Előfizetés

Majdnem 219 ezer fertőzött van már a világon

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.19. 09:58
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A halálesetek száma 8810-re nőtt.
Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 218 815-re nőtt csütörtök reggelre szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 8810, és 84 114 ember meggyógyult.
A baltimore-i egyetem összesítése szerint a vírusfertőzést 158 országban és területen mutatták ki.

A diagnosztizált esetek száma azonban nem tükrözi pontosan a valóságot, az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, illetve a számontartás kritériumai is különböznek egymástól. Kínában (Hongkong és Makaó területek nélkül), ahol a járvány december végén elkezdődött, összesen 81 138 esetet tartottak nyilván, ebből 3249-en haltak meg és 70 526-an gyógyultak meg. Kína után a legjobban érintett országok 
  • Olaszország 2978 halottal és 35 713 megbetegedéssel,
  • Irán 1135 halottal (17 361 eset),
  • Spanyolország 638 halottal (14 769 eset),
  • Franciaország 148 halottal (9054 eset),
  • Egyesült Államok 150 halottal (9415 eset),
  • Dél-Korea 91 halottal (8565 eset),
  • Nagy-Britannia 72 halottal (2644 eset),
  • Hollandia 58 halottal (2056 eset),
  • Svájc 33 halottal (3067 eset)
  • és Németország 28 halottal (12 327 eset).

A Perzsa-öböl több országában is beutazási tilalmat rendeltek el

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.19. 09:51
Utasok az abu-dzabi reptéren
Fotó: Creative Touch Imaging Ltd / AFP
Abu-Dzabi a hazatérőket legalább kéthetes karanténra kötelezi, Ománban pedig leállították a tömegközlekedés nagy részét.
Nem utazhat be az Egyesült Arab Emírségek területére csütörtöktől külföldi állampolgár, a visszatérőket kéthetes karanténra kötelezik. A térségbeli országok közül Katar és Omán is hasonló rendelkezést hozott. A The National című Egyesült Arab Emírségek-beli hírportál közlése szerint az Emírségek kormánya megtiltja a beutazást az országba minden külföldinek, beleértve a tartózkodási engedéllyel rendelkezőket is. Az utóbbiak egyelőre két hétig nem léphetnek be, ám a kormány szükség esetén meghosszabbíthatja ezt az időt. Abu-Dzabi megtiltotta a külföldi utazást állampolgárai számára, a hazatérőket pedig legalább kéthetes karanténra kötelezi. Ománban – ahol összesen 39 fertőzöttet regisztráltak – hasonló lépésről döntött a kormány, és szerdán leállította a tömegközlekedés nagy részét. Katar szintén megtiltotta a külföldiek beutazását, továbbá bejelentette, hogy a kormányhivatalnokok 80 százaléka otthonról fog dolgozni. A Perzsa(Arab)-öbölben itt a legnagyobb a fertőzöttek száma, 452. A szaúd-arábiai kormány már a múlt héten bejelentette, hogy március 15-től kezdődően két hétre felfüggeszti az összes nemzetközi repülőjáratot. Az iszlám vallás legszentebb helyei közé tartozó Mekkát és Medinát már korábban lezárták a zarándokok előtt a járvány terjedése miatt. A királyságban szerdán 67 új fertőzöttet regisztráltak, így számuk elérte a 238-at. Kuvait ugyancsak felfüggesztette a nemzetközi repülőjáratait. Az országban jelenleg 142 fertőzöttről tudnak.

Csütörtöktől korlátozzák a londoni metróforgalmat

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.19. 09:44

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
Első lépésként lezárnak 40 olyan metróállomást, amelyekről nincs átszállási lehetőség más vonalakra.
Korlátozzák csütörtöktől a londoni metróvonalak forgalmát, hogy a hálózat jobban ki tudja szolgálni az új típusú koronavírus okozta járvány megfékezésén dolgozó egészségügyi szakszemélyzet közlekedési igényeit. A londoni tömegközlekedésért felelős városházi cég, a Transport for London (TfL) csütörtök hajnali közleménye szerint
első lépésként lezárnak 40 olyan metróállomást, amelyekről nincs átszállási lehetőség más vonalakra.

Emellett
a péntek és szombat éjszakánként egész éjjel közlekedő járatokat felfüggesztik, és leállítják a Waterloo & City metróvonalat, amely a Waterloo pályaudvartól szállítja a londoni City pénzügyi központjába a fővároson kívülről bejáró ingázókat.

A TfL tájékoztatása szerint az így felszabaduló személyzetet a járvány elleni fellépés szempontjából kritikus fontosságú munkahelyeken dolgozók közlekedésének biztosítására csoportosítják át. A cég közölte, hogy ugyanebből a célból hétfőtől ritkítják a városi buszközlekedést is, a buszok további intézkedésig hétköznaponként a szombati menetrendnek megfelelően járnak. A 400 kilométeres, 12 fővonalból és számtalan elágazó mellékvonalból álló londoni metrót - amelynek 270 állomása van – naponta átlagosan 5 millió utas használja. A 673 vonalon közlekedő 8500 autóbuszon naponta 6 millióan utaznak. Sadiq Khan, London polgármestere a közleményhez fűzött felhívásában arra kérte a város lakóit, hogy a járvány megfékezése végett csak akkor utazzanak a tömegközlekedési hálózaton, ha feltétlenül szükséges.

Bezárják az iskolákat

A brit kormány szerdán bejelentette, hogy a pénteki tanítási nap végétől az egész országban bezárják az iskolákat, a hét elején pedig elrendelte, hogy aki az új koronavírusra jellemző tüneteket észleli magán, vagy hozzátartozójának vannak ilyen panaszai, családtagjaival együtt 14 napig ne hagyja el otthonát, lehetőség szerint még vásárlás céljából sem. A döntést ismertető sajtóértekezletén Boris Johnson miniszterelnök kijelentette: eljött az ideje, hogy a tünetmentes emberek is szüntessék be a nem feltétlenül szükséges kapcsolattartást másokkal, ne menjenek például pubokba, klubokba, színházakba, és ha erre lehetőségük van, dolgozzanak otthonról, hogy elkerülhetőek legyenek a felesleges utazások is. Emellett hétvégétől a leginkább veszélyeztetett csoportba tartozóknak, vagyis a 70 éven felülieknek, illetve azoknak, akik krónikus betegségekkel küszködnek, a kormány ajánlása alapján 12 hétre otthon kell maradniuk. Az Egyesült Királyságban a legutóbbi hivatalos összesítés alapján eddig 104 halálos áldozata van a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű megbetegedésnek; közülük 99-en Angliában hunytak el. A legfiatalabb halálos áldozat 45, a legidősebb 94 éves volt, és mindegyikük krónikus betegségekkel küszködött a megfertőződése előtt. A szerda esti adatok szerint az országban 2626 páciens szervezetében mutatták ki az új koronavírust. A halálos áldozatok száma egy nap alatt 33-mal, a betegeké 676-tal emelkedett.