Előfizetés

Meggyógyult a második koronavírusos beteg Magyarországon

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.17. 07:43
Illusztráció
Fotó: Népszava
A második, aki hivatalosan is elkapta a betegséget, majd felépült belőle, egy iráni diák.
Meggyógyult a második olyan magyarországi beteg, akit az új koronavírus okozta fertőzés miatt ápoltak - közölték a koronavirus.gov.hu hétfőn késő este. Azt írták, hogy egy iráni állampolgár hagyhatta el a kórházat.
Az első magyarországi gyógyult koronavírus-fertőzöttet múlt csütörtökön jelentették be, ő is iráni volt.
Jelenleg a hivatalos adatok szerint Magyarországon 39 az igazoltan az új koronavírussal fertőzöttek száma; 2-en már meggyógyultak; 1 ember elhunyt. Karanténban 137-en vannak, míg az akkreditált laboratóriumban vizsgált minták száma 1470.

Átrendeződik az ellenzéki térfél a választás után - Interjú Szabó Tímeával, a Párbeszéd társelnökével

Hargitai Miklós Kósa András
Publikálás dátuma
2020.03.17. 07:30

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az ellenzéki pártok úgy számolnak, hogy hatvan körzetben nyerhetnek majd a 2022-es országgyűlési választáson, ez a teljesítmény pedig elég lehet a kormányváltáshoz – mondta Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke.
Ön szerint megfelelően kezeli a kormány a koronavírus-járványt?
Egyetértek a veszélyhelyzet bevezetésével, valamint a többi intézkedés meghozatalával. Örülünk, hogy elrendelték az iskolák, óvodák, bölcsődék bezárását. Viszont a teszt még mindig kevés, ahogy az információ is. Szerintem a közérteken, gyógyszertárakon és a benzinkutakon kívül mindent be kellene zárni. A Párbeszéd szorosabb együttműködésről tárgyal az LMP-vel, miközben az MSZP-vel frakciószövetséget kötöttek. Ez hogyan egyeztethető össze?
Van egy fontos közös cél: 2022-ben le kell váltani Orbán Viktor kormányát. A Párbeszéd célja ebben kettős, egyrészt létre kell hozni azt az együttműködést, amelyben ez megvalósul, másrészt szeretnénk ha ebben az összefogásban minél hangsúlyosabb szerepet kapnának a zöld-baloldali értékek. Az egész közös víziót is erre alapozzuk. Egyesülhet az LMP és a Párbeszéd? 2022-ig nem várható nagy ellenzéki átrendeződés. A választók nem új pártokat akarnak látni, hanem azt várják tőlünk, hogy minél szorosabbra fűzzük az együttműködést. Ellenzéki átrendeződés csak a következő országgyűlési választás után indulhat el, és akkor meg is történik majd.  A pártok vagy találnak egy konszenzusos ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, és akkor nem kell előválasztás… Ebben én nem hiszek. … vagy akár mindenkinek lehet saját jelöltje. A Párbeszédnek lesz? Nyilván törekedni fogunk rá. De ha azt látjuk, hogy a már meglévő palettán van egy olyan jelölt, aki a zöld-baloldali értékek képviseletét zászlajára tűzte, akkor őt fogjuk támogatni. Csak azért, hogy nekünk is legyen egy saját indulónk, nem feltétlenül kell előállni valakivel. Október 13-án Karácsony Gergely azért nyert a szavazatok több mint felével, mert egy nagyon erős kiválasztási folyamat előzte meg a jelölését és ez sokszorosára emelte a legitimitását. Ugyanez a cél a miniszterelnök-jelölt állításnál is.

Az nem gátolja az együttműködést, hogyha az egyik párt megpróbál a saját szövetségesei kárára is növekedni? Nyilván a Demokratikus Koalícióra gondol, és el se hiszem, hogy ez egy olyan interjú, ahol még nem hangzott el Gyurcsány Ferenc neve. Tény, hogy nincs szükség ellenzéki kannibalizmusra, a közös szavazóbázist kell növelni. Nem az a lényeg, Gyurcsány Ferenc mit főz otthon, hanem, hogy az ellenzéki pártok együtt milyen menüt tudnak kínálni. A választók már nem arra kíváncsiak, hogy egy-egy párt mit akar, azt akarják látni, közösen mire jutnánk. Már azt is egyre kevésbé értik, miért vagyunk még külön pártban. Nem tartják kockázatosnak, hogy egy zsugorodó párttal kötöttek frakciószövetséget? Az utolsó két mérés szerint az MSZP, a Jobbik és a Momentum támogatottsága hibahatáron belül mozog. Ne azon versenyezzünk, hogy melyikünk a legnagyobb kicsi, mert ez nevetségessé teszi a kormányváltásért tett erőfeszítéseket. Most mindenkire szüksége van, pláne egy olyan pártra, amelynek országosan 46 polgármestere és 300 önkormányzati képviselője van. Mikor kell előválasztást tartani és hány körzetben?
Mind a 106 egyéni körzetben egy ellenzéki jelöltnek kell majd állnia a kormánypárti indulóval szemben. Ha hatvan körzetben nyerünk – márpedig mi azzal számolunk, hogy ennyiben győzhet az ellenzék – akkor kormányváltás lesz. Ezekben különösen fontos, hogy ki lesz a jelölt: vannak olyan körzetek, ahol lesznek jó konszenzusos indulók, vannak olyanok, ahol van már megválasztott és népszerű ellenzéki képviselő – ezeken a helyeken nem biztos, hogy szükséges az előválasztás. Már csak azért sem, mert ez egy nagyon erőforrás-igényes folyamat lesz. De azokban a körzetekben, ahol több alkalmas és népszerű jelölt közül lehet majd választani, mindenképpen megtartjuk az előválasztást. Egy lista lesz? Igen, egy lista kell. Azzal a kommunikációs csapdahelyzettel mit tud kezdeni az ellenzék, hogy a kormány a társadalomban - így az ellenzéki szavazók körében is - élő cigányellenes előítéletekre épít kampányt, önöket pedig egy olyan helyzetbe próbálják belekényszeríteni (a romák mellett határozott kiállásba), amellyel nem lehet új szavazókat megnyerni? 
A befogadás, egymás elfogadása és a szolidaritás markánsan az ellenzék víziójának része kell, hogy legyen. Nincs olyan, hogy az országban bárkiből ellenséget csinálunk. Senkit nem lehet akár bőrszíne, akár származása, akár szociális helyzete miatt (a gyöngyöspatai romák esetében ráadásul a legaljasabb módon gyerekeket) kipécézni. A legnagyobb hiba, amit egy ellenzéki párt elkövethet, ha elhiszi, hogy a kormány gyűlöletkampánya mindenkit elér, és azt gondolja, hogy a saját választói is hasonló módon gondolkodnak. A propagandával szemben el kell mondanunk a valóságot, és igenis - jó értelemben - tanítanunk kell a saját választóinkat. A szavazók hallgatnak a vezetőikre, ha nem hiszünk ebben, akkor ne is vezessünk pártot. Léteznek olyan kutatások, amelyek azt mutatják, hogy egy ellenzéki zöld pólussal meg lehetne szólítani a bizonytalan szavazók egy részét? Az látszik a mérésekből, hogy a bizonytalanok közül is sokak számára a klíma és a fenntarthatóság a legfontosabb politikai ügy, és hogy ezen a téren az ellenzéket sokkal hitelesebbnek látják a kormánypártoknál. A Fidesznek az elmúlt tíz év teljesítménye alapján nem hiszik el, hogy hirtelen kizöldült, miközben láthatóan várják, hogy valaki ezzel a témával megszólítsa őket. Attól nem kell tartani, hogy a zöld szempontok – például a gazdaság- vagy a támogatáspolitikában - törésponttá válnak az ellenzéken belül?
Nem tartani kell tőle, hanem készülni kell rá. A klímaválság van olyan erős kényszer, hogy a liberálisabb gazdaságpolitikát követő pártok agendáját is átírja. És nekik is vannak fiatal szavazóik: előbb-utóbb választaniuk kell a nagyvállalati érdekek és a nagyon világos választói preferenciák között.

Sok ingázó Ausztriában reked, ha lezárják a határt

Soproni H. Lajos írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2020.03.17. 07:10

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az osztrákoknál munkát vállaló magyar ingázók közül hétfőn többen is úgy indultak el dolgozni, hogy bizonytalan ideig Ausztriában maradnak, mert attól tartanak, hogy rövid időn belül a munkába járó külföldiek többsége nem léphet majd be az országba, hiszen a koronavírus-fertőzés terjedését gátló intézkedések szigorúbbak is lehetnek. - Már egy héttel ezelőtt megkérdezte a főnököm az ingázó magyaroktól, ha lezárják a határt, akkor ki az, aki egyáltalán hajlandó ez idő alatt is Ausztriában tartózkodni, hogy eljusson a munkahelyére. Elsőre még mindenki kivárt, és nem adott egyértelmű választ, később a hétből négy, aztán egy ötödik is igent mondott, pedig neki nemrég született az első gyermeke, ketten pedig családosok. Belátták ugyanis, hogy a kiszámíthatatlan ideig tartó fizetetlen szabadságból baj lehet. Csak az marad otthon, akinek az anyagi helyzete ezt akár több hónapon át is lehetővé teszi, az enyém sajnos nem - magyarázta egy burgenlandi élelmiszer nagykereskedelmi vállalkozás raktárosa, aki a távolléte alatt több munkatársával együtt egy panzióban lakik majd, ahol a szállás és az étkezés költségeit a munkaadó fizeti. – Ennek ellenére tudom, hogy mindenki nyugtalanul várja majd, hogy mielőbb hazamehessen, ha ott reked, és gyorsan elfelejti, hogy pénteken például azon bosszankodtunk munkából hazafelé, hogy a soproni határon a négyből csupán egy kapu volt nyitva, holott elegendő rendőrt vezényeltek ki, nyolcat vagy kilencet, de hiába, ha egy kérdezett, a többi meg nézte, ezért két óra alatt tettem meg hat kilométert, amit naponta nem lehet sokáig csinálni – tette hozzá. - Az egyik kollégám már a múlt hétvégét is kint töltötte, mert attól tartott, hogy mire visszamegy Bécsbe, az osztrákok lezárják a határt. Ettől többen is féltünk, de hazajöttünk, mert nehéz lenne a családot hosszú időre elhagyni. A jövőt illetően azonban nagyon tanácstalanok vagyunk – mondta az egyik ausztriai fuvarozó társaságnál dolgozó magyar gépkocsivezető, aki szóba hozta azt is, hogy a koronavírus-járvány okozta pánikban mennyire megváltozik az emberek magatartása. A legfurcsább esetek közül kettőt mesélt el. Egy burgenlandi üzletből lépett ki az a vevő, aki okkal döbbent meg azon, hogy valaki elkapta a bevásárlókocsiját és kivette belőle azt, amiből neki már nem jutott bent a boltban. A váratlan megnyilvánulást követő botránynak a rendőrök vetettek véget. A másik eset is egy élelmiszer-áruházban történt. A raktárból kiutasított vevők nem bírták kivárni az üzletben, hogy az odatartó targonca letegye a raklapon lévő árut, mert amit lehetett közben levettek. A felfokozott vásárlási lázban két raklapra való tejet, vagyis összesen százharminc kartont, ami 1560 liter, azt negyedóra alatt elvitték. Ausztriában a felsősöknek hétfőn már megkezdődött, az alsóbb éveseknek pedig szerdától lesz hivatalosan rendkívüli tanítási szünet, ám ezen a héten már nem kötelező a gyerekeknek bemenni az iskolába. A várakozások szerint akkor rendelhetik el az osztrákok is a határzárt, ha már minden korosztályt érint a tanítási szünet. 

Az egészségügyi dolgozókat nagyon szeretnék megtartani

Burgenland felajánlotta, hogy átvállalja a szállásköltséget az ottani egészségügyben dolgozó magyarok, illetve ha kell, azok családja számára is - számolt be a Kurier. Nem szeretné ugyanis, ha a határzár miatt hazatérnének az alkalmazottak, akik különösen a mostani nehéz időkben igencsak hiányoznának, orvosok, ápolók, adminisztratív munkaerők és takarítók egyaránt. A güssingi kórházban például normális körülmények között minden 4. orvos Magyarországról ingázik. Hasonló kedvezmény megadására készülnek Kismartonban az irgalmasok kórházában is.