Koronavírus ellen harcol a klubtulajdonos

Publikálás dátuma
2020.03.18. 12:23
Dietmar Hopp
Fotó: firo/Sebastian El-Saqqa / AFP
A Hoffenheim labdarúgócsapatának birtoklója – akit gyűlölnek a riválisok ultrái – is érdekelt a járvány leküzdésére oltóanyagot fejlesztő cégben.
A koronavírus miatti kényszerszünet előtt országos akciót indítottak a németországi futballultrák Dietmar Hopp, az élvonalbeli Hoffenheim csapatának tulajdonosa ellen. A gyűlölet oka: az üzletember pénzéből pár év alatt létrejött egy stabilan első osztályban szereplő klub, a szurkolók szerint ez ellentétes a futball szellemiségével. Hoppot szidalmazó rigmusok miatt több mérkőzést átmenetileg félbe kellett szakítani, a 79 éves üzletember halálos fenyegetéseket is kapott.
Hopp nemcsak a labdarúgásban aktív, tizennégy éve résztulajdonosa a tübingeni székhelyű CureVac gyógyszeripari cégnek, amely többek között a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésével is foglalkozik. Donald Trump amerikai elnök a CureVactól szerette volna kizárólag országa lakossága számára megvásárolni az oltóanyagot, de a cég elzárkózott ettől. 
„Mindenkinek joga van az egészséges élethez – indokolta meg az elutasítást Hopp. – Kutatás közben nagyon nehéz és felelőtlenség is lenne a pozitív végeredményt illetően előre ígérgetni, de kutatóink nagyon jól haladnak a koronavírus elleni oltóanyag fejlesztésében és az első kísérletek is sokat ígérő eredményeket hoztak. Ha nem történik semmi váratlan esemény, akkor elképzelhető, hogy őszre elkészül a koronavírustól megvédő oltóanyag. De ez nem jóslat, nem ígéret, csak remény egyelőre.”
A Berliner Zeitungnak adott interjúban Hopp elmondta, fontos küldetésének tekinti az emberek egészségének megóvását, ezért számára nem is volt kérdés, hogy amint anyagi lehetőségei ezt megengedték, beszáll a gyógyszeriparba. A koronavírus elleni oltásról azt mondta, ha elkészül, a fertőzötteken nem fog segíteni, de az egészséges embereket meg tudja védeni a vírustól. A CureVac szakemberei szerint előfordulhat, hogy télen ismét visszatér a koronavírus, de Hopp hozzátette, teljes bizonyossággal ezt sem lehet most még kijelenteni. Az üzletember nem hisz abban, hogy az oltóanyag kifejlesztése esetén csökkenne vele szemben az ellenszenv a stadionokban a rivális csapatok ultrái részéről.
„Elfogadom, hogy nem szeret mindenki, azzal sincs bajom, ha szidnak, nyilván nem örülök neki, de ismert üzletemberként ezt el kell tudnom viselni – hangsúlyozta Hopp. – A gyilkossággal fenyegetés, az arcképem megjelenítése célkeresztben különböző transzparenseken túlmegy az elfogadható határon. Azt üzenem az ellenségeimnek, hogy semmi sem téríthet el az utamról, a labdarúgásban és a gyógyszeriparban is azt teszem, amiben hiszek és a legjobbnak tartok.”

Pozitív lett a Japán Olimpiai Bizottság alelnökének koronavírustesztje

Publikálás dátuma
2020.03.18. 09:32
Tasima Kozo
Fotó: TOSHIFUMI KITAMURA / AFP
A Japan Times szerint Tasima Kozo enyhén lázas és tüdőgyulladás tüneteit mutatja, de összességében „rendben van”.
Megfertőzte a koronavírus Tasima Kozót, a Japán Olimpiai Bizottság (JOC) alelnökét, aki a szigetországi futballszövetség (JFA) vezetője is. A pozitív teszt tényét maga Tasima erősítette meg szerdán. A Japan Times beszámolója szerint a sportvezető „enyhén lázas és tüdőgyulladás tüneteit” mutatja, de összességében „rendben van”. A 62 éves Tasima nemrégiben Észak-Írországban, Hollandiában és az Egyesült Államokban járt, ahol különböző futballszakmai találkozókon vett részt. A tokiói nyári olimpiát a tervek szerint július 24. és augusztus 9. között rendezik meg.
Szerző

Döntött az UEFA: a jövő évre halasztotta az Európa-bajnokságot

Publikálás dátuma
2020.03.17. 15:42

Fotó: CHRISTIAN CHARISIUS / AFP
A koronavírus járvány miatt 2021-ben rendezi meg a kontinensbajnokságot az európai futballszövetség.
Egyhangú voksolással döntöttek az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) tagországai a nyári Európa-bajnokság egy éves elhalasztásáról. Az UEFA kedden videókonferenciát tartott 55 tagszövetsége részére, ahol az Eb sorsa volt az egyik legfontosabb kérdés. A kontinenstornát eredetileg idén június 12-én kellett volna elkezdeni és tizenkét országban - köztük budapesti helyszínnel Magyarországon is - megrendezni. A koronavírus miatt azonban a bajnoki küzdelmeket és a Bajnokok Ligája, illetve az Európa-liga mérkőzéseit is határozatlan időre felfüggesztették. Ezeknek a sorozatoknak a befejezése csak a kontinenstorna elhalasztásával vált lehetségessé. Az Eb-t 2021. június 11-július 11. között bonyolítják le, azok a jegytulajdonosok, akiknek ez az időpont nem megfelelő visszaválthatják majd belépőiket. "Ez a legjobb döntés az európai futball számára, még akkor is, ha ez komoly plusz költséget jelent az UEFA-nak (a Kicker szerint 300 millió eurót - a szerk.) - olvasható a közleményben, melyet Aleksandr Ceferin, az UEFA elnöke írt alá. - Köszönöm szépen minden érintett együttműködését és segítségét, a mai napon a futballcsalád tagjai összefogtak egy nehéz helyzet megoldásáért. Köszönöm a dél-amerikai futballszövetségnek, hogy az idén nyárra tervezett Copa Americát az Európa-bajnoksággal szinkronban elhalasztotta. Köszönetet mondok Gianni Infantinónak, a FIFA elnökének, aki szintén együttműködéséről és támogatásáról biztosított minket." A közlemény utóbbi mondatával az UEFA elnöke arra utalt, hogy a halasztás következtében az Eb ütközik a Kínában 24 csapat részvételével megrendezésre kerülő klub-világbajnoksággal. Infantino megígérte, hogy olyan időpontot keres a FIFA a klub-vb-nek, amely lehetővé teszi az Eb zökkenőmentes lebonyolítását. Más eseményeket is érint a keddi döntés: jövő nyáron lesz a magyar-szlovén közös rendezésű U21-es Európa-bajnokság (június 9-26.), ennek a tornának is helyet kell találni a versenynaptárban és egyelőre az sem tisztázott, hogy mikor rendezik a szintén 2021 nyarán esedékes Nemzetek Ligája négyes döntőt. A labdarúgó Eb elhalasztása több mozgásteret biztosít a nemzeti szövetségeknek a hazai bajnoki és kupaküzdelmek befejezésére. Az idei június 12-iki Eb-rajt esetén május végéig be kellett volna fejezni minden klubsorozatot, ám ezek az új helyzetben június végéig is eltarthatnak. A kontinentális bajnokságokban a különböző országokban 8-14 forduló van hátra a befejezésig, ha április végén, május elején folytatódhatnak a pontvadászatok, akkor van remény arra, hogy sehol sem kell bajnoki fordulót vagy kupamérkőzést elhalasztani. Természetesen egy világjárvány közben ezek sokadrangú kérdések. 

Új időpontban a BL- és El-döntő

Sajtóhírek szerint az UEFA döntése értelmében új időpontban, de változatlan helyszíneken rendezik meg a tervek szerint az Európa-liga és a Bajnokok Ligája döntőjét. Előbbit június 24-én Gdanskban, utóbbit három nappal később Isztambulban. A futballszervezet bízik benne, hogy a halasztásnak köszönhetően nem kell egyetlen mérkőzést sem törölni a programból. Ha a reméltnél tovább tart a járványhelyzet és esetleg május közepéig sem lehet európai kupameccseket rendezni, akkor az oda-visszavágós párharcok helyett egy mérkőzés dönthet a továbbjutásról. 

Rossi: mindenki maradjon otthon!

A koronavírus miatt a válogatottak Európa-bajnoki pótselejtezőit is felfüggesztették, egyelőre nem lehet tudni, a magyarok mikor lépnek pályára Szófiában Bulgária ellen. Az eredeti időpont március 26. lett volna. "Ezekben a napokban valami a futballnál is sokkal fontosabb: harcolni a családtagjaink, a barátaink és a saját egészségünkért! Olaszként különösen jól tudom, hogy ez a helyzet mennyire embert próbáló és komoly feladat. Érthető tehát, ha most nem lehet egészen biztos döntést hozni a folytatásról, de mi a mostani döntésnek megfelelően készülünk - mondta Marco Rossi szövetségi kapitány az MLSZ honlapján. - Jelenleg az a legfontosabb, hogy mindannyian otthon maradjunk, így elérve azt, hogy a vírus terjedésének mértékét és sebességét csökkenteni tudjuk. Ha ezt közösen elértük és túl leszünk ezen a nehéz időszakon, akkor majd újra koncentrálhatunk arra, hogy a labdarúgásban kitűzött céljainkat elérjük. Akármikor is kell legközelebb pályára lépnünk, készen fogunk rá állni!"

Frissítve: 2020.03.17. 17:09