Előfizetés

Vizsgálják, hogy miért nőtt néhol duplájára a csirkemell ára pár nap alatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.19. 10:17

Fotó: Népszava
A Baromfi Termék Tanács elnöke szerint indokolatlan a 2800 forintos kilónkénti ár.
A fogyasztóvédelem kiemelten ellenőrzi elsősorban a tartós élelmiszerek, fertőtlenítőszerek és háztartási papíráruk ártörténetét és árképzési gyakorlatát a rendkívüli áremelések, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok, megtévesztő tájékoztatások kiszűrése érdekében. A hatóság munkatársai szerdán helyszíni vizsgálatot folytattak a Lehet téri piacon – írja a 24.hu.  Az ügy előzménye, hogy a csirkemell ára nagyot nőtt, a Lehel téri piacon szerdán a 2800 forinthoz közelített, a Fény utcai piacon 2250 forintért adták a csont és bőr nélküli filét. Annak ellenére, hogy az utóbbi pár évben nemigen drágult a baromfi, az idén év elején átlagban mindössze 1400 forintba került kilója. 
Vagyis a piacokon pár nap alatt nagyjából megduplázódott az ár.

Az okokról a Fény utcai piacon azt mondta a portálnak az egyik árus, hogy 10 kiló csirkemell helyett 2 kilót kapott, miközben a bérleti díjat ugyanúgy ki kell termelnie, így nincs más megoldása, mint árat emelni. A Lehel téren szintén azt mondták az árusok, hogy áruhiány van, és szerintük heteken belül hasonló áron lesz minden. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György szerint a boltosok általánosságban önkényesen nem emelnek árat. Jellemzően akkor nő a fogyasztói ár, ha a beszerzési ár emelkedik, például amiatt, mert hiány van valamiből. Kaptak jelzést drágulásról, de hogy milyen mértékű, az boltonként eltérő. Hozzátette, önmagában az nem bűn, ha a kereskedő árat emel, az a kérdés, hogy miért. A hatóság dolga megvizsgálni, hogy tisztességes volt-e az áremelés. A területet felügyelő Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) nem tud hiányról. A 24.hu érdeklődésére közölte, hogy a kereskedelmi láncok megfelelő tartalékokkal rendelkeznek, a szektor képviselőitől érkező jelzések szerint a folyamatos ellátás továbbra is biztosított. A tárca állandó kapcsolatot tart a kereskedelmi szövetségekkel, az ágazat meghatározó vállalkozásaival, változatlanul türelmet és nyugalmat, az indokolatlan készletfelhalmozás mellőzését kéri mindenkitől.  A minisztérium arra a felvetésre nem reagált, hogy a nyerészkedés, illetve a felvásárlási láz megfékezésére tervez-e valamilyen intézkedést, hatósági ár, esetleg a vásárlásoknál mennyiségi korlátozás bevezetését.
– Indokolatlan ez az ár, biztosan fognak találni olcsóbban bármelyik kiskereskedelmi láncban, csak legyenek egy kis türelemmel

– reagált a húsárakra Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója.

Elmondása szerint nincs hiány hazai alapanyagból, a baromfitermelők, vágóhidak normálisan működnek. Úgy véli, hogy a probléma nem húshiányból adódik, hanem logisztikai természetű gondról van szó.

Korlátozza a vásárlást a Spar

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.19. 08:48

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Annak érdekében, hogy minden vásárlónak jusson élelmiszer.
A SPAR beszállítóival együttműködve az elmúlt hetekhez hasonlóan mindent megtesz annak érdekében, hogy a megnövekedett keresletet kezelni tudja. Emiatt a bolthálózat mennyiségi korlátozásokat vezet be azért, hogy minden vásárlójuk élelmiszerhez jusson – jelentették be honlapjukon. Az alábbiakban szabták meg a vásárolható mennyiséget:
  • lédig termékek esetében 5 kg/vásárlási tranzakció,
  • darabban értékesített termékek esetében 10 darab/vásárlási tranzakció.
Javasolták, hogy lehetőleg ne a csúcsidőszakban menjenek vásárolni az emberek, a kisgyermekeket pedig lehetőleg ne vigyék magukkal a boltba. Kérték, hogy a vásárlók tartsanak biztonságos távolságot más személyektől, főképpen a pénztár előtti sorban álláskor, illetve lehetőleg válasszák a készpénz nélküli fizetést, és vegyék igénybe az önkiszolgáló pénztárakat. Közölték azt is, hogy a 2020. 03. 17-étől leadott megrendelések kifizetése kizárólag előre, online lehetséges. Ezzel a kiszállító munkatársak és a vásárlók közötti kontaktus idejét szeretnék csökkenteni. A Spar továbbra is azt javasolja, hogy a lakosság ne halmozzon fel otthonában feleslegesen sok élelmiszert. (A hvg.hu nyomán.) 

A cégek szerint a neheze csak ezután jön

P. Zs.
Publikálás dátuma
2020.03.19. 08:40

Fotó: Ronald Zak / AP
A cégek 74 százaléka kedvezőtlennek ítéli saját vállalkozása üzleti helyzetét a következő hat hónapra vonatkozóan, 37 százalékuk pedig nagyon kedvezőtlen üzleti helyzetre számít a következő fél évben – derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági kutatóintézetének felmérésből. A megkérdezett több mint kilencezer cégvezető mintegy ötöde úgy véli, hogy nem változik a vállalkozása helyzete, minden a tervek szerint alakul, és mindössze 7 százalék számít az üzleti helyzete javulására. A válaszadó cégek 37 százaléka szerint a koronavírus terjedése inkább rontja, további 48 százalékuk szerint viszont nagy mértékben rontja vállalkozásuk kilátásait. Nem meglepő módon a szálláshely-szolgáltatások és vendéglátás ágazatban kiemelkedően magas, 80 százalék azon cégek aránya, akik a vírus terjedése miatt a kilátásaik nagymértékű romlására számítanak. A szállítás-raktározás területén az ilyen cégek aránya a válaszadók között 59 százalék, a kereskedelemben 47 százalék, az egyéb gazdasági és személyi szolgáltatások esetében 52 százalék, míg a többi ágazatban 40 százalék alatt van. Az exportáló cégek körében magasabb, 54 százalék azon cégek aránya, amelyek szerint a járványhelyzet nagymértékben rontja a kilátásaikat, mint az exportra nem termelő válaszadók esetében. Egyelőre nem érzékeli a cége működésében a koronavírus terjedésének hatásait a válaszadók 20 százaléka, ugyanakkor 13 százalékuk már kisebb zavarokat tapasztal. Komoly, a cég működését már akadályozó zavarokat jelenleg a válaszadó cégek 25 százaléka tapasztal. A vezetők 86 százaléka számít arra, hogy a cége működését a közeljövőben befolyásolni fogja a koronavírus negatív hatása. A válaszadók átlagosan 3 és fél héten belül számítanak a negatív hatások begyűrűzésére - közölte az MKIK.