Pozitív lett a Japán Olimpiai Bizottság alelnökének koronavírustesztje

Publikálás dátuma
2020.03.18. 09:32
Tasima Kozo
Fotó: TOSHIFUMI KITAMURA / AFP
A Japan Times szerint Tasima Kozo enyhén lázas és tüdőgyulladás tüneteit mutatja, de összességében „rendben van”.
Megfertőzte a koronavírus Tasima Kozót, a Japán Olimpiai Bizottság (JOC) alelnökét, aki a szigetországi futballszövetség (JFA) vezetője is. A pozitív teszt tényét maga Tasima erősítette meg szerdán. A Japan Times beszámolója szerint a sportvezető „enyhén lázas és tüdőgyulladás tüneteit” mutatja, de összességében „rendben van”. A 62 éves Tasima nemrégiben Észak-Írországban, Hollandiában és az Egyesült Államokban járt, ahol különböző futballszakmai találkozókon vett részt. A tokiói nyári olimpiát a tervek szerint július 24. és augusztus 9. között rendezik meg.
Szerző

Döntött az UEFA: a jövő évre halasztotta az Európa-bajnokságot

Publikálás dátuma
2020.03.17. 15:42

Fotó: CHRISTIAN CHARISIUS / AFP
A koronavírus járvány miatt 2021-ben rendezi meg a kontinensbajnokságot az európai futballszövetség.
Egyhangú voksolással döntöttek az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) tagországai a nyári Európa-bajnokság egy éves elhalasztásáról. Az UEFA kedden videókonferenciát tartott 55 tagszövetsége részére, ahol az Eb sorsa volt az egyik legfontosabb kérdés. A kontinenstornát eredetileg idén június 12-én kellett volna elkezdeni és tizenkét országban - köztük budapesti helyszínnel Magyarországon is - megrendezni. A koronavírus miatt azonban a bajnoki küzdelmeket és a Bajnokok Ligája, illetve az Európa-liga mérkőzéseit is határozatlan időre felfüggesztették. Ezeknek a sorozatoknak a befejezése csak a kontinenstorna elhalasztásával vált lehetségessé. Az Eb-t 2021. június 11-július 11. között bonyolítják le, azok a jegytulajdonosok, akiknek ez az időpont nem megfelelő visszaválthatják majd belépőiket. "Ez a legjobb döntés az európai futball számára, még akkor is, ha ez komoly plusz költséget jelent az UEFA-nak (a Kicker szerint 300 millió eurót - a szerk.) - olvasható a közleményben, melyet Aleksandr Ceferin, az UEFA elnöke írt alá. - Köszönöm szépen minden érintett együttműködését és segítségét, a mai napon a futballcsalád tagjai összefogtak egy nehéz helyzet megoldásáért. Köszönöm a dél-amerikai futballszövetségnek, hogy az idén nyárra tervezett Copa Americát az Európa-bajnoksággal szinkronban elhalasztotta. Köszönetet mondok Gianni Infantinónak, a FIFA elnökének, aki szintén együttműködéséről és támogatásáról biztosított minket." A közlemény utóbbi mondatával az UEFA elnöke arra utalt, hogy a halasztás következtében az Eb ütközik a Kínában 24 csapat részvételével megrendezésre kerülő klub-világbajnoksággal. Infantino megígérte, hogy olyan időpontot keres a FIFA a klub-vb-nek, amely lehetővé teszi az Eb zökkenőmentes lebonyolítását. Más eseményeket is érint a keddi döntés: jövő nyáron lesz a magyar-szlovén közös rendezésű U21-es Európa-bajnokság (június 9-26.), ennek a tornának is helyet kell találni a versenynaptárban és egyelőre az sem tisztázott, hogy mikor rendezik a szintén 2021 nyarán esedékes Nemzetek Ligája négyes döntőt. A labdarúgó Eb elhalasztása több mozgásteret biztosít a nemzeti szövetségeknek a hazai bajnoki és kupaküzdelmek befejezésére. Az idei június 12-iki Eb-rajt esetén május végéig be kellett volna fejezni minden klubsorozatot, ám ezek az új helyzetben június végéig is eltarthatnak. A kontinentális bajnokságokban a különböző országokban 8-14 forduló van hátra a befejezésig, ha április végén, május elején folytatódhatnak a pontvadászatok, akkor van remény arra, hogy sehol sem kell bajnoki fordulót vagy kupamérkőzést elhalasztani. Természetesen egy világjárvány közben ezek sokadrangú kérdések. 

Új időpontban a BL- és El-döntő

Sajtóhírek szerint az UEFA döntése értelmében új időpontban, de változatlan helyszíneken rendezik meg a tervek szerint az Európa-liga és a Bajnokok Ligája döntőjét. Előbbit június 24-én Gdanskban, utóbbit három nappal később Isztambulban. A futballszervezet bízik benne, hogy a halasztásnak köszönhetően nem kell egyetlen mérkőzést sem törölni a programból. Ha a reméltnél tovább tart a járványhelyzet és esetleg május közepéig sem lehet európai kupameccseket rendezni, akkor az oda-visszavágós párharcok helyett egy mérkőzés dönthet a továbbjutásról. 

Rossi: mindenki maradjon otthon!

A koronavírus miatt a válogatottak Európa-bajnoki pótselejtezőit is felfüggesztették, egyelőre nem lehet tudni, a magyarok mikor lépnek pályára Szófiában Bulgária ellen. Az eredeti időpont március 26. lett volna. "Ezekben a napokban valami a futballnál is sokkal fontosabb: harcolni a családtagjaink, a barátaink és a saját egészségünkért! Olaszként különösen jól tudom, hogy ez a helyzet mennyire embert próbáló és komoly feladat. Érthető tehát, ha most nem lehet egészen biztos döntést hozni a folytatásról, de mi a mostani döntésnek megfelelően készülünk - mondta Marco Rossi szövetségi kapitány az MLSZ honlapján. - Jelenleg az a legfontosabb, hogy mindannyian otthon maradjunk, így elérve azt, hogy a vírus terjedésének mértékét és sebességét csökkenteni tudjuk. Ha ezt közösen elértük és túl leszünk ezen a nehéz időszakon, akkor majd újra koncentrálhatunk arra, hogy a labdarúgásban kitűzött céljainkat elérjük. Akármikor is kell legközelebb pályára lépnünk, készen fogunk rá állni!"

Frissítve: 2020.03.17. 17:09

Elkésett záróakkord

Publikálás dátuma
2020.03.17. 09:00

Fotó: MOLFEHERVARFC.HU
Teljesen fölöslegesen rendeztek a hétvégén bajnoki fordulót a magyar futballban, miközben világjárvány dúl, hétfőn az MLSZ is "észhez tért".
„Ez a meccs annyira kellett a magyar labdarúgásnak, mint a koronavírus” – mondta egy soroksári játékos csapata gyirmóti mérkőzése után, és nyilvánvalóan igaza volt. Ép ésszel felfoghatatlan, hogy ebben a szörnyűséges helyzetben, amelyben csak a páratlanul magabiztos antikommunikációs államtitkár tudja a tutit, miért rendeztek zárt kapus fordulót az első vagy a másodosztályú bajnokságban. (A bürokratikus álláspont ismeretes: „Amíg a kormány nem tiltja meg a sportesemények megrendezését, addig zárt kapuk mögött folytatódhat a küzdelem.” Hétfőn szerencsére az MLSZ is felfüggesztette a bajnokságot.) Az pedig jellemzően tragikomikus: a közszolgálatinak nevezett televízió nyomban a nézők segítségére sietett, és mind a hat NB I-es találkozót leadta.
A kulisszákon nem érződött a különbség, hiszen idehaza népegészségileg teljességgel veszélytelen időkben is szembetűnően üresek a tribünök. A tévés igyekezetre tehát szinte semmi szükség nem volt, mivel 2020-ban a magyar bajnoki fordulók átlagos össznézőszáma 15 667-re „rúgott”. Azaz hazánk lakosságának alig 0,16 százaléka látogatta a hivatalos besorolás szerint NB I-es meccseket, tehát nemhogy mélyütés, de még lecsúszott tasli sem érte volna az országot, ha nincs ez a hallatlan közvetítői buzgalom. Koronavírus-járvány idején kiváltképp ezredrangú, mi történik a Honvéd–Kisvárdán – még akkor is, ha a kispesti imitátorok ötöt kapnak a parányi múltú vendégektől, minek következtében Bozsik József vagy Puskás Ferenc azóta is forog a sírjában –, de hát nálunk nyitott kapuknál is sikerült megteremteni a lelátói elszigeteltséget, gondoljunk az Újpest–Felcsút találkozó 182-es nézőszámára. Majdhogynem többen voltak a rendezők és a résztvevők, mint a szurkolók...
De most tényleg ne vicceljünk! Ezt kérte a Hivatásos Labdarúgók Szervezete is az MLSZ-től, a szövetség szíves figyelmébe ajánlva: „Napjaink sajnálatos eseményei előrelátást és felelősségteljes döntéseket követelnek. A legfontosabb az emberi élet, az egészség védelme.” Aztán már az első osztályú klubok is halasztásra szólították fel az illetékeseket. Amúgy korábban olyan jelentéktelen, a dekadens Nyugaton kiírt európai bajnokságokat is megszakítottak, amilyen az angol, a német, a spanyol. A magyar meg dübörgött. Igaz, Bolsonaro brazil elnök „hisztériás reakciónak” nevezte, hogy a dél-amerikai ország szövetsége felfüggesztette az égisze alatt zajló valamennyi sorozatot, ahogyan elhalasztották a Libertadores Kupa mérkőzéseit, és nem kezdik el a 2022-es világbajnokság dél-amerikai selejtezőit sem, noha ezek nyitánya – a tizennyolc fordulós körmérkőzés miatt – éppen e hónapban lett volna esedékes. A múlt hét tanúsága szerint a hazai labdarúgás „Bolsonaróit” sem zökkentették ki a körülmények, ahogyan a jegybevétel elmaradása sem érinti a magyar klubokat – talán a nem csupán mikroszkóp alatt fölfedezhető publikumot felmutató FTC kivételével –, hiszen az a költségvetésük elenyésző hányada, az állami forrás meg mifelénk kiapadhatatlan.
Azért én MLSZ-különdíjat adnék mindazoknak, akik a legutóbbi NB I-es forduló hat mérkőzését egytől egyig megnézték a tévében, sőt még a Gyirmót–Soroksár nulla-nullát is végigizgulták. A kitüntetéshez nagyobb összeget is csatolni lehetne, mert ilyen állhatatos, a sziklaugrás bajnokainál is elszántabb drukkerek kiváltképp nincsenek sokan, azaz a különben agyonfinanszírozott szektorban nem kellene különösebb költségekkel kalkulálni. A mindent kibíró drukkereknek – műfutballügyileg – attól az időszaktól sem kell tartaniuk, amikor már itthon sem rendeznek meccset. Elvégre muníció van bőven, „konzervből” reggeltől estig képernyőre vetíthetők azok a jelenetek, amelyek többsége jobb helyeken szilveszteri összeállításokban kapna csak helyet. A pusztán kapcsolgatók, azaz véletlenül odatévedők kedvéért azért ki kellene írni: Vigyázat, nem lassított felvétel!
Ezzel együtt gyanítom, már előkészületben van néhány kihagyhatatlan összeállítás, a Felejthetetlen felcsúti finomságok, a Pompás paksi parádék vagy a Best of Mezőkövesd.
Szerző
Témák
labdarúgás