Előfizetés

Maruzsa: A NAT-ot mindenképpen bevezetik, az érettségi lebonyolításának forgatókönyvein még dolgoznak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.20. 10:18
Maruzsa Zoltán
Fotó: Botár Gergely / kormany.hu
Az oktatási államtitkár szerint a pedagógusoknak most úgyis több a szabadideje, felkészülhetnek rá.
A kormány oktatási akciócsoportja dolgozik az érettségi lebonyolításának különböző forgatókönyvein – nyilatkozta az InfoRádió Aréna című műsorában a köznevelésért felelős államtitkár. Maruzsa Zoltán minden érettségizőnek azt tanácsolta, hogy most a felkészülésre fókuszáljon. Az államtitkár úgy látja, gyorsan átállt a digitális munkarendre a magyar oktatás, az eddigi tapasztalatok szerint jól működik a rendszer. A járványügyi intézkedések részeként hétfőtől zárva vannak az iskolák, a tanítás digitálisan folyik tovább.
– Ez az utóbbi években egyébként is előtérbe került és rendelkezésre álltak az ehhez szükséges fejlesztések, így az átállás is gyors volt, mindössze két nap kellett hozzá

– mondta az államtitkár.

A politikus szerint a tanárok is jól fogadták az új rendszert.
– Ez egyelőre nem egy reprezentatív felmérés, visszajelzés az ügyről, de azt tapasztaljuk, hogy boldogság van szerte a rendszerben. Akikkel beszélünk, akiket kérdezünk, azt mondják, hogy a kollégák felzárkóztak a feladathoz

– jegyezte meg.

Az államtitkár közölte, jól vizsgázik például a digitális munkarendet lehetővé tevő, a tárca által fejlesztett KRÉTA-rendszer. A pedagógusok ebben, vagy más platformon ki tudják adni a feladatot, órát tarthatnak és az anyag megértéséhez szükséges online tartalmakat is megoszthatnak a diákokkal. A digitális tankönyvek szeptemberre történő élesítését is előre hozták, meglátása szerint eddig ez is jól vizsgázik. A számonkérés, feleltetés is megoldható online. Maruzsa Zoltán úgy éli, a kényszermegoldás szemléletváltáshoz is vezethet a magyar oktatásban. 
– Ilyen radikális módszertani változtatást egyébként soha, senki, semmilyen módon nem tudott, vagy mert volna bevezetni

– jegyezte meg.

Beszélt arról is, hogy mivel már lezajlottak a középiskolai felvételi írásbeli és szóbeli vizsgák, ebben nem okoz fennakadást a koronavírus. A beiratkozás módja, vagy ideje azonban változhat.  Kijelentette, hogy a kormány oktatási akciócsoportja dolgozik az érettségi lebonyolításának különböző forgatókönyvein is. Úgy látja, ha a járvány terjedése mérsékelt marad, a diákokat több tanterembe szétültetve a jelenlegi szabályok szerint is megtarthatók a vizsgák. 
– Ha a helyzet romlik, nyilván szóba jöhet mind az időbeni eltolás, mind pedig egyéb oktatási-, levezetési megoldások

– mondta. Hozzátette, hogy konkrétumot erről egyelőre nem árulna el.

Maruzsa Zoltán azt is leszögezte, hogy a módosított Nemzeti alaptanterv szeptemberi bevezetését nem halasztják el. Az államtitkár úgy látja, hogy a pedagógusoknak a jelen helyzetben több szabadideje van, így van lehetőségük elvégezni az alaptantervvel kapcsolatos feladatokat.

Orbán Viktor közbenjárását kérik a mentődolgozók

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.20. 09:38
Képünk illusztráció
Fotó: Béres Márton / Népszava
Bérfejlesztést szeretnének elérni az egészségügyi dolgozók részére, akiktől rendkívüli erőfeszítést igényel a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet.
Arra kérte a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége Orbán Viktort, hogy a kormányfő gondoskodjon a nagy kockázatot vállaló mentők, orvosok, ápolók és az őket kiszolgáló műszaki személyzet kiemelt biztonságáról és illetményük – a többlépcsős bérfejlesztésen felüli – soron kívüli jelentős mértékű megemeléséről. A szervezet levelét Facebook-oldalán osztotta meg. A szövetség felhívta a figyelmet arra, hogy az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet az egészségügyi dolgozóktól, különösen a mentődolgozóktól rendkívüli erőfeszítést igényel.
„Köszönettel tartozunk önfeláldozó munkájukért, amit a koronavírus terjedésének megakadályozásáért tesznek, és ahhoz, hogy ők, mint a legfontosabb szereplői ennek a küzdelemnek, munkájukat maradéktalanul végezhessék, szükség van a megfelelő ellátási körülmény biztosítására, a biztonságukról való gondoskodásra, a kölcsönös tiszteletre és nem utolsó sorban a megbecsülésre”

– hangsúlyozták.

Álláspontjuk szerint most a kormányon van a sor, hogy soron kívül gondoskodjon a nagy kockázatot vállaló mentődolgozókról, orvosokról, ápolókról, valamint azokról a műszaki területen dolgozókról, akik a háttérben biztosítják munkájuk zökkenőmentes ellátását. Ezért kérték a miniszterelnök közbenjárását az érdekükben.
(A 24.hu nyomán.)

Több mint nyolc órát kell várakozniuk a kamionoknak Csanádpalotánál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.20. 09:25

Fotó: HERBERT P. OCZERET / AFP
A személyforgalomban a kilépő oldalon a várakozási idő háromórás.
Nyolc óránál is többet kell várakozniuk a kamionoknak a csanádpalotai autópálya-határátkelőhely kilépő oldalán pénteken reggel – közölte honlapján a rendőrség. A személyforgalomban a kilépő oldalon a várakozási idő háromórás. Az Útinform adatai szerint az M43-as autópályán az átkelő előtt feltorlódott kamionsor 23 kilométeres, a kéthalmi pihenőhelyig ér.