Előfizetés

Feszült órák Hegyeshalomnál

Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.17. 19:26

Fotó: Krizsán Csaba / MTI
Az átkelőnél lévő két benzinkút bezárt, mert nem bírták ellátni a több ezres tömeget.
A rendőrség adatai szerint kedd délutánra húsz kilométeres torlódás alakult ki Hegyeshalomnál, az átkelő osztrák oldalán, mert a hazafelé tartó – elsősorban román és bolgár – vendégmunkások már nem tudtak átjutni az átkelőn a Magyarország által elrendelt, keddtől érvényben lévő határzár miatt. A kocsisorban magyarok is voltak, ám ők hiába léphettek volna az ország területére, nem tudták megközelíteni az átkelőt, mert a bolgár és román vendégmunkások tiltakozásul blokád alá vonták a határt. – Rendkívül feszült helyzet alakult ki, a várakozók ugyanis előbb lezárták a Magyarország felé vezető utat, majd később átmenetileg az Ausztria irányába tartó autópályát is – mondta a Népszavának Szőke László, Hegyeshalom polgármestere. A helyszínen tett látogatása során azt tapasztalta, hogy az átkelőnél lévő két benzinkút bezárt, mert nem bírták ellátni a több ezres tömeget. A feszültséget az is fokozta, hogy sokaknak elfogyott a vize és az élelme, mellékhelyiségként pedig a környező területeket használták. A Neusiedlben állomásozó Vöröskereszt gyorsbevetésű egységét riasztották az osztrákok, ivóvizet osztottak a felháborodott várakozóknak. A rendőrök munkáját az osztrák hadsereg erői is segítették, ők a zöld határon járőröztek, hogy az átkelés csak a kijelölt állomásokon keresztül történhessen. Délután a várakozókkal közölték: az államközi megállapodások értelmében Magyarország átmenetileg megnyitja a határt, így a román állampolgárok kedd 21 óra és hajnali 5 óra között, míg a bolgárok éjfél és öt óra között áthaladhatnak az országon. Az autók azonban csak a kijelölt útvonalon közlekedhetnek, útközben pedig csak az előre meghatározott benzinkutaknál és pihenőhelyeken állhatnak meg. – A hírt türelmetlenül fogadták a több mint 15 órája veszteglő sofőrök, akikre ráadásul egy újabb hosszú út vár a keleti határig – fogalmazott Szőke László, aki azt is megjegyezte: – Nem lesz egyszerű rendet tenni miután elmentek. Gyakorlatilag olyan mintha csata lett volna Hegyeshalom mellett.

Maradj otthon, nagyi!

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.03.17. 17:57

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Van, aki három unokára vigyáz, más küldöttgyűlést rendez – a nyugdíjas-szervezetek szerint nehéz megértetni az idősekkel, hogy nagy a veszély.
A legnagyobb veszélyben a viszonylag jó fizikai állapotban lévő idős emberek vannak, akiknek mondjuk a karbantartott magas vérnyomás betegségükön kívül nincs más bajuk – állítja a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság elnöke. Székács Béla professzor szerint a 75-85 évesek negyede tartozhat ebbe a körbe, s ők úgy gondolkodnak, rajtuk nem fog semmi, nem kell feladniuk megszokott életritmusukat még a mostani járvány alatt sem, nyugodtan járhatnak bevásárolni, gyógyszertárba, szűk körű találkozókra, míg aki betegségekkel küzd, az biztosan otthon marad. A kérdés azért vetődött fel, mert napközben számtalan jelzést kaptunk, hogy a médiából a nyugdíjas korosztályra zúduló információ és figyelmeztetés áradat ellenére a boltok, a fővárosi utcák tele vannak idős emberekkel. A tapasztalatot megerősítette lapunknak Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke is, aki megdöbbenve vette tudomásul, hogy van olyan helyi aktivistájuk, aki a tiltás ellenére nyolcvan fős küldöttgyűlést hívott össze. És van olyan szomszédja is, aki három unokára vigyáz, mert a szüleik dolgoznak. Székács professzor úgy fogalmazott, ezekben a döntésekben nemcsak a kényszer játszik szerepet, hanem az idős emberek gondolkodásában tetten érhető merevség is, ezt pedig nagyon nehéz feloldani. Az egyetlen megoldásnak az kínálkozik, hogy a gyerekek és unokák nagyon határozottan tiltsák meg az idős szülőknek, nagyszülőknek a lakásuk elhagyását, cserében viszont akár naponta többször is hívják fel őket, gyakorlatilag ellenőrizzék, otthon vannak-e. Az idősekkel foglalkozó orvostársaság vezetője úgy látja, a másik visszatartó erő az lesz, ha netán bekövetkezik a vírussal fertőzöttek és a halálos áldozatok számának ugrásszerű emelkedése, ahogy az megtörtént Olaszországban. Talyigás Katalin szociológus arra emlékeztetett, hogy az idősek mostani „ellenállása” mögött ott van az a hosszú évek óta egyre sikeresebben működő kampány is, amivel aktivitásra sarkallták a nyugdíjasokat. Most nehéz elfogadniuk a passzivitást. A Nyugdíjasok Életet az Éveknek (Budapesti) Területi Egyesület elnökeként is dolgozó szakember ugyanakkor abban is biztos, hogy az idősek esetleges vásárlási kényszerét két dolog csökkentené: ha az önkormányzatoktól azok is segítséget kapnának, akik eddig nem szerepeltek a házi segítségnyújtást igénylők listájában, másrészt a kormány megnyugtatná a nyugdíjasokat, hogy folyamatosan, időben és teljes összegben kifizeti nekik a havonta esedékes ellátásukat. Nehéz elfogadni, hogy egy biológiai háború közepén állunk – egészítette ki a gondolatot Véghné Reményi Mária, a Nyugdíjasok Budapesti Szervezetének elnöke, aki szintén önkormányzati segítséget sürgetett, mert különben a hozzá hasonlóan egyedül élők nem tudnak bezárkózni, hisz el kell látni magukat.

Budapesti Airbnb-sek ingyen lakásokat ajánlanak fel egészségügyi dolgozóknak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.17. 17:45
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Már nyolc esetben segítettek.
Összeállt a budapesti airbnb-ztetők egy csoportja, hogy a Budapesti Airbnb közösség az egészségügyi dolgozókért nevű zárt fb-csoporton keresztül olyan egészségügyi dolgozóknak ajánljon fel ingyenes lakhatási lehetőséget, akik kórházban dolgoznak és közvetlenül érintkeznek a betegekkel - írja a 444.   Az akció célja az, hogy az orvosoknak, nővéreknek és kollégáiknak ne kelljen aggódniuk családtagjaik egészsége miatt, és a következő néhány hétben külön tudjanak költözni szeretteiktől. A portál érdeklődésére a Faceboook-csoport adminisztrátora, Nóra közölte, hogy közösségük már több száz fővel állt ki a célért. Már 8 lezárult tranzakciójuk van.
- Vagyis 8 konkrét „összehozás” eü-s és airbnb részről. Egyelőre még nem akarnak pánikolva költözni az eü-sök. Ez azért nagyban változhat, ha a helyzet eszkalálódik. Van már több is, aki tegnap beköltözött. Van, aki kapott kulcsot, de csak akkor költözik, ha romlik a helyzet

- tette hozzá Nóra.

Elmondása szerint a jelentkezők között van 3 gyermekes édesanya tartósan beteg gyerekekkel. Van anya-lánya transzplantált apukával és dialízises fiúgyerekkel, illetve egy 3 gyerekes orvos kéthónapos babával.