Előfizetés

Lakossági hitelmoratóriumot és kamatcsökkentést javasol az MNB

P. Zs.
Publikálás dátuma
2020.03.18. 10:04

Fotó: Népszava
Magyar Nemzeti Bank (MNB) a vállalati hitelekhez hasonlóan a lakossági hitelekre is törlesztési moratóriumot kér a bankoktól, illetve a kormánytól.
Az MNB felszólítja a bankokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a lakossági ügyfelek szemben is alkalmazzanak törlesztési moratóriumot. Amennyiben a hazai bankok nem gondoskodnak a moratóriumról, az MNB felkéri a kormányt, hogy maga hozzon ilyen rendelkezést – olvasható a jegybank honlapján. A közlemény szerint a  háztartások ideiglenes likviditási zavarának átvészelését segítendő a jegybank elvárja az újonnan kihelyezett személyi hitelek teljes hiteldíjmutatójának (THM) érdemi csökkentését is. Az MNB saját hatáskörében is megteszi a szükséges lépéseket. A banki likviditás növelése mellett a lakáshitelek finanszírozási költségének csökkentése érdekében vizsgálja a jelzáloglevél-vásárlási program újraindításának lehetőségét, és átmenetileg enyhíti a jelzáloglevél-finanszírozásra vonatkozó szabályozását – írták.  A részletekből kiderül, hogy az  MNB felszólítja a bankokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a vállalati ügyfelekhez hasonlóan rendeljenek el törlesztési moratóriumot minden lakossági hitel esetén, segítve az átmeneti fizetési nehézségek átvészelését. A törlesztési moratórium 2020 végéig történő fenntartása indokolt. Amennyiben a hazai bankok nem gondoskodnak a moratóriumról, az MNB felkéri a kormányt, hogy maga hozzon ilyen rendelkezést. Mivel a háztartások a negatív gazdasági események hatására likviditási zavarba kerülhetnek, az MNB elvárja, hogy átmenetileg a bankok a jelenlegi veszélyhelyzet alatt könnyen elérhető, a jelenleginél kedvezőbb árazású személyi hiteleket tegyenek elérhetővé, amelyek teljes hiteldíjmutatója (THM) a jegybanki alapkamat szintjét legfeljebb 5 százalékponttal haladhatja meg. Elvárt továbbá, hogy a bankok a háztartások likviditási helyzetének javítása érdekében vizsgálják felül az általános hitelezési gyakorlatukat, a hitelkeretek keretösszegét és azok kamatköltségét is, vagyis az MNB jelentősen megkönnyítené a lakosság számára a hitelfelvételt. A fentiek mellett az MNB elvárja a bankoktól, hogy az elkövetkező 6 hónapos időszakban az olyan számlacsomagoknál és hiteltermékeknél, amelyeknél az árazás az ügyfél adott banknál vezetett bankszámlájára beérkező utalások összegéhez kötött ne alkalmazzák az utalások elmaradása esetére rögzített díj- és kamat emeléseket. A fennálló lakáshitelek tekintetében az MNB felszólítja a bankokat, hogy ajánlják fel a hitelfelvevőknek a kedvezőbb kamatfelár és legalább 5 évre szóló kamatfixálás mellett elérhető Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel termékekre való átváltás lehetőségét. 

Ha fizetés nélküli szabadságra küldik a dolgozókat, nem kapnak tb-ellátást – a szakszervezet módosítást kér

Varga Dóra
Publikálás dátuma
2020.03.18. 09:34

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Egyre több munkáltató küldi a járványügyi helyzet miatt fizetés nélküli szabadságra dolgozóit, akik így TB-szempontból is ellátatlanok maradnak. A szakszervezet jogszabálymódosítást szeretne.
Aki fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe, annak biztosítási jogviszonya szünetel ez idő alatt – hívta fel a figyelmet a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke a Gulyás Gergely vezette Rendkívüli Jogrendért Felelős akciócsoporthoz írt, és szerkesztőségünknek is elküldött levelében. Karsai Zoltán szerint „aki a jelenlegi helyzet következtében kényszerül rá a fizetés nélküli szabadság igénybevételére, az számára fel nem róható hatások következtében sodródik ebbe a helyzetbe. Méltányos lenne, ha a jövedelemvesztés mellett nem sújtaná még a biztosítási jogviszony elvesztése is.” Márpedig – mint írta –, ha a jelenlegi helyzet valóban hónapokra elhúzódik, akkor óhatatlanul is növekedni fog azoknak a száma, akik a munkaidejük áttervezésével, vagy a fizetett szabadság igénybevételével már nem tudják áthidalni a munkahelyi problémáikat, és fizetés nélküli szabadságra kényszerülnek. A KASZ ezért azt kéri, módosítsák a vonatkozó hatályos jogszabályokat. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz: „bár szerepünk szerint elsősorban a kereskedelemben dolgozókat képviseljük, ebben az esetben azonban nem csak az ő érdekükben, hanem valamennyi hasonló helyzetbe kerülő munkavállalóra való tekintettel kérjük a jogszabály határozott időre történő módosítását.”      

Bezárhat a héten az összes budapesti szálloda

Varga Dóra
Publikálás dátuma
2020.03.18. 09:18

Fotó: Népszava
Várhatóan az összes fővárosi szálloda bezár a héten, de vidéken sem sok értelme van már a nyitvatartásnak.
A héten várhatóan bezár az összes budapesti szálloda, a kihasználtság ugyanis nullára esett vissza a koronavírus és a járványügyi intézkedések hatására – tudtuk meg Flesch Tamástól, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnökétől. Mint mondta: vidéken sem sokkal jobb a helyzet, így ott is sorra várhatók a bezárások. Hangsúlyozta: ebben a helyzetben most mindenki azon dolgozik, hogy a munkavállalókat megvédjék. Rövidített munkaidővel, átcsoportosítással, csökkentett fizetésekkel igyekeznek megőrizni őket a munkaadók, hogy elegendő ember legyen majd az újranyitáshoz. Hogy ez mikor lesz lehetséges, azzal kapcsolatban Flesch Tamás azt mondta: a helyzet napról napra változik, de a jelenlegi kilátások alapján az elkövetkező három hónapban erre biztos nem fog sor kerülni. Mindenki a legjobb megoldáson dolgozik, most ez a priorítás, de biztosan lesznek majd olyanok is, akiket el kell küldeni – szögezte le Flesch Tamás. Rámutatott: a turizmusban – szállodákban, vendéglátásban, rendezvényszervezésben – mintegy 400 ezer ember dolgozik, akiket mind érint a jelenlegi helyzet, így a megoldást a munkáltatóknak, a munkavállalóknak és a kormánynak közösen kell kidolgozniuk.