Lezárják az összes budapesti játszóteret

Publikálás dátuma
2020.03.17. 17:26

Fotó: Lakatos Péter / MTI
Egyelőre nem lesz ingyenes a közösségi közlekedés és a parkolás sem. A cél ugyanis az, hogy mindenki maradjon otthon.
A fővárosi önkormányzat továbbra is azt az elvi álláspontot képviseli, miszerint mindenki maradjon otthon. Ha mégis el kell mennie, akkor pedig tartsa be az egyszerű szabályokat: tartson megfelelő távolságot és sűrűn mossa a kezét. A város továbbra is működik, a közszolgáltatás a nehézségek ellenére zavartalan, bár a neheze még hátra van – jelentette ki mai tájékoztatóján Karácsony Gergely főpolgármester, majd hozzátette: normál időkben mindenkit arra buzdítanak, hogy használják a közösségi közlekedés járműveit, de most nem átlagos időket élünk. A trolikon és a buszokon már korábban megtiltották az első ajtós felszállást, most pedig kordonokat is kifeszítettek, így védve a buszsofőröket a fertőzéstől. Mindenkit arra kérnek, hogy maradjanak a kordonok mögött. Van elég hely – tette hozzá a városvezető-, hiszen a közösségi közlekedést használók száma jelentősen csökkent az elmúlt napokban. Éppen ezért csütörtök hajnaltól a szünidőben használatos menetrend lép életbe. Egyszerűsítették viszont a közbringa használatát és a lehető legalacsonyabbra vitték le az árát, így egyszerű online regisztrációval 100 forintos áron használható a BUBI. A kerületi polgármesterekkel egyeztetve a főváros valamennyi játszóterét lezárják. Bár a gyerekeknek jó a friss levegő, de a játszószereken kiválóan megtapadnak a vírusok. Szintén a kerületi vezetőkkel egyeztetve - bár kaptak erre vonatkozó kéréseket – továbbra sem ingyenes a parkolás a fővárosban, mivel a fizetési kötelezettség elhagyása a városvezetés szerint valódi káoszt eredményezhetne. Félő, hogy a várakozó autók akadályoznák az egészségügyi szolgáltatókat és a közrend fenntartóit munkájuk végzésében. 
Karácsony Gergely főpolgármester a kerületvezetőkkel egyetemben továbbra is elégtelennek tartja a központi kormányzati tájékoztatást. Egyelőre nincs válasz arra a kérdésre sem, hogy a kerületi egészségügyi intézményekben és szociális ellátásban dolgozók kapnak-e védőfelszerelést, hiszen ez nem csupán az ő védelmüket szolgálná, de a vírus terjedését is akadályozná. A rászoruló gyerekek és idősek a járvány idején is hozzájutnak a napi egy tál meleg ételhez. A főváros és a kerületi önkormányzatok minden kerületben működtetni fognak egy tálalókonyhát, ahol átvehető az étel. Ehhez persze az is kell, hogy a kormány vonja vissza azt a rendelkezését, miszerint az ügyeletben lévő gyerekeknek nem jár meleg étel. Az időseknek kérésre ki is szállítják az ebédet. A feladat ellátáshoz a fővárosi önkormányzat két cége – a kéményseprők és a rendészeti igazgatóság – összesen 30 gépkocsit biztosít sofőrökkel együtt. A 70 év fölöttiek ellátását az önkormányzatokra bízta a kormány, de forrásokat nem biztosított hozzá, ami nagyon nincs rendjén – hangsúlyozta Gy. Németh Erzsébet szociális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes, aki szerint az önkormányzatok nem hagyhatóak magukra ebben a helyzetben.
Szerző

Megerősödve vagy még inkább összeroncsolva kerül ki a járványból a magyar egészségügy (szavazás)

Publikálás dátuma
2020.03.17. 17:02

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A gazdasági válság jó eséllyel ismét elmossa a rendszer érdemi fejlesztésének ügyét.
 A legtöbb szakember azt valószínűsíti, a koronavírus-járvány a következő 2-3 hónapban tovább súlyobodik, és akkor tetőzik a megbetegedések, illetve a halálozások száma. Az egészségügy súlyos problémáinak (például a finanszírozási rendszer zavarainak) azonban nem sok köze van a mostani pandémiához – hívta fel a figyelmet az Új Egyenlőség friss podcastjában Mihályi Péter egészségügyi közgazdász. Amikor egyszer elmúlik a járvány, akkor az ország iszonyatosan rossz gazdasági helyzetben lesz, ennek már most is látni jeleit. Felszökik a munkanélküliség, sok vállalkozás tönkremegy, a hitelek egy részét nem tudják majd törleszteni. Akkor a közhangulat arra ösztönzi majd a politikusokat, hogy ezeket a közvetlen gazdasági bajokat orvosolják először, az egészségügy pedig ráér, mert lám, a koronavírust is túlélte. Vagyis nem kerül pluszpénz a rendszerbe, és ez lesz az igazi probléma. Az egyenlőtlenségek már most egyértelműek, és komoly feszültséget okoznak: például egyesek meg tudják csináltatni a 25-30 ezer forintos koronavírus-tesztet, miközben a társadalom nagy része nem fér hozzá. Ez a kettősség a járványhelyzettel együtt fokozódik a következő időszakban.
Szerző

Leállt a nemzetközi vasúti forgalom a magyar-horvát és a magyar-román határon

Publikálás dátuma
2020.03.17. 17:01
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Szünetel a nemzetközi vasúti közlekedés a gyékényesi és a magyarbólyi határállomáson - közölte a MÁV.
A közlemény szerint a 204-es és 201-es számú, Budapest-Déli pályaudvar-Zágráb közötti Agram gyorsvonatpár nem lép ki Horvátországba, illetve nem lép be Horvátországból. Belföldi forgalomban közlekedik, csak magyar állampolgárok és állandó magyar lakóhellyel rendelkező utasok utazhatnak rajta. A nemzetközi vonatok nem lépnek be Magyarország területére és innen sem lépnek ki Románia területére, Kürtös (Curtici)-Lőkösháza vasúti határállomáson szünetel a vonatközlekedés. A román kocsik csak a román szakaszon Kürtösig és onnan vissza, a magyar kocsik pedig csak Lőkösházáig közlekednek és onnan indulnak vissza Budapest felé. A 78-as számú Kőrös InterCity Lőkösháza-Budapest-Keleti pályaudvar, a 79-es számú Kőrös InterCity a Keleti pályaudvar és Lőkösháza között közlekedik. A 72-es számú Traianus InterCity Lőkösháza-Budapest Keleti pályaudvar, a 73-as számú Traianus InterCity a Keleti pályaudvar-Lőkösháza között jár. A 74-es számú Fogaras InterCity Lőkösháza-Budapest Keleti pályaudvar között, március 18-tól pedig a 75-ös számú Fogaras Intercity a Keleti pályaudvar-Lőkösháza között közlekedik. A 472 -es számú Ister EuroNight Lőkösháza-Budapest Keleti pályaudvar között, március 18-tól a 473-as számú Ister EuroNight a Keleti pályaudvar és Lőkösháza között közlekedik. A 346-os számú Dacia nemzetközi gyorsvonat Lőkösháza-Budapest-Keleti pályaudvar-Bécs között, március 18-tól a 347-es számú Dacia gyorsvonat Bécs-Budapest-Keleti pályaudvar-Lőkösháza között közlekedik. A vonatokon csak magyar állampolgárok és állandó magyar lakóhellyel rendelkező utasok utazhatnak. Korábbi korlátozások szerint a biharkeresztesi határállomáson hétfőtől nem közlekedik a 369-es számú, személyvonat Biharkeresztes-Nagyszalonta, a 368-as számú vonat Nagyszalonta-Biharkeresztes, a 365-os számú vonat Biharkeresztes-Nagyvárad között. Március 17-től nem közlekedik a 364-es számú vonat Nagyvárad-Biharkeresztes viszonylatban. Nem fogadnak vonatokat a Nagyszalonta (Salonta)-Kötegyán, az Érmihályfalva (Valea lui Mihai)-Nyírábrány és a Nagykároly (Carei)-Tiborszállás határátmenetben sem - áll a vasúttársaság közleményében. 
Szerző