Előfizetés

Bezárná kapuit az Európai Unió is

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.03.16. 17:42

Fotó: Béres Márton / Népszava
A korlátozás egyelőre 30 napra szólna, de szükség esetén meghosszabbítható lenne.
Az Európai Bizottság azt javasolja a tagállamok vezetőiből álló Európai Tanácsnak, hogy ideiglenesen korlátozza harmadik országok polgárainak beutazását az Európai Unióba. A korlátozás egyelőre 30 napra szólna, de szükség esetén meghosszabbítható lenne. Ursula von der Leyen bizottsági elnök hétfő délutáni videó üzenetében a koronavírus járvány gyors terjedésével magyarázta a kivételes intézkedést. A Bizottság javaslata szerint felmentést kapnának a korlátozás alól az EU-ban lakó nem uniós polgárok, az EU-s polgárok családtagjai, a diplomaták, az orvosok, ápolók, gondozók és azok a kutatók, illetve szakemberek, akik a koronavírus fertőzés megfékezésén dolgoznak. Az áruszállítást végzőkre és a határmenti ingázókra sem vonatkozna a szigorítás.
A brüsszeli testület hétfőn a tagállamoknak szóló iránymutatásokban foglalta össze, hogy a válsághelyzetben milyen határigazgatási intézkedéseket hozzanak az emberek egészségének és az alapvető áruk, valamint szolgáltatások szabad áramlásának a biztosítása érdekében az EU határain belül.
A koronavírus fertőzésnek kitett személyeknek megfelelő egészségügyi ellátást kell biztosítani, akár az érkezési, akár az indulási országban. Az ország területére belépők szűrővizsgálatára a határellenőrzés bevezetése nélkül is lehetséges, a betegektől nem lehet megtagadni a belépést. Ha a tagállamok úgy döntenek, hogy közegészségügyi okokból visszaállítják a határőrizetet, akkor azt úgy kell megszervezniük, hogy a határállomásokon ne alakuljanak ki hosszú sorok. Mindig be kell fogadniuk a saját polgáraikat és lakosaikat, és meg kell könnyíteniük a hazatérő többi uniós polgár és lakos átutazását az országon. Megkövetelhetik tőlük, hogy karanténba vonuljanak, de csak akkor, ha ugyanezeket a követelményeket írják elő saját állampolgáraiknak is. A tagállamoknak meg kell könnyíteniük a határmenti munkavállalók belépését, különösképp, ha az egészségügyben és az élelmiszeriparban, valamint egyéb alapvető szolgáltatásokban dolgoznak. Az Európai Bizottság leszögezi, hogy a határellenőrzési intézkedések nem okozhatnak súlyos zavarokat az ellátási láncokban, az alapvető szolgáltatásokban, az adott ország, illetve az egész EU gazdaságában. Éppen ezért az országoknak garantálniuk kell az alapvető áruk és szolgáltatások, különösen az élelmiszerek, az orvosi védőeszközök és kellékek szabad áramlását a belső piacon. Az árufuvarozás zavartalan biztosításához ki kell jelölniük elsőbbségi sávokat. Az Európai Bizottság vasárnap óta exportengedélyhez köti az olyan egészségügyi védőfelszerelések kivitelét harmadik, tehát nem uniós országokba, mint a szájmaszk, a védőszemüveg, az arcvédő vagy a védőruha. Ezeket az eszközöket csak a tagállamok engedélyével lehet Európán kívüli államokba szállítani.
Charles Michel, az EU állam- és kormányfői tanácsának elnöke bejelentette, hogy kedden a 27 vezető videokonferencián egyeztet a koronavírus válság leküzdését szolgáló közös intézkedésekről.

Karácsony bátrabb lépéseket várna a kormánytól

Sz. A. A.
Publikálás dátuma
2020.03.16. 16:53

Fotó: Jani Martin / Népszava
A főváros hétfőn nem jelentett be további korlátozó intézkedéseket.
„A koronavírus terjedésének megfékezésére csak akkor van esélyünk, ha komolyan vesszük az előírásokat, és a mainál is szigorúbb intézkedések születnek Magyarországon. A Fővárosi Önkormányzat minden szükséges lépést megtett és kész további korlátozó intézkedések meghozatalára – jelentette be ma videóüzenetben Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, aki minden budapestit kér, hogy „legyen partner a küzdelemben, hiszen közös döntéseinkkel ma életeket menthetünk meg! Vigyázzunk egymásra és fogjunk össze!” Karácsony Gergely főpolgármester mindenkit arra kért, hogy ne felejtkezzen meg idős hozzátartozóiról és barátairól, segítse őket, de kerüljék a személyes kontaktust. A főpolgármester szerint a legfontosabb, hogy időt nyerjünk, így megakadályozhatjuk az egészségügyi rendszer összeomlását. Arra kért mindenkit, hogy legyen partner ebben. A főváros már eddig számos korlátozó intézkedést hozott, mint ahogy a kormány is. Karácsony Gergely szerint ezek nem elégségesek, Ausztria, Csehország és Szlovákia sokkal bátrabb lépésekre szánta el magát, mint Magyarország. Ezért kérte azt ma nyílt levélben Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy tegye lehetővé az önkormányzatoknak, hogy korlátozhassák minden nem létfontosságú üzlet nyitva tartását. A videóüzenetben nem tért ki rá, de úgy tűnik nem érkezett válasz a levélre (a Népszava erre vonatkozó kérdésére sem válaszolt), mivel a főváros nem hirdetett ki erre vonatkozó intézkedést. 

Távoktatás: nem megy gombnyomásra, de a szülők bizakodók

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.03.16. 15:16

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Sok iskolában csak most kezdik kidolgozni a digitális munkarendet, a távoktatás a hét közepétől élesedhet. A lapunknak nyilatkozó szülők többsége bizakodó.
A koronavírus miatt kihirdetett járványügyi vészhelyzet következtében mától digitális munkarendben kell tanítani az iskolákban (ezt péntek este jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök), de a távoktatás gyakorlati megvalósítását sok helyen még csak most kezdik kidolgozni a tantestületek. Hétfő délelőtt Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár is arról beszélt a Kossuth rádióban: a digitális munkarendre átállás nem tud egy hétvége alatt megvalósulni, ennek kialakításához szükség lesz pár napra. A Népszavának több szülő is nyilatkozott a jelenlegi helyzetről. Egy édesanya, akinek 11. osztályos fia egy budai gimnáziumba jár, azt mondta, a tanárok úgy tájékoztatták őket, hogy hétfőn és kedden még az új munkarenden dolgozik a tantestület, és csak szerdától élesedhet a távoktatás. A fia osztályában egy tanulónak nem voltak meg az ehhez szükséges eszközei, de az osztályfőnöke szerzett neki. Az osztályban egyébként ma délután tartanak „főpróbát”. Egy édesapa, akinek egy gimnazista és két általános iskolás gyermeke van, azt mondta, a tanárok ma döntik el, hogyan tovább, de gimis fia már kapott olvasnivalót, amiből majd esszét kell írnia. Mivel a munkahelyén lehetősége van távmunkára, otthon tudott maradni, hogy vigyázzon a kisebbekre. Egy ötgyermekes édesanya is arról számolt be lapunknak, az iskoláktól azt a tájékoztatást kapták, hogy a hét eleje az online oktatási stratégia kidolgozásáról fog szólni. A szülőket és a diákokat is interneten fogják tájékoztatni, akiktől nem jön válasz, azt telefonon is megkeresik. A gyerekekre tud vigyázni, de ha el kell mennie valahova, az idősebbek felügyelik a kisebbeket. Egy szegedi édesanya, akinek egy második osztályos, illetve egy óvodás korú gyermeke van, azt mondta: az iskolából még semmilyen tájékoztatást nem kaptak, csak annyit tudnak, hogy a tanárok ma tartanak értekezletet. Az óvodából jelezték, hogy szerdától nyári nyitva tartás lesz, a városban három óvoda tart majd ügyeletet. Az intézményi konyhákban főznek, az ételekért ma még elmehetnek a szülők, de ők inkább úgy döntöttek, lemondják az étkeztetést. Egy másik anyuka, akinek gyermeke az egyik fővárosi szakgimnáziumba jár, szintén arról számolt be, hogy részletes tájékoztatást még nem kaptak, csak annyit, hogy majd a Köznevelési Elektronikus Ügyintézési Rendszeren (KRÉTA) keresztül kapják a gyerekek a feladatokat. A szakképzésért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium hétfőn közleményben jelezte: a tantermen kívüli, digitális munkarendre a szakképzési centrum vezetőinek március 18-ig eljárásrendet kell kialakítaniuk, amely tartalmazza a megvalósítás részleteit.
A szülők egyébként nyitottak az új lehetőségek iránt, és abban bíznak, hogy az új, digitális módszerek szerinti tanulás gyermekeik javára fog válni. – Ma reggeltől szinte kezelhetetlen mennyiségű üzenet várt a diákoktól és szüleiktől – erről Nagy Erzsébet, a pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola tanára beszélt lapunknak. Mint mondta, ma még biztos, hogy nem lesz távoktatás, saját osztályaival csak „próbaüzemet” tart. Már kiadott néhány interaktív feladatot videoüzenetekkel ellátva. A kollégákat iskolán belül készítik fel, van egy internetes tanári csoportuk is, a részleteket ott fogják megvitatni. Digitális órarendet is kialakítanak majd, hogy a gyerekek – és szüleik – tudják, mikor mi történik, melyik pedagógus veszi fel velük a kapcsolatot. Iskolai szinten ezt még egyeztetni kell és össze kell hangolni. – A tanítás tehát nem áll le, én kora reggel óta a gépnél ülök és chatelek a gyerekekkel, szülőkkel – mondta. Hozzátette: a diákok érdeklődőek, szerinte ha kialakul a rendszer, nem lesz gond. Az étkeztetés náluk hétfőn és kedden mindenkinek biztosított, akinek eddig is járt, de ezen a két napon az iskolában csak a gyermekfelügyeletet igénylők étkezhetnek, szerdától az étkeztetést tovább igénylők ételhordóban vihetik el az adagokat.

CKP: nyugalom, türelem!

 A járványügyi helyzet rákényszeríti az oktatási rendszert a korszerű online módszerek alkalmazására. Ne feledjük azonban, hogy a digitális átállás még ebben a helyzetben sem megy gombnyomásra – írta hétfői közleményében a több mint félszáz oktatási szakmai szervezetet tömörítő Civil Közoktatási Platform (CKP). Felhívták a figyelmet: Kiemelten fontos lenne, hogy az iskolák a maguk számára egységes álláspontot dolgozzanak ki, egy ilyen nagy horderejű átállás azonban időigényes. Ennek megkönnyítése érdekében szakmai javaslatokat tettek közzé. Folyamatosan bővülő módszertani útmutatót tett közzé az Oktatási Hivatal is.