Előfizetés

Ausztria szigorítja az egészségügyi ellenőrzést a magyar és a szlovén határon

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2020.03.20. 07:04

Fotó: Béres Márton / Népszava
A két országból érkezőknek maximum négy nappal korábban kiállított orvosi igazolást kell felmutatniuk arról, hogy nem fertőződtek meg.
Ausztria is megszigorítja az egészségügyi ellenőrzést a magyar és a szlovén határon, ami azt jelenti, hogy éjféltől a két országból érkezőknek maximum négy nappal korábban kiállított orvosi igazolást kell felmutatniuk arról: nem fertőzte meg őket a SARS-CoV-2 vírus. Akinek nincs ilyen papírja, attól meg lehet tagadni a beutazást – írja a Kurier. A lap szerint osztrákokra ez a kötelezettség nem vonatkozik, nekik viszont 14 napos otthoni karantént kell vállalniuk. Aki csak átutazik az országon, az megússza a dolgot, ha biztosra lehet venni, hogy záros határidőn belül elhagyja az országot. Nem érvényes továbbá a teherautók sofőrjeire és azokra sem, akik ingázóként dolgoznak Ausztriában.
Egy másik cikkben arról írnak: az osztrák külügyminiszter telefonon beszélt magyar, cseh, szlovák, olasz és szlovén kollégájával, mert azt szeretné, ha azok érintett polgárai a koronavírus ellenére változatlanul átjárhatnának dolgozni Ausztriába. Schallenberg, aki a megbeszélésbe bevonta saját, Európa-ügyekben illetékes kollégáját is, utána azt mondta, hogy mindenki úgy látja: a határok lezárása ellenére is fenn kell tartani a lakosság ellátását, vagyis a teherforgalmat a lehetőségekhez képest mentesíteni kell a korlátozásoktól. Az ingázók ügyében Magyarországgal és Csehországgal már megvan a megállapodás, a szlovákokkal még tárgyalnak. Közben az osztrák belügyminiszter bejelentette, hogy már német határon igyekeznek kiszűrni azokat a tranzitutasokat, akik jelenleg nem juthatnak be Magyarországra. Így akarják megelőzni, hogy megint lehetetlen állapotok alakuljanak ki Hegyeshalomnál. Nehammer felszólította a magyar határ felé tartó szerbeket: ne próbálják meg az átkelést, mert teljesen értelmetlen. A magyarok úgysem engedik be őket.

Senki nem hagyhatja el az otthonát Kaliforniában

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.20. 06:52

Fotó: APU GOMES / AFP
Az állam területén csakis az élelmiszerboltok, a patikák, a benzinkutak és a bankok maradhatnak nyitva, igaz, korlátozott idősávban.
Zárlat alatt van egész Kalifornia helyi idő szerint péntek éjféltől az új koronavírus terjedése miatt, senki nem hagyhatja el az otthonát – rendelte el Gavin Newsom, a nyugati parti tagállam kormányzója csütörtök este. Az Egyesült Államokban Kalifornia az első tagállam, ahol ilyen szigorú korlátozást vezettek be. A kormányzó döntése értelmében több mint 40 millió kaliforniainak otthon kell maradnia annak érdekében, hogy gátat vethessenek az új típusú koronavírus terjedésének. Sajtókonferenciáján Newsom nem közölte, hogy a rendelete meddig marad érvényben. Csupán annyit szögezett le:
„ez az állapot nem fog örökké tartani”.

Jelezte viszont, hogy legalább 19-20 ezer megbetegedésre lehet számítani. Elemzők szerint azonban ennél akár még jóval többen is megfertőződhetnek, hiszen egyedül Los Angelesben mintegy 60 ezer hajléktalan él az utcán. Kaliforniában az elmúlt napokban nemcsak a kormányzó hozott fokozatosan rendelkezéseket a rendkívül gyorsan terjedő koronavírus terjedésének megakadályozására, hanem egyes városok polgármesterei és az állam egészségügyi hatóságai is így tettek. Sok helyütt már korábban lezárták az üzleteket, éttermeket, klubokat, lemondták a rendezvényeket, és a tanintézményekben áttértek a távoktatásra. San Franciscóban és környékén, valamint a fővárosban, Sacramentóban arra szólították fel a helyieket, hogy ne hagyják el otthonaikat. Los Angeles a Newsom beszéde előtti órákban csatlakozott e városokhoz.
„Most a mi felelősségünk is, hogy minél több életet megmentsünk”

– fogalmazott Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere.

Beszédében Gavin Newsom kormányzó is a felelősséget hangsúlyozta. Azt mondta:
„itt az ideje, hogy valamennyien, egyénekként és közösségekként egyaránt, felismerjük, mit kell tennünk”.

A rendelet értelmében az állam területén csakis az élelmiszerboltok, a patikák, a benzinkutak és a bankok maradhatnak nyitva, igaz, korlátozott idősávban. Emellett tovább dolgoznak a rendőrök és a kormányzati feladatokat ellátó hivatalok. A kormányzó csütörtökön levélben kérte Donald Trump amerikai elnököt, hogy a Fehér Házban tartott szerdai sajtókonferencián említett két kórházhajó egyikét Los Angelesbe irányítsák. Kalifornia egyike azoknak az amerikai tagállamoknak, amelyeket a legjobban sújt az új típusú koronavírus terjedése. Csütörtök esti adatok szerint 1040 fertőzést diagnosztizáltak, és 19 halálos áldozatot követelt a kór. Az északnyugati Washington államban több mint 1300 fertőzést tartanak nyilván. A legrosszabb helyzetben a keleti parti New York állam van: ott több mint 5200 vírusteszt bizonyult pozitívnak.

Vésztartalékot hozna létre orvosi védőruhából, lélegeztető gépből, antibiotikumból és vírustesztekből az Európai Bizottság

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2020.03.20. 06:38
Illusztráció
Fotó: STR / AFP
A segítséget bármelyik tagállam igényelheti, az odaítélésről Brüsszel egymaga dönt.
Mivel a tagállamok nemigen segítenek egymáson, a Bizottság vésztartalékot kíván létrehozni orvosi védőruhából, lélegeztető gépből, antibiotikumból és vírustesztekből – írja a FAZ. A lap szerint a segítséget bármelyik tagállam igényelheti, az odaítélésről Brüsszel egymaga dönt. Az EU azért határozott így, mert azt látja, hogy több országban is egyre rosszabb az egészségügy helyzete és baj van a tagok közötti szolidaritással. Idáig Olaszország és Spanyolország kérte, hogy lépjen működésbe az ún. polgári védelmi mechanizmus, de csupán a németek adtak egymillió maszkot az olaszoknak. Az illetékes biztos úgy nyilatkozott, hogy a nemzeti exportkorlátozások aláássák a kölcsönös segítségnyújtást, ami pedig az unió alapja. A Bizottság ezért él a három éve létrehozott lehetőséggel, aminek a lényege, hogy a felszereléseket tagállamok szerzik és raktározzák be, de utána már az EU mondja meg, hogy ki használhatja fel azokat. Idáig hat ország jelezte, hogy hajlandó közreműködni, de a német kormány nincs közöttük. Előreláthatólag két hónapig tart, amíg sikerül felhalmozni a szükséges mennyiséget. A Bizottság ezen felül azt is kezdeményezte, hogy az EU közösen rendeljen védőruházatot és lélegeztető gépeket. Az akcióhoz 25 állam és Nagy-Britannia is csatlakozott. A pályázatokat már kiírták, az ajánlatokat a jövő héten értékelik. Közben Kína jelezte, hogy ingyen küld kétmillió védőálarcot, 200 ezer orvosi maszkot és 50 ezer tesztkészletet, mert viszonyozni igyekszik azt az 56 tonnás segélyküldeményt, amelyet korábban a többi közt Magyarországtól kapott. Brüsszel úgy döntött, hogy az egészet a súlyos helyzetben lévő olaszok kapják. Peking összesen kétmillió maszkot szállít Franciaországnak, miután előzőleg az is önzetlenül kisegítette. A hálás kínaiak a spanyolokat is megajándékozzák egy repülőgépnyi egészségügyi segélyszállítmánnyal.