Előfizetés

Ha fizetés nélküli szabadságra küldik a dolgozókat, nem kapnak tb-ellátást – a szakszervezet módosítást kér

Varga Dóra
Publikálás dátuma
2020.03.18. 09:34

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Egyre több munkáltató küldi a járványügyi helyzet miatt fizetés nélküli szabadságra dolgozóit, akik így TB-szempontból is ellátatlanok maradnak. A szakszervezet jogszabálymódosítást szeretne.
Aki fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe, annak biztosítási jogviszonya szünetel ez idő alatt – hívta fel a figyelmet a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke a Gulyás Gergely vezette Rendkívüli Jogrendért Felelős akciócsoporthoz írt, és szerkesztőségünknek is elküldött levelében. Karsai Zoltán szerint „aki a jelenlegi helyzet következtében kényszerül rá a fizetés nélküli szabadság igénybevételére, az számára fel nem róható hatások következtében sodródik ebbe a helyzetbe. Méltányos lenne, ha a jövedelemvesztés mellett nem sújtaná még a biztosítási jogviszony elvesztése is.” Márpedig – mint írta –, ha a jelenlegi helyzet valóban hónapokra elhúzódik, akkor óhatatlanul is növekedni fog azoknak a száma, akik a munkaidejük áttervezésével, vagy a fizetett szabadság igénybevételével már nem tudják áthidalni a munkahelyi problémáikat, és fizetés nélküli szabadságra kényszerülnek. A KASZ ezért azt kéri, módosítsák a vonatkozó hatályos jogszabályokat. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz: „bár szerepünk szerint elsősorban a kereskedelemben dolgozókat képviseljük, ebben az esetben azonban nem csak az ő érdekükben, hanem valamennyi hasonló helyzetbe kerülő munkavállalóra való tekintettel kérjük a jogszabály határozott időre történő módosítását.”      

Bezárhat a héten az összes budapesti szálloda

Varga Dóra
Publikálás dátuma
2020.03.18. 09:18

Fotó: Népszava
Várhatóan az összes fővárosi szálloda bezár a héten, de vidéken sem sok értelme van már a nyitvatartásnak.
A héten várhatóan bezár az összes budapesti szálloda, a kihasználtság ugyanis nullára esett vissza a koronavírus és a járványügyi intézkedések hatására – tudtuk meg Flesch Tamástól, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnökétől. Mint mondta: vidéken sem sokkal jobb a helyzet, így ott is sorra várhatók a bezárások. Hangsúlyozta: ebben a helyzetben most mindenki azon dolgozik, hogy a munkavállalókat megvédjék. Rövidített munkaidővel, átcsoportosítással, csökkentett fizetésekkel igyekeznek megőrizni őket a munkaadók, hogy elegendő ember legyen majd az újranyitáshoz. Hogy ez mikor lesz lehetséges, azzal kapcsolatban Flesch Tamás azt mondta: a helyzet napról napra változik, de a jelenlegi kilátások alapján az elkövetkező három hónapban erre biztos nem fog sor kerülni. Mindenki a legjobb megoldáson dolgozik, most ez a priorítás, de biztosan lesznek majd olyanok is, akiket el kell küldeni – szögezte le Flesch Tamás. Rámutatott: a turizmusban – szállodákban, vendéglátásban, rendezvényszervezésben – mintegy 400 ezer ember dolgozik, akiket mind érint a jelenlegi helyzet, így a megoldást a munkáltatóknak, a munkavállalóknak és a kormánynak közösen kell kidolgozniuk.   

347,42 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.18. 08:26
Illusztráció: Shutterstock
Kevéssé változott, vegyesen alakult a forint árfolyama szerda reggel a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Kedden a forint árfolyama az euróval szemben történelmi mélypontot ért el, a dollárral szemben pedig húszéves mélypontra süllyedt.
Az eurót a kedd esti 347,53 forint után kissé alacsonyabban, 347,42 forinton jegyezték. A jegyzés kedden egészen 348,92 forintig ment fel, ami a forint árfolyammélypontja.
A dollárral szemben kissé erősödött a forint, a dollárt kedd este 316,23 forinton, szerda reggel pedig kissé alacsonyabban, 315,25 forinton jegyezték. Kedden a dollár jegyzése 317,31 forintig emelkedett.
A svájci frank jegyzése a kedd esti 328,56 forintról 328,84 forintra ment fel szerda reggelre