Új csúcson az euró – gyengül a forint

Publikálás dátuma
2020.03.18. 10:18

Fotó: Béres Márton / Népszava
Hajszálnyira a 350 forintos euró.
A szerda délelőtti kereskedésben tovább gyengült a forint árfolyama: egy euró 349,53 forint volt, ami újabb történelmi rekord. Az elmúlt napokban sorra dőltek az újabb és újabb negatív rekordok, s várható, hogy a piac tesztelni fogja a 350 forint feletti szinteket is. A jegybank egyelőre nem reagál a forint gyengülésére, láthatóan prioritáslistán ennél fontosabb dolgok vannak; épp ezekben a percekben jelentették be, hogy a vállalati hitelek után a lakossági hitelekre is törlesztési moratóriumot kérnek az év végéig. 
Szerző
Témák
forintárfolyam

Lakossági hitelmoratóriumot és kamatcsökkentést javasol az MNB

Publikálás dátuma
2020.03.18. 10:04

Fotó: Népszava
Magyar Nemzeti Bank (MNB) a vállalati hitelekhez hasonlóan a lakossági hitelekre is törlesztési moratóriumot kér a bankoktól, illetve a kormánytól.
Az MNB felszólítja a bankokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a lakossági ügyfelek szemben is alkalmazzanak törlesztési moratóriumot. Amennyiben a hazai bankok nem gondoskodnak a moratóriumról, az MNB felkéri a kormányt, hogy maga hozzon ilyen rendelkezést – olvasható a jegybank honlapján. A közlemény szerint a  háztartások ideiglenes likviditási zavarának átvészelését segítendő a jegybank elvárja az újonnan kihelyezett személyi hitelek teljes hiteldíjmutatójának (THM) érdemi csökkentését is. Az MNB saját hatáskörében is megteszi a szükséges lépéseket. A banki likviditás növelése mellett a lakáshitelek finanszírozási költségének csökkentése érdekében vizsgálja a jelzáloglevél-vásárlási program újraindításának lehetőségét, és átmenetileg enyhíti a jelzáloglevél-finanszírozásra vonatkozó szabályozását – írták.  A részletekből kiderül, hogy az  MNB felszólítja a bankokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a vállalati ügyfelekhez hasonlóan rendeljenek el törlesztési moratóriumot minden lakossági hitel esetén, segítve az átmeneti fizetési nehézségek átvészelését. A törlesztési moratórium 2020 végéig történő fenntartása indokolt. Amennyiben a hazai bankok nem gondoskodnak a moratóriumról, az MNB felkéri a kormányt, hogy maga hozzon ilyen rendelkezést. Mivel a háztartások a negatív gazdasági események hatására likviditási zavarba kerülhetnek, az MNB elvárja, hogy átmenetileg a bankok a jelenlegi veszélyhelyzet alatt könnyen elérhető, a jelenleginél kedvezőbb árazású személyi hiteleket tegyenek elérhetővé, amelyek teljes hiteldíjmutatója (THM) a jegybanki alapkamat szintjét legfeljebb 5 százalékponttal haladhatja meg. Elvárt továbbá, hogy a bankok a háztartások likviditási helyzetének javítása érdekében vizsgálják felül az általános hitelezési gyakorlatukat, a hitelkeretek keretösszegét és azok kamatköltségét is, vagyis az MNB jelentősen megkönnyítené a lakosság számára a hitelfelvételt. A fentiek mellett az MNB elvárja a bankoktól, hogy az elkövetkező 6 hónapos időszakban az olyan számlacsomagoknál és hiteltermékeknél, amelyeknél az árazás az ügyfél adott banknál vezetett bankszámlájára beérkező utalások összegéhez kötött ne alkalmazzák az utalások elmaradása esetére rögzített díj- és kamat emeléseket. A fennálló lakáshitelek tekintetében az MNB felszólítja a bankokat, hogy ajánlják fel a hitelfelvevőknek a kedvezőbb kamatfelár és legalább 5 évre szóló kamatfixálás mellett elérhető Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel termékekre való átváltás lehetőségét. 
Szerző

Ha fizetés nélküli szabadságra küldik a dolgozókat, nem kapnak tb-ellátást – a szakszervezet módosítást kér

Publikálás dátuma
2020.03.18. 09:34

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Egyre több munkáltató küldi a járványügyi helyzet miatt fizetés nélküli szabadságra dolgozóit, akik így TB-szempontból is ellátatlanok maradnak. A szakszervezet jogszabálymódosítást szeretne.
Aki fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe, annak biztosítási jogviszonya szünetel ez idő alatt – hívta fel a figyelmet a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke a Gulyás Gergely vezette Rendkívüli Jogrendért Felelős akciócsoporthoz írt, és szerkesztőségünknek is elküldött levelében. Karsai Zoltán szerint „aki a jelenlegi helyzet következtében kényszerül rá a fizetés nélküli szabadság igénybevételére, az számára fel nem róható hatások következtében sodródik ebbe a helyzetbe. Méltányos lenne, ha a jövedelemvesztés mellett nem sújtaná még a biztosítási jogviszony elvesztése is.” Márpedig – mint írta –, ha a jelenlegi helyzet valóban hónapokra elhúzódik, akkor óhatatlanul is növekedni fog azoknak a száma, akik a munkaidejük áttervezésével, vagy a fizetett szabadság igénybevételével már nem tudják áthidalni a munkahelyi problémáikat, és fizetés nélküli szabadságra kényszerülnek. A KASZ ezért azt kéri, módosítsák a vonatkozó hatályos jogszabályokat. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz: „bár szerepünk szerint elsősorban a kereskedelemben dolgozókat képviseljük, ebben az esetben azonban nem csak az ő érdekükben, hanem valamennyi hasonló helyzetbe kerülő munkavállalóra való tekintettel kérjük a jogszabály határozott időre történő módosítását.”      
Szerző
Frissítve: 2020.04.02. 12:44