Előfizetés

Orbán délután újabb bejelentésre készül

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.18. 14:03
Orbán Viktor miniszterelnök 2020. március 9-én, egy, a koronavírus terjedése kapcsán megszervezett nemzetközi videokonferencián
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI
A miniszterelnök bolgár, román és osztrák kollégájával is egyeztetett a döntés előtt.
Orbán Viktor miniszterelnök a kormány szerdai ülése után bejelentést tesz a közösségi oldalán – mondta el az az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Havasi szerint az élő bejelentkezés 15 órakor kezdődik Orbán Viktor Facebook-oldalán.Hozzátette: a miniszterelnök többször megszakította a szerdai kormányülést, mert egyeztetést folyatott európai kollégáival, így a bolgár, a román kormányfővel, valamint az osztrák kancellárral is.  Bár a sajtófőnök erről nem beszélt, a bejelentés biztosan összefügg majd  a koronavírus-járvánnyal.

Mosható szájmaszkokat gyárt a Máltai Szeretetszolgálat

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.18. 13:56
Képünk illusztráció
Fotó: ROLAND WEIHRAUCH / AFP
A próbagyártás szerdán kezdődött a tiszaburai varrodában, ahol az előzetes számítások szerint napi 1500 darabot tudnak elkészíteni.
Többször használható, mosható szájmaszkok előállítására állnak át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) foglalkoztatási programjának üzemei – közölte a szervezet szerdán az MTI-vel. A közlemény szerint a próbagyártás szerdán kezdődött a tiszaburai varrodában, ahol az előzetes számítások szerint napi 1500 darabot tudnak elkészíteni. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az elmúlt években az ország több településén indított foglalkoztatási programokat, amelyekkel több mint száz megváltozott munkaképességű, fogyatékossággal élő vagy a munkaerőpiacon esélytelen embernek teremtett munkalehetőséget. A tiszaburai varrodában készített maszkok az első időszakban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ellátó intézményeibe kerülnek, amelyek együttesen naponta 13 ezer emberről gondoskodnak. Az MMSZ foglalkoztatási programjának további helyszínei fokozatosan kapcsolódhatnak be a szájmaszkok előállításába – írták. Nagykanizsán a csökkent munkaképességű dolgozókat foglalkoztató Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. szintén szájmaszkok gyártására állt át – közölte Balogh László (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-vel. Az önkormányzat tulajdonában lévő, varrodával is rendelkező cégnek a város egyelőre 10 ezer darabos megrendelést adott. A prevenciós célra használható maszkokat a város önkormányzati, egészségügyi intézményei számára, illetve a nagykanizsai fertőzöttek részére készítik.

Belső levelezésben pirítottak oda a vírus miatt pánikoló külügyeseknek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.18. 13:31
Menczer Tamás
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Attól, hogy járvány van, még senki sem mentheti fel magát a munka alól – üzent az Index birtokába került levélben a dolgozóknak Szijjártó Péter helyettese.
A külügyminisztériumban tapasztalható, néhol „már-már fejvesztettségbe hajló válsághangulatról” árulkodik egy levél, amelyben Magyar Levente miniszterhelyettes osztotta ki a tárca főosztályvezetőit és a nagyköveteket is, ha a koronavírusra hivatkozva nem dolgoznak a rendes ügymenetben – derül ki egy, az Index által megszerzett belső levélből. A lap egy másik levelet is megszerzett, ebben azonnali berendeléssel fenyegették meg azokat a misszióvezetőket, akik nem válaszolnak azonnal és helyesen a vírussal kapcsolatos kérdésekre.
Magyar Levente levelét Dancs Ferenc helyettes államtitkár továbbította hétfőn délelőtt a tárca főosztályvezetőinek. A levélből kiderül, hogy Magyar szerint a vírusveszély miatt fellazult a munkafegyelem a külügyben, aminek a jelét ő egyértelműen tapasztalja. „Kérek mindenkit, akit érint, hogy vezetőként függetlenítse magát az általánossá vált, néhol már-már fejvesztettségbe hajló válsághangulattól, és a leghatározottabban vegye elejét annak a vírushoz hasonló sebességgel terjedő jelenségnek, hogy a fertőzéstől való atavisztikus félelem fogságában munkatársaink közül egyre többen érzik magukat felmentve a hivatali rend írott és íratlan szabályai alól” – írta a miniszterhelyettes. A levélben hangsúlyozza, hogy 
az észszerű megelőző intézkedéseket nemcsak támogatja, de el is várja, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy a vírusveszélyre hivatkozva ne dolgozzanak az emberek.

Magyar utasításba adta, hogy az egyes misszióknak a felügyelő helyettes államtitkárral kell jóváhagyatniuk a munkavégzés szokásos rendjét érintő „legcsekélyebb változtatást” is.  A munka, jóllehet sok esetben akadályoztatott, nem állhat le – figyelmezteti a főosztályvezetőket a miniszterhelyettes. „Különös készségességet kérek az bajbajutott magyar állampolgárok ügyeinek figyelmes és hatékony intézésében” – írta Magyar, aki a levelét azzal zárta, hogy „jó egészséget” és „derűs szolgálatot” kívánt.  
De nemcsak Magyar pirított oda a külügy dolgozóinak, – írja a hírportál – hanem a múlt pénteken felállított egyik akciócsoport, a nemzetközi koordinációért felelős akciócsoport vezetője, Menczer Tamás is.  Menczer még vasárnap írt egy levelet a misszióvezetőknek, nagyköveteknek arról, hogy Szijjártó Péter miniszter javaslatára ő lett az akciócsoport vezetője. A levélben Menczer a missziókon – Budapesthez hasonlóan – folyamatos munkarendet rendelt el.   
A kollégáim kérdéseire a misszióvezető és minden munkatárs köteles azonnal, helyes választ adni

 – utasította őket Menczer, majd kilátásba helyezte a következményeket. „Amelyik misszióvezető nem tud a koronavírussal kapcsolatban szóban vagy írásban feltett kérdésre azonnal, a legfrissebb adatoknak megfelelően helyes választ adni, az berendelésre kerül. Minden információért, amely a missziókról jön, személyesen a nagykövet felel!” – írta az  Index szerint az akciócsoport vezetője.