Előfizetés

Már három ember halt meg koronavírus-fertőzésben Magyarországon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.20. 11:42

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A kormányzati tájékoztató oldal péntek délelőtt közölte, hogy elhunyt egy 79 éves és egy 68 éves magyar férfi a betegség következtében.
Újabb két áldozatot követelt Magyarországon az új koronavírus. A kormányzati tájékoztató oldal péntek délelőtti adatai szerint már három ember halt meg a fertőzés következtében itthon.
„Két idős magyar beteg hunyt el koronavírus-fertőzés miatt, egy 79 éves és egy 68 éves magyar férfi. Ezzel háromra nőtt az elhunytak száma”

- közölte a Sajtóközpont.

Magyarországon a pénteki adatok szerint 85 embernél diagnosztizálták a betegséget, és jelenleg 116-an vannak karanténban. 

A WHO szerint nincs értelme Magyarország teljes lakosságát szűrni

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.20. 11:29
Vérvételre előkészített csövek a koronavírussal érintett új betegek fogadására kialakított egyik osztályon a fővárosi Szent László Kórházban
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A Kossuth rádiónak nyilatkozott az Egészségügyi Világszervezet magyarországi irodavezetője.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint jelenleg nincs értelme Magyarország teljes lakosságát szűrni, a teszteket csak a gyanús esetekben érdemes elvégezni, vagyis azoknál, akik tüneteket mutatnak vagy találkoztak koronavírusos fertőzöttel - közölte a szervezet magyarországi irodavezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. Ledia Lazeri szerint az új számok azt mutatják, hogy a hatóságok teszik a dolgukat, képesek észlelni az új eseteket, és tesztet végeznek, ha szükséges.
- Pánikolás helyett nyugalmat kell meríteni ebből

- értékelt.

Elmondta, a WHO napi kapcsolatban áll az Emberi Erőforrások Minisztériumával, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, és kölcsönösen megosztják egymással az információkat, a WHO gyakorlati ajánlásait és a magyar kormány által tett intézkedéseket. - A WHO szakértői elkötelezetten dolgoznak az útmutatókon, amelyek alapján a tagországok megalapozott döntéseket hozhatnak - tette hozzá. Ledia Lazeri mérföldkőnek nevezte, hogy Kínából az elmúlt 24 órában nem jeleztek új megbetegedést, ez ugyanis azt mutatja, hogy kezdik megismerni a járvány megfékezésének útját. Jelenleg a járvány epicentruma Európa, de a vírus terjedésében különbségek vannak az országok között. 
- Arra kell számítani, hogy a számok tovább nőnek majd, azt viszont nem tudni, mekkora ütemben

- mondta, kiemelve, Magyarországon volt idő tanulni és levonni a következtetéseket az olasz esetből.

Szerinte az Európa-szerte látható intézkedések képesek lesznek megfékezni a járványt, és lehetővé teszik, hogy a járvány alacsonyabb esetszámmal érje el a csúcspontját. A szervezet múlt héten nyilvánította pandémiává az új koronavírus-járványt. Múlt pénteken közölték azt is, hogy Európába tolódott a világjárvány súlypontja, miután a betegség miatti halálozások száma túlszárnyalta a globálisan – Kínán kívül – elhunytakét. A WHO főigazgatója hétfői sajtótájékoztatóján pedig kijelentette, hogy a világ tíz, koronavírussal legfertőzöttebb országa európai, egységes védekezési stratégia ennek ellenére máig nincs a kontinensen, sőt az Európai Unión belül sem. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz úgy vélekedett, hogy a kormányok nem tettek eleget a világjárvány leküzdésére. - Nem lehet bekötött szemmel harcolni egy tűz ellen, nem állíthatjuk meg a járványt, ha nem tudjuk, kik fertőzöttek. Azt üzenjük minden országnak: teszteljenek, teszteljenek, teszteljenek minden gyanús esetet – mondta a főigazgató Genfben a WHO-tagállamok képviselőinek. 

Maruzsa: A NAT-ot mindenképpen bevezetik, az érettségi lebonyolításának forgatókönyvein még dolgoznak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.20. 10:18
Maruzsa Zoltán
Fotó: Botár Gergely / kormany.hu
Az oktatási államtitkár szerint a pedagógusoknak most úgyis több a szabadideje, felkészülhetnek rá.
A kormány oktatási akciócsoportja dolgozik az érettségi lebonyolításának különböző forgatókönyvein – nyilatkozta az InfoRádió Aréna című műsorában a köznevelésért felelős államtitkár. Maruzsa Zoltán minden érettségizőnek azt tanácsolta, hogy most a felkészülésre fókuszáljon. Az államtitkár úgy látja, gyorsan átállt a digitális munkarendre a magyar oktatás, az eddigi tapasztalatok szerint jól működik a rendszer. A járványügyi intézkedések részeként hétfőtől zárva vannak az iskolák, a tanítás digitálisan folyik tovább.
– Ez az utóbbi években egyébként is előtérbe került és rendelkezésre álltak az ehhez szükséges fejlesztések, így az átállás is gyors volt, mindössze két nap kellett hozzá

– mondta az államtitkár.

A politikus szerint a tanárok is jól fogadták az új rendszert.
– Ez egyelőre nem egy reprezentatív felmérés, visszajelzés az ügyről, de azt tapasztaljuk, hogy boldogság van szerte a rendszerben. Akikkel beszélünk, akiket kérdezünk, azt mondják, hogy a kollégák felzárkóztak a feladathoz

– jegyezte meg.

Az államtitkár közölte, jól vizsgázik például a digitális munkarendet lehetővé tevő, a tárca által fejlesztett KRÉTA-rendszer. A pedagógusok ebben, vagy más platformon ki tudják adni a feladatot, órát tarthatnak és az anyag megértéséhez szükséges online tartalmakat is megoszthatnak a diákokkal. A digitális tankönyvek szeptemberre történő élesítését is előre hozták, meglátása szerint eddig ez is jól vizsgázik. A számonkérés, feleltetés is megoldható online. Maruzsa Zoltán úgy éli, a kényszermegoldás szemléletváltáshoz is vezethet a magyar oktatásban. 
– Ilyen radikális módszertani változtatást egyébként soha, senki, semmilyen módon nem tudott, vagy mert volna bevezetni

– jegyezte meg.

Beszélt arról is, hogy mivel már lezajlottak a középiskolai felvételi írásbeli és szóbeli vizsgák, ebben nem okoz fennakadást a koronavírus. A beiratkozás módja, vagy ideje azonban változhat.  Kijelentette, hogy a kormány oktatási akciócsoportja dolgozik az érettségi lebonyolításának különböző forgatókönyvein is. Úgy látja, ha a járvány terjedése mérsékelt marad, a diákokat több tanterembe szétültetve a jelenlegi szabályok szerint is megtarthatók a vizsgák. 
– Ha a helyzet romlik, nyilván szóba jöhet mind az időbeni eltolás, mind pedig egyéb oktatási-, levezetési megoldások

– mondta. Hozzátette, hogy konkrétumot erről egyelőre nem árulna el.

Maruzsa Zoltán azt is leszögezte, hogy a módosított Nemzeti alaptanterv szeptemberi bevezetését nem halasztják el. Az államtitkár úgy látja, hogy a pedagógusoknak a jelen helyzetben több szabadideje van, így van lehetőségük elvégezni az alaptantervvel kapcsolatos feladatokat.