Előfizetés

Nagy-Britanniában 1950-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.17. 17:49

Fotó: ISABEL INFANTES / AFP
Nagy-Britanniában az elmúlt 24 órában 407 páciens szervezetében azonosították az új típusú koronavírust - közölte kedd délután a brit egészségügyi minisztérium.
A tárca friss adatai alapján a brit egészségügyi hatóságok keddig 50 442 szűrést végeztek, és ezek eredményei között 1950 pozitív leletet azonosítottak, vagyis ennyi páciens szervezetében mutatták ki a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírust. A minisztérium később teszi közzé, hogy az elmúlt egy napban nőtt-e a járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. Az előző napi adat szerint addig 55 brit halt meg a koronavírus-fertőzés következtében. Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója a londoni alsóház egészségügyi bizottságának keddi meghallgatásán azt mondta: a számítási modellek alapján az feltételezhető, hogy hozzávetőleg ezer megbetegedésre jut egy haláleset, így arra lehet következtetni, hogy Nagy-Britanniában a fertőzöttek valós száma 55 ezer körül járhat.
Patrick Vallance
Fotó: STRINGER / PRU

Egyre többen megszegik Olaszországban az óvintézkedéseket

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.17. 17:21

Fotó: Andrea Ronchini, Ronchini / AFP/NurPhoto
Az első napok engedelmessége után egyre többen megszegik az új típusú koronavírus-fertőzés miatt bevezetett óvintézkedéseket az olasz belügyminisztérium kedden közölt adatai szerint.
Az országos szintű „mozgáskorlátozás” egy héttel ezelőtti bevezetése óta az olaszok egyre nehezebben viselik a „ne mozdulj ki otthonról!” hatósági felszólítást. Ennek értelmében csak az hagyhatja el otthonát, aki munkavégzésből, egészségügyi okból, bevásárlás miatt vagy más súlyos indokból kényszerül erre.
Az olasz belügyminisztérium adatai szerint vasárnapról hétfőre 13,5 százalékkal emelkedett az intézkedéseket megszegők aránya.

Hétfőn egész Olaszországban 7890 személy ellen tettek feljelentést, mivel az engedélyezett indok nélkül tartózkodott az utcán vagy utazott. Hétfőn több mint 172 ezer személyt ellenőriztek, volt, aki hamis nyilatkozattal igyekezett igazolni mozgását. Több mint 92 ezer kereskedelmi egységet is ellenőriztek, és 217 esetben tettek feljelentést, mivel az üzlet engedély nélkül tartott nyitva, vagy nem felelt meg a hatályos egészségügyi előírásoknak.
A rendkívüli óvintézkedések március 11-i bevezetése óta több mint 660 ezer személyt ellenőriztek, és közülük 27 ezer ellen tettek feljelentést. Az üzletek közül több mint 317 ezret ellenőriztek és több mint ezerre szabtak ki bírságot.

A bírság meghaladja a 200 eurót, de rendkívül súlyos szabálysértés esetén az elkövető három hónap börtönt is kockáztat. Attilio Fontana a legtöbb fertőzöttet regisztráló Lombardia tartomány elnöke szerint az óvintézkedések első napjaiban az olaszok félelmükben betartották az előírásokat, de mostanra
„belefáradtak, megunták és azt hiszik, már túl vagyunk rajta”.

- Ezért nem csökkenteni, hanem fokozni kell az óvintézkedéseket - hangoztatta Fontana, és csatlakozott hozzá az északkeleti Veneto tartományt vezető Luca Zaia is, aki nyomatékosan arra kérte a régió lakosait, ne menjenek az utcára sétálni. Szicília tengerpartjain is többeket megbírságoltak, mivel a jó időt kihasználva a strandokon napoztak. Ezzel egy időben újabb formanyomtatványt közöltek az olasz belügyminisztérium honlapján, amelyet kitöltve az olaszoknak minden egyes mozgás esetén magukkal kell hordani. A korábbi változathoz képest már azt is igazolni kell, hogy a személy nem tartózkodik karanténban. Mint kiderült, sokan elhagyták lakásukat annak ellenére, hogy lázzal vagy enyhe tünetekkel házi karanténba helyezték őket. A Corriere della Sera milánói napilap tudósítása szerint a metró kora reggeli járatain tömegek utaznak. A római Il Messaggero szerint ugyanez a helyzet az ingázók Rómába tartó vonatain is. A szabályszegések növekvő száma azért is érthetetlen, mert jelenleg Olaszországban a legrosszabb a helyzet a világon. A hétfői adatok szerint 28 ezer fertőzöttnél és 2158 áldozatnál jár a vírus az országban.

Több ezer román akadt el a magyar határon, humanitárius folyosó megnyitását kérte Bukarest - Reagált Szijjártó

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.17. 13:14

Fotó: Béres Márton / Népszava
Magyarország hétfőn éjféltől zárta le határait a külföldről érkező nem magyar állampolgárok előtt.
Humanitárius folyosó megnyitását kérte Szijjártó Pétertől kedden Bogdan Aurescu román külügyminiszter, hogy Magyarországon keresztül utazhasson haza az a több mint 3500 román állampolgár, akik a magyar-osztrák határon, Hegyeshalomnál akadtak el, miután Magyarország a koronavírus-járvány miatt lezárta a határait a külföldiek előtt. Emiatt délben csaknem húsz kilométeres torlódás alakult ki Hegyeshalomnál a közúti határátkelő osztrák oldalán.   Aurescu telefonon kért segítséget magyar kollégájától, arra hivatkozva, hogy
nem volt elegendő idő az intézkedés bejelentése és életbe léptetése között.

A bukaresti külügyminisztérium tájékoztatása szerint a magyar külgazdasági és külügyminiszter megígérte, hogy a magyar hatóságok kivételesen, egyszeri alkalommal, a lehető legrövidebb időn belül lehetővé teszik a román állampolgárok hazautazását Magyarországon keresztül, miután ennek részleteiről megállapodnak egymással a két ország illetékes belügyi szervei.
Magyarország hétfőn éjféltől zárta le határait a külföldről érkező nem magyar állampolgárok előtt. Az erről szóló döntést Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt jelentette be az Országgyűlésben. A jövőben csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére.

Szijjártó: egyszeri átutazást tesznek lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak az éjjel

Kedden éjjel egyszeri átutazást tesznek lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak a kijelölt tranzitútvonalon - közölte a külgazdasági és külügyminiszter keddi Facebook-bejegyzésében. Szijjártó Péter elmondta: "számunkra az elsődleges szempont a magyar emberek egészségének megvédése, ezt a célt szolgálják a határvédelmi intézkedéseink is". Mindezt figyelembe véve, a ma éjszaka folyamán egyszeri átutazást tesznek lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak a kijelölt tranzitútvonalon, hazatérésük érdekében - közölte. Hozzátette: a részletekről a rendőrfőkapitányok megállapodtak. A külügyminiszter hangsúlyozta: ezzel együtt Magyarország elvárja, hogy mind a román, mind a bolgár hatóságok értesítsék saját állampolgáraikat a magyar határvédelmi intézkedésekről, arról, hogy Magyarország területére csak magyar állampolgár léphet be személyi forgalom keretében.