Előfizetés

Lezárja határait az Európai Unió

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.03.17. 20:37

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az Európai Unió állam- és kormányfői kedd este megállapodtak, hogy ideiglenesen, egyelőre 30 napra lezárják a külső határokat a nem uniós állampolgárok előtt a koronavírus fertőzés terjedése miatt.
A nem elengedhetetlennek minősülő beutazások tilalmát a schengeni határokat őrző országok a lehető leghamarabb bevezetik. A szigorítás nem vonatkozik az EU-ban lakó nem uniós állampolgárokra, az EU állampolgárok legközelebbi családtagjaira, a diplomatákra, az egészségügyi dolgozókra, a határmenti ingázókra. Az Egyesült Királyság nem kívánja bevezetni a korlátozó intézkedést, így Írország is kimarad belőle. A huszonhét vezető videokonferencián egyeztetett a szükséges lépésekről Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének a kezdeményezésére. Megegyeztek, hogy biztosítják a zavartalan áruszállítást a belső piacon, ahogyan az az Európai Bizottság előző nap elfogadott ajánlásaiban szerepel. 
A Európai Bizottság hétfőn a tagállamoknak szóló iránymutatásokban foglalta össze, hogy a válsághelyzetben milyen határigazgatási intézkedéseket hozzanak az emberek egészségének és az alapvető áruk, valamint szolgáltatások szabad áramlásának a biztosítása érdekében az EU határain belül. A koronavírus fertőzésnek kitett személyeknek megfelelő egészségügyi ellátást kell biztosítani, akár az érkezési, akár az indulási országban. Az ország területére belépők szűrővizsgálatára a határellenőrzés bevezetése nélkül is lehetséges, a betegektől nem lehet megtagadni a belépést. Ha a tagállamok úgy döntenek, hogy közegészségügyi okokból visszaállítják a határőrizetet, akkor azt úgy kell megszervezniük, hogy a határállomásokon ne alakuljanak ki hosszú sorok. Mindig be kell fogadniuk a saját polgáraikat és lakosaikat, és meg kell könnyíteniük a hazatérő többi uniós polgár és lakos átutazását az országon. Megkövetelhetik tőlük, hogy karanténba vonuljanak, de csak akkor, ha ugyanezeket a követelményeket írják elő saját állampolgáraiknak is. A tagállamoknak meg kell könnyíteniük a határmenti munkavállalók belépését, különösképp, ha az egészségügyben és az élelmiszeriparban, valamint egyéb alapvető szolgáltatásokban dolgoznak. Az Európai Bizottság leszögezte, hogy a határellenőrzési intézkedések nem okozhatnak súlyos zavarokat az ellátási láncokban, az alapvető szolgáltatásokban, az adott ország, illetve az egész EU gazdaságában. Éppen ezért az országoknak garantálniuk kell az alapvető áruk és szolgáltatások, különösen az élelmiszerek, az orvosi védőeszközök és kellékek szabad áramlását a belső piacon. Az árufuvarozás zavartalan biztosításához ki kell jelölniük elsőbbségi sávokat.
Jelenleg 10 ország, köztük Magyarország állította vissza a határellenőrzést a határain, ami miatt hosszú kocsisorok torlódtak fel a határátkelőknél. Az állam- és kormányfők támogatásukról biztosították a pénzügyminiszterek robusztus tervét a gazdaság megsegítésére. Döntöttek arról is, hogy a jövő héten esedékes csúcstalálkozójuk helyett videókonferencián tárgyalnak az aktuális kérdésekről.

Balhé a 106-os buszon: mindenképpen a kordonnal elkerített első ajtón akart leszállni egy férfi a Flórián térnél (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.17. 19:52

Fotó: Jani Martin / Népszava
Azzal is érvelt, hogy neki bérlete van.
Nem elég, hogy vannak utasok, akik figyelmen kívül hagyják a BKV-járatokon a sofőrök és az utasok védelmében kihelyezett kordonokat. Az Index egy olvasója videóra vette, ahogyan egy férfi azért balhézott a busz vezetőjével, mert mindenképpen az első ajtón akart leszállni.
A férfi kedd délután kötekedett a 106-os buszon, a Flórián téri buszmegállóban. A 106-oson, ahogy minden BKV-járaton, néhány napja a koronavírus terjedésének lassítása, a sofőrök és az utasok egészségének védelme érdekében tilos az első ajtó használata. Ezért az első ajtó előtti terület szalaggal le is van zárva, piros jelzéssel, jól láthatóan. Ahhoz, hogy az ajtóhoz, illetve az első ülésekhez férjenek az utasok, át kell bújni a kordon alatt. A videón látható férfi valamiért mégis ott akart leszállni. Amikor a sofőr közölte vele, hogy ez jelenleg tilos, vitatkozni kezdett a sofőrrel, hogy nyissa ki az első ajtót, mert ő 
„nem beteg, itt senki nem beteg”.

Majd miután leidiótázta a busz vezetőjét, elindult a hátrébb lévő ajtóhoz, de előtte még életvezetési tanácsokat is adott.
- Egyél fokhagymát, egyél gyömbért, antibiotikum. Akkor nem lesz bajod

- tudatta a világjárvány ellenszerét a bölcs férfi.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy a videóból nem derül ki, hogy az utasok közül bárki kiállt volna a női sofőr mellett.

Nem kapnak védőmaszkot a BKK jegyellenőrei

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.17. 19:28
Illusztráció
Fotó: Népszava
Azért, hogy ne vegyék el másoktól.
Míg a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a buszsofőrjeit igyekszik a vezetőfülke előtti tér elzárásával védeni a budapesti tömegközlekedőktől, az ellenőrök továbbra is végzik a kifejezetten emberek között végzendő munkájukat, még egy maszkot sem kapnak - írja az Azonnali.
A portál érdeklődésére a BKK sajtóosztálya megerősítette, hogy nem adnak védőmaszkot az ellenőröknek. „Egészségügyi szakemberek szerint egészséges embereknek felesleges maszkot viselniük, ilyen védőeszközt azoknak kell hordaniuk, akik betegek, azért, hogy ne fertőzzenek másokat" - írták válaszukban. Hozzátették, hogy
„a maszkok túlzott felvásárlása miatt ráadásul éppen azoknak nem juthat, akiknek valóban szüksége van ezekre az eszközökre. Emiatt nem osztunk védőmaszkot a jegyellenőröknek”

A védőmaszkok helyett kézfertőtlenítőt, illetve fertőtlenítő kendőt biztosítanak a jegyellenőröknek, illetve arra biztatják az utasokat, hogy használjanak mobiljegyet, ezzel ugyanis minimalizálni lehet az utasok és a jegyellenőrök közötti érintkezést. Úgy tűnik, arról nincs szó, hogy átmenetileg ne dolgozzanak az ellenőrök, a BKK tájékoztatása szerint „minden ilyesmiről az aktuális helyzetet és az operatív törzs tájékoztatását mérlegelve döntenek”.