Előfizetés

Pulzáló fehér törpét fedezték fel egy kettőscsillag-rendszerben

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.17. 17:17
Illusztráció
Fotó: MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRA / AFP
A csillagmaradványok fontos információkkal szolgálnak arról, hogyan alakulhatott ki a Nap, és hogyan fog majd meghalni.
Egy csillag pulzáló maradványait fedezték fel egy különleges kettős csillagrendszerben, amely a kutatóknak fontos információkkal szolgál arról, hogyan alakulhatott ki a Nap, és hogyan fog egyszer meghalni – írja a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál a Nature Astronomy című szaklapban publikált tanulmány alapján.
A Sheffieldi Egyetem tudósai elsőként fedeztek fel egy pulzáló fehér törpét egy úgynevezett fedési kettőscsillag-rendszerben. Ez a felfedezés elsőként teszi láthatóvá a kutatók számára, hogyan befolyásolta a bináris fejlődés egy fehér törpe belső szerkezetének változásait.
A fedési kettőscsillag-rendszerek két egymás körül keringő csillagból állnak, amelyek a Földről nézve periodikusan haladnak el egymás előtt. A fehér törpék tulajdonképpen a Naphoz hasonló csillagok meghalása után hátramaradt kiégett magok. Ez a most megismert fehér törpe elsőként nyújthat betekintést ezeknek a csillagoknak a szerkezetébe, fejlődésébe és halálába.
A legtöbb fehér törpéről úgy vélik, hogy elsősorban szénből és oxigénből állnak, ezt a fehér törpét azonban főként hélium alkotja. A kutatók úgy vélik, ennek az lehet az oka, hogy a bináris kettősben lévő társa korán vetett véget a csillag fejlődésének, még mielőtt a hélium szénné és oxigénné alakult volna.
A csillag pulzálását a HiPERCAM, a Sheffieldi Egyetem kutatói által kifejlesztett forradalmi, nagy sebességű kamera segítségével észlelték. A szerkezet milliszekundumonként képes egy képet öt különböző színben elkészíteni. A Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigeten található 10,4 méteres Gran Telescopio Canarias (GTC), a világ legnagyobb optikai teleszkópja tetején helyezkedik el. Ez észlelte a fehér törpe gyors és finom pulzálását.
A szakértők két módszer, az asztroszeizmológia és az ekliptika segítségével vontak le következtetéseket a csillag szerkezetéről. Az asztroszeizmológia révén azt mérték, milyen gyorsan haladnak át a hanghullámok a fehér törpén.
A kutatást vezető Steven Parsons elmondta, az ilyen égitestek összetételének meghatározása nem egyszerű, mivel tömegük nagyjából a Nap tömegének fele, méretük a Földéhez hasonló. Ez azt jelenti, hogy a fehér törpén rendkívül erős a gravitáció, nagyjából egymilliószor nagyobb, mint a Földön. Egy ilyen törpe felszínén egy átlagos ember hatvanmillió kilogrammot nyomna. 
A gravitáció hatására minden nehéz elem a fehér törpe közepe felé süllyed, csak a könnyű elemek maradnak a felszínen, így a valódi összetétele rejtve marad a felszín alatt. "Ez az általunk felfedezett pulzáló fehér törpe különösen fontos, mivel meg tudjuk mérni a tömegét és rádiuszát, ami segít meghatározni, mi alkotja. Még érdekesebb, hogy ennek a kettős csillagrendszernek a tagjai a múltban kölcsönhatásba léptek egymással, tehát oda-vissza adtak egymásnak anyagokat. Láthatjuk, hogyan hatott ez a bináris fejlődés a fehér törpe szerkezetére, korábban ezt nem tudtuk vizsgálni" – mondta el Parsons.

A napsütés javítja a hangulatot, de a meleg fejfájást okozhat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.17. 15:05

Fotó: SAKKMESTERKE/SCIENCE PHOTO LIBRA / AFP
Front okozta terhelés napokig nem várható, de az erős melegedés és a nagy napi hőingás okozhat panaszokat, és a kórokozók terjedéséhez is megfelelőek a körülmények.
Kedden, sőt még napokig nem érkezik időjárási front a térségünkbe. Hajnalonta erősen lehűl a levegő, a hidegre érzékenyek ízületi panaszokat tapasztalhatnak. A következő napokban aztán az éjszakai hideg és a fájdalmak is enyhülnek. 
Délelőtt aztán gyors melegedés kezdődik, délutánra akár a 17-18 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet. A sok napsütés kifejezetten jót tesz a hangulatnak és javítja a hőérzetet. A melegedés, illetve az átlagosnál magasabb hőmérsékleti értékek miatt azonban sokan melegfronti jellegű panaszokat tapasztalhatnak, szokatlanul fáradtnak érezhetik magukat – írta Pintér Ferenc meteogyógyász a Facebook-oldalán
Általános lehet a kínzó, szűnni nem akaró fejfájás, a migrén, de koncentrálási problémák is kialakulhatnak. Sokakat a nagy napi hőingás visel meg, náluk vérnyomás-ingadozás és keringési problémák is jelentkezhetnek. 
A következő napokban is az átlag felett marad a hőmérséklet, ami emésztési panaszokat okozhat a fokozottan érzékenyeknél. A panaszok mérséklése érdekében a puffasztó ételek helyett ajánlott sovány húsokat, valamint a halból készült fogásokat ajánlott fogyasztani – olvasható a Meteo Klinika honlapján.
A kórokozók terjedésének továbbra is kedveznek a körülmények, fontos a gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés és a higiéniai szabályok betartása. Ajánlott a sok folyadék: citrommal ízesített víz vagy tea fogyasztása, ami a fáradékonyságot enyhítheti. Az időjárás alapvetően kedvez a szabadtéri programoknak, de a járvány miatt nem ajánlott hosszabb időt kint tölteni. A zsúfolt tereket és a tömeget pedig kerülni kell. 
A pollenterhelés közepes vagy magas, az allergiások panaszokat tapasztalhatnak: orrfolyás, tüsszögés és nehézlégzés jelentkezhet. A tüneteken enyhíthet a tejtermékek fogyasztásának kerülése, a gyakori kéz- és hajmosás. A légszennyezettség viszont csökkent, a nagyobb városokban is tűrhető a levegő minősége.

A kutatókat is meglepte, milyen tartósak a Lego-kockák

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.17. 14:40

Fotó: Mustafa Ciftci/Anadolu Agency / AFP
Bár szívósnak tervezték, az építőjáték egyes elemei akár 1300 évig is megmaradnak az óceánban, így aztán nagyon meg kell gondolni, hogyan bánunk a használati tárgyakkal – figyelmeztet egy új tanulmány.
A Plymouthi Egyetem vezette kutatás során azt vizsgálták, milyen mértékben koptak el a tengeri környezetben ezek a népszerű gyerekjátékok. A tengerpartokon talált kockák súlyát egyesével lemérték és összehasonlították még nem használt darabok súlyával, és megállapították a korukat is. 
A kutatók arra jutottak, hogy az egyes kockák 100 és 1300 év közötti időszakot élnek túl a vizekben. Az Environmental Pollution című szaklapban bemutatott tanulmány készítői a Délnyugat-Anglia partvidékén partra mosott Lego-kockákra fókuszáltak. A kutatók szerint ez az eredmény is megerősíti azt az üzenetet, miszerint az embereknek alaposan át kell gondolniuk, hogyan bánnak a mindennapi használati tárgyakkal.
Az elmúlt évtized során cornwalli önkéntesek több ezernyi Lego-kockát és más műanyag szemetet szedtek össze a szokásos parttisztítás során. Korábbi tanulmányok szerint ezeket a kockákat a strandokra látogatók veszítették el, vagy a háztartások hulladékfeldolgozása során kerültek a környezetbe.
A mostani kutatáshoz 50 darab megviselt, akrilnitril-butadién-sztirolból (ABS) készült Lego-kockát gyűjtöttek össze és mostak meg, majd mérték meg a súlyukat és méreteiket az egyetem laboratóriumában. Minden egyes kocka kémiai jellemzőit röntgenfluoreszcencia-spektrométer segítségével állapították meg. Az eredmények segítettek megerősíteni az egyes darabok életkorát bizonyos, már nem használt elemek jelenléte alapján. Ezeket az elemeket összehasonlították az 1970-es és 1980-as években megvásárolt és nem használt elemekkel, így a tudósok képesek voltak meghatározni a kopottság mértékét és azt, milyen sokáig bírnák még ezek az elemek a tengeri környezetet.
A kutatást Andrew Turner, az Environmental Sciences című szaklap szakértője vezette, aki korábban kiterjedt kutatást végzett a tengeri szemét részeként partra mosódott hulladékdarabok kémiai tulajdonságai terén. "A Lego a történelem egyik legnépszerűbb gyerekjátéka, vonzerejét egyrészt tartóssága jelentette. Kifejezetten arra tervezték, hogy játsszanak vele és fogdossák, ezért nem meglepő, hogy annak ellenére, hogy valószínűleg évtizedeket tölt a tengerben, nem különösebben kopik el. Ugyanakkor tartósságának mértéke még minket is meglepett" – mondta el Turner. Hozzátette: a vizsgált darabok le voltak simulva és elszíneződtek, egyeseknél a szerkezet sérült és letöredezett, ami arra utal, hogy az érintetlenül maradt kockák is mikrorészecskére eshetnek szét.