenálló, mechanikailag stabil funkcionális elektromos textil előállítása továbbra is nagy kihívás – olvasható a Journal of Materials Chemistry A című folyóiratban.
A kínai tudományos akadémia Ningpo Anyagtechnológiai Műszaki Intézete (NIMTE) olyan elektronikus textilt tervezett, amely egy sor folyadéknak ellenáll és a mechanikai igénybevétel után "kijavítja" magát. A verejték- és vízálló elektronikus textil az emberi mozgás, az ember és gép közötti interakciók és a robottanulás céljára hatékonyan felhasználható – mondta a NIMTE professzora, Csen Tao.
Szerző

Becsapott múzeum: a Washingtonban őrzött holt-tengeri tekercstöredékek mindegyike utánzat

Publikálás dátuma
2020.03.15. 21:47

Fotó: GALI TIBBON / AFP
A Washingtoni Bibliamúzeum tavaly bejelentette, az általuk őrzött Holt-tengeri tekercs-töredékek közül öt hamisítvány. Mára kiderült, mind a tizenhat darabkájuk huszadik századi utánzat.
A Washingtonban lévő Bibliamúzeumban kiállított Holt-tengeri tekercs mind a 16 darabja hamisítvány - ismerte el a múzeum egy hétvégi tudományos konferencián. „A töredékek mindegyike olyan jellemezőket mutat, amelyek arra utalnak, a XX. században szándékosan készítették őket” – mondta Colette Loll, a vizsgálatok vezetője. A darabokat vasárnap készültek kiállítani, a bemutatót természetesen elhalasztották. A tudósok szerint ezek a hamisítványok a legjelentősebbek 2012 óta, amikor is „Jézus Feleségének Evangéliuma” megtévesztett egy harvardi szakembert. Néhányan úgy gondolják, hogy 2002 óta 70 hamisított Holt-tengeri tekercs darab került piacara. Az eredetieket 70 éve találta egy pásztorfiú Qumranban egy barlangban. Az írások a Héber Biblia legrégebbi változatát és más zsidó szövegeket tartalmaznak Jézus korából. Ezeket most Jeruzsálemben a Könyvek szentélyében őrzik. A washingtoni töredékek öt darabjáról németországi szakemberek 2018-ban állapították meg, hogy „olyan jellegzetességeket mutatnak, amelyek összeegyeztethetetlenek ókori eredetükkel”. A Biblia Múzeumot a Green család alapította 2017-ben. S bár komoly kellemetlenségeket okoz számukra a hír a hamisítványokról, de Jeffrey Kloha, a Biblia Múzeum kurátora úgy véli: „az a kidolgozott és alapos módszer, amellyel kiderítették az igazságot gyűjteményünkről, más esetekben is használható lesz, és azt is feltárhatja, kik követték el csalást”. Steve Green, a múzeum alapítójának szóvivője azt mondta, nem árulják el, mennyibe kerültek a tesztek, és Green arról sem nyilatkozik, maguk a tekercsek milyen áron kerültek hozzájuk. Azonban azt tudni, a piacon az ilyen tárgyak millió dollárokat érnek. Egy 2017-es interjúban Green azt mondta, nem tudja pontosan kitől vásárolta a darabokat. Több forrásból, de nem biztos benne, melyik honnan származik. Kipp Davis, a Kanadai Nyugati Szentháromság Egyetem Tudósa azonban már 2017-ben kifejezte kétségeit a tekercsek eredetiségét illetően.   A hamisítók nagyon alaposak voltak, a darabkák, amire írtak ókoriak és valahonnan Qumran környékéről valók, de bőrből készültek, nem pergamenből, mint a valódiak. A vizsgálók szerint talán római katonák lábbelijei lehettek valamikor. A csalók valamilyen fényes anyaggal, valószínűleg állati ragasztóval vonták be őket, hogy rögzítsék a szakadásokat, és hasonlítsanak az eredeti tekercsek viaszos fényére. De a hamisítók hibáztak is, modern tintát használtak az íráshoz, és az is árulkodó, ahogyan az írás követi a szakadásokat, egyenetlenségeket. Ugyanakkor, amíg a tinta nedves volt, port szórtak rá a Holt-tenger környékéről, hogy az ottani ásványok kimutathatók legyenek. Az állítások megerősítésére 3D-s mikroszkópot, infravörös spektroszkópiát és más naprakész technológiákat alkalmaztak. 
Szerző
Frissítve: 2020.03.16. 13:23