Előfizetés

16 ezren jelentkeztek munkanélküli segélyért Ausztriában egyetlen nap alatt

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.17. 10:20

Fotó: Emmanuele Contini / AFP/NurPhoto
Emellett egyetlen új munkábalépés sem történt hétfőn.
Hétfőn 16 ezer új munkanélküliségi segélykérelmet regisztrált az osztrák munkaügyi hivatali szolgáltatásokat is ellátó Arbeitsmarktservice (AMS) munkaközvetítő szervezetnél. Johannes Kopf, az AMS igazgatója az Ö1 tévécsatorna Morgenjournal reggeli magazinjában arról is beszélt, hogy
emellett hétfőn egyetlen egy új munkába lépés sem történt.

"Nagyon kemény hétre számítunk" - fogalmazott Kopf. Az AMS várakozásai szerint ezrével fogják elveszíteni munkájukat az emberek. A reggeli magazinműsorban az igazgató méltatta ugyanakkor a részmunkaidős foglalkoztatás szabályainak rugalmasabbá tételét. Véleménye szerint
a kormány által a részmunkaidős foglalkoztatás támogatására elkülönített 400 millió euró három hónapig tarthat ki.

Amennyiben a krízis tovább húzódik, a kormány minden bizonnyal további forrásokat szabadít fel a foglalkoztatás támogatására az igazgató szerint. A munkanélküli segélykérelmek számának megnövekedését - közvetlenül - a síszezonnak a megszokottnál egy hónappal korábbi befejeződésének tulajdonította az AMS igazgatója. Ez viszont az új koronavírus járvány következménye.

Elkapta a vírust egy miniszter, karanténba vonult a lengyel kormány egy része

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.17. 09:58

Fotó: ODD ANDERSEN / AFP
A környezetvédelmi miniszter pozitívnak bizonyult az új koronavírusra.
Karanténba vonult a lengyel kormány egy része, miután Michal Wos környezetvédelmi miniszter pozitívnak bizonyult az új koronavírusra. Ezért elhalasztják az államfő által összehívott, a gazdaságélénkítő intézkedéscsomagról szóló kabinettanács szerdai ülését - közölte rendkívüli sajtóértekezletén Andrzej Duda elnök.
A lengyel kormányszóvivő korábbi közleménye szerint a miniszterek egy része a múlt keddi kormányülésen találkozott megfertőződött kollégájukkal. Azon az ülésen nem vett részt a koronavírus-járvány kezelésének irányításában döntő szerepet betöltő Mateusz Morawiecki kormányfő és Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter. A karanténba helyezett miniszterek az adott egészségügyi intézkedések mellett továbbá is teljesítik feladataikat, első vírustesztjeik eredményeit várhatóan még kedden közzéteszik.

"Azt sem mondták, hogy moss kezet" - így vigyáz a külügy az Iránban rekedt magyarokra

Fogl Márton
Publikálás dátuma
2020.03.17. 09:56

Fotó: - / AFP
A kínai Vuhanból még siettek hazahozni a magyarokat, de Irán a járvány súlyossága ellenére jóval kevesebb figyelmet kap.
Napról napra tájékoztatott a magyar kormány az új koronavírus miatti járvány kezdetén a kínai Vuhanban lévő magyarok hogylétéről, de arról már jóval kevesebb szó esett, hogy Iránban, ahol most is tombol a járvány, ugyancsak élnek magyarok. A közel-keleti országban több beteg lehet, mint a világ más pontjain összesen: az Atlantic amerikai lap a múlt héten arról írt, különböző adatokon alapuló becslések szerint
a 80 milliós országban legkevesebb 586 ezren, de akár 8 millióan is elkaphatták a betegséget.

Utóbbi nyilván túlzás, de félmilliónál biztosan többen kapták el a betegséget egy, a Népszavának nyilatkozó, Iránban tanuló magyar egyetemista szerint. A hivatalos statisztikai adatok pedig - amik kedden összesen 15 ezer fertőzésről szólnak - nem fedik a valóságot. Az egyetemista a járvány miatt a másfél magyarországnyi lakóval büszkélkedő, máskor nyüzsgő nagyvárosban, Teheránban ragadt, ahol leírása szerint alig két hét alatt kiürültek az utcák. Korábban a tömeg miatt csak a metróba lejutni negyed óráig tartott, most meg az első érkező szerelvényre is fel lehet szállni. Csak a parkokba járnak ki továbbra is a maszkot, kesztyűt hordó városiak. Az üzletek azonban nem zártak be: sokan nem engedhetik meg maguknak a kényszerű szünetet. Az egészségügy leterheltsége katasztrofális állapotokat teremtett - folytatta -, zsúfolásig telt kórházakról beszélnek az orvosok és gyógyszerhiányról a betegek. Mindenki ismer olyat, aki elkapta a koronavírust, amitől az irániak is az időseket féltik legjobban. Mindezen pedig még tovább ronthat, hogy a március 20-ra eső perzsa újév alkalmából tömegek kereshetik majd fel vidéki hozzátartozóikat.
"Én vettem fel a kapcsolatot az iráni magyar külképviselettel, és nem ők kerestek"

- nyilatkozta ugyanakkor a magyar hallgató. Miközben "a rezsim nagyon jól csinálja, amit már negyven éve csinál" - a valós helyzetről nem tájékoztat -, szavaiból úgy tűnik, a magyar követség sem jeleskedik a tények közlése terén. Így egy kinti magyar ottani legális eszközökkel, az internet-cenzúrát megkerülő VPN kapcsolat nélkül még az Orbán-kormány által kihirdetett vészhelyzetről sem értesülne - hiába a külügy által sokat hangoztatott konzuli regisztráció, amit az egyetemista még odautazása előtt elintézett. Sokáig nem is vette fel a kapcsolatot a külképviselettel, magyar hallgatótársai rossz tapasztalatai miatt. Végül hazautazott volna, ehhez kért segítséget, de a nagykövetségtől jóformán csak ugyanazokról a még épp induló gépekről és több százezres jegyárakról kapott tájékoztatást, mint amikről honlapjukon a légitársaságok is írnak. Volt néhány európaiaknak fenntartott hely, amikről csak a külképviselet tudott, de azokat a járatokat végül törölték. Az egyetemista a nehézségek után, az európai helyzetet is látva végül a maradás mellett döntött. Ugyan nem kérte, hogy "mentsék ki", de nem is tud róla, hogy - a vuhani magyarokhoz hasonlóan - lenne erre lehetősége. Mint fogalmazott: "azt sem mondták, hogy moss kezet".
Érdeklődtünk az iráni magyar nagykövetségnél, hogy milyen tájékoztatást nyújtanak a kinti magyaroknak. Rákérdeztünk arra is, hogy ha valaki nem tudja finanszírozni a hazautat - a fenti fiatalhoz hasonlóan például nem akar 350 ezer forintot kifizetni egy Barcelonába szóló jegyért, ahonnan ráadásul bizonytalan, hogy folytathatja-e útját haza -, az kérhet-e segítséget a magyar külképviselettől. Cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.