Előfizetés

Hiába a vészhelyzet, nem engedik otthonról dolgozni a tanárokat a Miskolci Szakképzési Centrumban a PDSZ szerint

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.03.17. 12:30
Illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Vírusveszély ide vagy oda, hétfőn volt olyan iskola, ahol több mint száz főt egy helyen összegyűjtve tájékoztattak.
A Miskolci Szakképzési Centrum intézményeiben továbbra is bent tartják a tanárokat, kollégákat. Az intézményben hétfőn több mint száz főt egy helyen összegyűjtve tájékoztattak a teendőkről. A mai napon hírt kaptunk további megbeszélésekről is – olvasható a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) keddi nyílt levelében. A szakszervezetnek tudomása van arról is, hogy egyes kollégáknak (testnevelőknek, szakoktatóknak) iskolai, bent végzendő feladatokat jelöltek ki a jövőre nézve. Továbbá csak kérelem benyújtása után engedélyezik a tanárok otthoni munkáját. A PDSZ szerint a Miskolci Szakképzési Centrum és vezetése a kollégák egészségét indokolatlanul és nagymértékben veszélyezteti a napról-napra egyre inkább romló járványügyi helyzetben, ami szembe megy Orbán Viktor március 13-án elmondott beszédével és felhívásával, valamint a másnap kiadott kormányrendelettel, amely egyebek közt kimondja: március 16-tól az iskolákban a nevelés-oktatás tantermen kívüli, digitális munkarendben kerül megszervezésre. Ezzel szemben a Miskolci Szakképzési Centrumban a PDSZ szerint a tanárok jelenleg is az iskolákban tartózkodnak és dolgoznak. Ezt egy érintett pedagógus is megerősítette lapunknak. Mint mondta, kötelezték őket arra, hogy reggel nyolc és délután kettő között az iskolában legyenek. Beszámolója szerint, akik otthonról szeretnének dolgozni, azoknak kérelmet kell írniuk, amiben részletesen kifejtik, mit és hogyan csinálnának otthonról, ezt egyeztetni kell a munkaközösség vezetőjével, és majd valamikor születik igazgatói döntés. Ellenben a szakképzési centrum alá tartozó kilenc iskola közül kettőben az intézményvezető a járványügyi vészhelyzetre tekintettel saját hatáskörben már engedélyezte az otthoni munkavégzést. A lapunknak nyilatkozó pedagógus szerint a hétfői főigazgatói tájékoztatón az is elhangzott, hogy a jövőbeni béralkuk részét fogja képezni, a tanárok hogyan állnak a jelenlegi helyzethez. Bár a főigazgató a beszámolók szerint hozzátette, ez nem fenyegetés, a tanárok szerint ezt mégis nehéz másként értelmezni. A Népszavának nyilatkozó oktató elmondta azt is, az ő iskolájukban a technikai feltételek sem adottak, jó, ha négy pedagógusra jut egy számítógép, ez pedig a kormány által elrendelt digitális távoktatás rendszerének kidolgozását, elindítását hátráltatja. Az ügyben kerestük a Miskolci Szakképzési Centrumot, illetve a szakképzésért felelős Innovációs és Technológiai Minisztériumot is, ha kapunk tájékoztatást, frissítjük cikkünket. 

Pert vesztett a Fidesz: olyannak küldtek kampányanyagot, aki sohasem adta meg az elérhetőségét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.17. 12:04
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A TASZ ezután kezdeményezte a Fidesz adatkezelésének átfogó vizsgálatát, de kiderült, a NAIH már most is vizsgálódik a kormánypártnál.
Nem tudta bizonyítani a Fidesz, hogy jogszerűen kezelte a TASZ ügyfelének adatait - írja keddi közleményében a Társaság a Szabadságjogokért. Mint írják, e-mail címei jogszerűtlen kezelése miatt jogerősen pert nyert akormánypárt ellen az általuk képviselt férfi. Ügyfelök azután fordult hozzájuk, hogy - mint állítja - 
soha nem adta meg elérhetőségeit a Fidesznek, az mégis kampányanyagokat küldött neki.

A kormánypárt védekezésül két aláírásgyűjtő ívet is bemutatott, amelyeken szerepelt a TASZ ügyfelének neve és email-címe, ő azonban tagadta, hogy bármelyiket is aláírta volna. Az egyiken ráadásul még a neve is hibásan szerepelt.
A bíróság megállapította, hogy az adatkezelőnek, vagyis a Fidesznek kellett volna bizonyítania, hogy jogszerűen kezelte a TASZ ügyfelének adatait. Ehhez azonban nem volt elegendő két aláírásgyűjtő ívet bemutatni: azt is bizonyítani kellett volna, hogy az aláírások eredetiek. A kormánypárt előbb indítványozta, hogy a bíróság rendeljen ki írásszakértőt, de később ezt visszavonta, így nem tudta igazolni, hogy az aláírások valóban a TASZ ügyfelétől származtak. A jogvédők közleményükben úgy fogalmaznak:
az ítélet szerint bebizonyosodott, hogy a Fidesz politikai marketing céljából jogellenesen kezelte a személyes adatokat.

Valószínűleg nem egyedi esetről van szó, ezért a TASZ kezdeményezte a Fidesz politikai marketing célú adatkezeléseinek átfogó vizsgálatát a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál. A hatóság tájékoztatása szerint más bejelentő kérelme alapján már folyamatban van a Fidesz adatkezelésének vizsgálata.
„Lényegében nem lehet tudni, hogy milyen gyakran kerülnek az állampolgárok adatai a tudtukon kívül pártadatbázisokba, ezért fontos lenne megfelelő garanciarendszert kidolgozni az adatok ajánlóíves felvételéhez és további kezeléséhez. Szükséges lenne továbbá, hogy az adatvédelmi hatóság részrehajlástól mentesen, átfogóan vizsgálja a pártok adatkezelését” – nyilatkozta Remport Ádám, a TASZ Magánszféraprojektjének jogi munkatársa. Hüttl Tivadar, a TASZ jogi képviseletet ellátó ügyvédje pedig úgy fogalmazott: „minden olyan pártadatbázis jogellenesen működik, amelyikről nem bizonyítható, hogy a benne tárolt adatokat jogszerűen szerezték”.

Online miséket ajánl a püspöki kar, egy sor rendelkezést léptetnek életbe a járványveszély miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.17. 12:03
Pirer Gyuláné a szegedi Szent Rozália görögkatolikus kápolna által online közvetített misét nézi otthonában
Fotó: Rosta Tibor / MTI
Bár a kormány engedné, hogy a járvány idején is tömegek találkozzanak a templomokban, az egyházak ennél felelősségteljesebbek.
Bár a kormány rendelettel tiltotta meg rendezvények tartását az új koronavírus járványa miatt, az elővigyázatosság az egyházi eseményekre nem vonatkozik. A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciába viszont ennél valamivel több felelősségtudat szorult, mint az keddi közleményükből kiderül. A kormány által elrendelt vészhelyzet visszavonásának idejéig hét rendelkezést léptetnek életbe, hacsak az illetékes megyéspüspök másként nem rendelkezik róluk. Ezek röviden a következők:
  • a templomok ugyan nem zárnak be, de a liturgia - a temetéseket kivéve - jövő hétfőtől szünetel;
  • a papokat ugyan további misézésre kérik, de a hívőket arra "bátorítják", hogy ezekbe otthonról kapcsolódjanak be;
  • a fertőzés elkerüléséért a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ordináriusai felmentést adnak a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól;
  • jelzik, hogy "súlyos okból" ér kihagyni az eucharisztikus ünneplést, a miséket pedig online és a köztévén is lehet követni;
  • azonnali hatállyal lehetővé tesszik az általános feloldozás megadását;
  • "oktatási, szociális és egészségügyi intézményeinkben mindenben kövessük az állami előírásokat", üzenik;
  • valamint folyamatos ima megszervezését bátorítják az érintettekért.
Nem az MKPK az első vallási szervezet, amelyik komolyabban veszi a járvány megelőzését a magyar kormánynál. Így például a Magyarországi Református Egyház (MRE) elnöksége is minden egyházi alkalom szüneteltetését kéri, a Mazsihisz a zsinagógák bezárását már március 13-tól elrendelte - nem így az EMIH -, a Magyarországi Muszlimok Egyháza pedig március 12. óta szünetelteti programjait és a pénteki imákat. A Magyar Iszlám Közösség ugyancsak kedden jelentett be erről döntést.