szabadság;Gulyás Gergely;táppénz;Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete;

Ha fizetés nélküli szabadságra küldik a dolgozókat, nem kapnak tb-ellátást – a szakszervezet módosítást kér

Egyre több munkáltató küldi a járványügyi helyzet miatt fizetés nélküli szabadságra dolgozóit, akik így TB-szempontból is ellátatlanok maradnak. A szakszervezet jogszabálymódosítást szeretne.

Aki fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe, annak biztosítási jogviszonya szünetel ez idő alatt – hívta fel a figyelmet a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke a Gulyás Gergely vezette Rendkívüli Jogrendért Felelős akciócsoporthoz írt, és szerkesztőségünknek is elküldött levelében. Karsai Zoltán szerint „aki a jelenlegi helyzet következtében kényszerül rá a fizetés nélküli szabadság igénybevételére, az számára fel nem róható hatások következtében sodródik ebbe a helyzetbe. Méltányos lenne, ha a jövedelemvesztés mellett nem sújtaná még a biztosítási jogviszony elvesztése is.”

Márpedig – mint írta –, ha a jelenlegi helyzet valóban hónapokra elhúzódik, akkor óhatatlanul is növekedni fog azoknak a száma, akik a munkaidejük áttervezésével, vagy a fizetett szabadság igénybevételével már nem tudják áthidalni a munkahelyi problémáikat, és fizetés nélküli szabadságra kényszerülnek.

A KASZ ezért azt kéri, módosítsák a vonatkozó hatályos jogszabályokat. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz: „bár szerepünk szerint elsősorban a kereskedelemben dolgozókat képviseljük, ebben az esetben azonban nem csak az ő érdekükben, hanem valamennyi hasonló helyzetbe kerülő munkavállalóra való tekintettel kérjük a jogszabály határozott időre történő módosítását.”