Előfizetés

OGYÉI: Csak azt a gyógyszert váltsák ki, ami tényleg kell, és csak a szükséges mennyiségben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.20. 13:49

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az országos tisztifőgyógyszerész közölte, hogy folyamatos lesz az ország gyógyszerellátása.
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Facebook-oldalán osztott meg egy videót arról, hogy az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett a gyógyszertárak forgalma. Ez óriási nyomást tesz a gyógyszerészekre is. A készítmények kiszállítása folyamatos, így arra kérik a lakosságot, hogy senki ne vásároljon annál több gyógyszert, mint amire szüksége van.
– Kérem önöket, hogy az elkövetezőkben csak a feltétlenül szükséges gyógyszereket, és a feltétlenül szükséges mennyiségben váltsák ki

– mondta El Koulali Zakariás országos tisztifőgyógyszerész.

A videóban biztosította az embereket arról, hogy Magyarország gyógyszerellátása folyamatosan biztosítva lesz. Arra kért mindenkit, hogy vigyázzanak magukra, illetve a gyógyszerészekre.
(Az Index nyomán.)

Már csak Ausztria közelíthető meg vasúttal – Péntek déltől Szerbia is leállt

B. M.
Publikálás dátuma
2020.03.20. 13:35
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az Európában kialakult járványügyi és veszélyhelyzetre való tekintettel néhány magyar-osztrák határállomás kivételével szinte teljesen leállt a nemzetközi vasúti személyszállítás.
A legfrissebb változás, hogy péntek déltől a szerb vasút a kelebiai határállomásnál felfüggeszti a személyszállítást. A nemzetközi járatokat a magyarországi szakaszokon pótolja a vasúttársaság, a határállomások és a belföldi végállomások között közlekednek a vonatok. A belföldi vonatforgalomban a MÁV hálózatán nincsenek menetrendi korlátozások a járványügyi helyzet miatt. Ausztriával a vasúti összeköttetést a MÁV hálózatán Hegyeshalomnál még fenntartják. Az osztrák vasútvállalat, az ÖBB a GYSEV hálózatán Szentgotthárd és az ausztriai Fehring, illetve Jennersdorf között már felfüggesztette a közlekedést. Ausztrián át Németország és Magyarország között is üzemel a vasúti személyszállítás, a railjetek és a többi nemzetközi járat közlekedik (a Budapest–Hamburg viszonylatú Hungária EC és a Budapest–Berlin viszonylatú Metropol EuroNight kivételével), de a határellenőrzések miatt 20-40 perccel megnőhet a menetidő. A GYSEV-től kapott tájékoztatás szerint a soproni állomást érintő nemzetközi forgalomban továbbra sincs változás, a vonatok menetrend szerint közlekednek Bécs és Bécsújhely, valamint Sopronkeresztúr irányába. Szintén menetrend szerint közlekednek a Fertőszentmiklós állomásról induló és oda érkező nemzetközi személyvonatok. Péntek déltől a szerb vasút a kelebiai határállomásnál felfüggeszti a személyszállítást. A szomszédos országok közül Szlovákia, Ukrajna, Románia, Horvátország és Szlovénia vasúti határállomásain már az elmúlt napokban leállították a nemzetközi személyszállító vonatok közlekedését. Külföldről nem magyar állampolgárok, illetve állandó magyar lakóhellyel nem rendelkező utasok személyforgalomban Magyarország területére nem léphetnek be. Kiutazás esetén a szomszédos ország belépési engedélye a mérvadó. A jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel, a külföldi vasúttársaságok által meghozott vagy kilátásba helyezett intézkedések miatt a MÁV-START kezelési költség nélkül visszatéríti az április 11-ig érvényes nemzetközi jegyek árát célországtól függetlenül. Szombat óta a nemzetközi pénztárak forgalma közel 80 százalékkal csökkent. A sorban állás és személyes érintkezések csökkentése érdekében a vasúttársaság arra kéri utasait, hogy jegy- és bérletvásárlás esetén részesítsék előnyben a MÁV applikáció használatát és az e-vonatjegy váltását. Az e-vonatjegyet bárki részére megválthatják az utasok, a digitális példányt az utazás előtt el kell küldeni az utazó személynek az eredeti letöltött fájl formátumában, hogy kinyomtatva vagy okostelefonon, tableten megmutathassák a jegyvizsgálónak.

A PDSZ azt kérte az államtitkártól, hogy nyilatkozatait a szokásosnál körültekintőbben igazítsa a valósághoz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.20. 12:36
Kérdő Gergő negyedikes és öccse, Kérdő Roland elsős diák, a Dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulói otthonukban tanulnak
Fotó: Illyés Tibor / MTI
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete láthatóan nem ért egyet Maruzsa Zoltán optimista megjegyzéseivel.
Maruzsa Zoltán nyilatkozatának három olyan eleme is volt, amelyről a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének a befutó információk alapján más a véleménye – reagált a PDSZ szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a köznevelésért felelős államtitkár interjújára. A politikus csütörtök este beszélt az Inforádió Aréna című műsorában. A járványügyi intézkedések részeként hétfőtől a tanítás digitálisan folyik tovább. Maruzsa Zoltán ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a visszajelzések alapján azt tapasztalják, hogy boldogság van szerte a rendszerben, a kollégák felzárkóztak a feladathoz. Közölte, hogy jól vizsgázik a digitális munkarendet lehetővé tevő KRÉTA-rendszer. Kijelentette, hogy a kormány oktatási akciócsoportja már dolgozik az érettségi lebonyolításának különböző forgatókönyvein is, ugyanis ha a helyzet romlik, szóba jöhet az időbeni eltolás, illetve egyéb oktatási-, levezetési megoldások is. Leszögezte, hogy a módosított Nemzeti alaptanterv szeptemberi bevezetését nem halasztják el, és a pedagógusoknak most úgyis több a szabadideje a felkészüléshez.
A PDSZ azonban nem ért egyet az elhangzottakkal. A szakszervezet álláspontja szerint a NAT bevezetését el kell halasztani éppen azért, mert a digitális munkarendre egyetlen hétvége alatt történő átállás nagyon sok esetben nemhogy kevesebb munkát jelent, hanem komoly plusz terheket hozott a pedagógusok életébe. 
„Az oktatásirányítás még azzal sem segítette ebben a pedagógusokat, hogy legalább a tavaszi szünetet előrehozta volna”

- tették hozzá.

Nem tartják szerencsésnek, hogy „egy olyan kérdésben, amely még a járvány előtt is megosztotta az érintetteket, ennyire mereven ragaszkodjon az oktatásirányítás a szakma többségének véleménye szerint egyébként is korszerűtlen NAT bevezetéséhez”. Mérlegelésre javasolták, hogy ha az alaptanterv bevezetését mégis elhalasztják, akkor a most bevezetett digitális tanrend tapasztalatait építési majd be egy későbbi, átgondoltabb dokumentumba.  A PDSZ kérte, hogy az érettségivel kapcsolatos döntés előtt egyeztessen az oktatásirányítás a pedagógusok szakmai szervezeteivel. Maruzsa Zoltán KRÉTA-rendszerről tett megjegyzésével sem értett egyet a szakszervezet.
Pedagógusok ismerkednek Google Tanterem programmal az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában
Fotó: Rosta Tibor / MTI
„Tájékoztatjuk államtitkár urat, hogy bár a digitális átállás valóban tiszteletre méltó energiákat szabadított fel az oktatás szereplőiben, ha valamivel kapcsolatban mégis számtalan kifogás érkezett, akkor az éppen a KRÉTA rendszer alkalmatlansága, lassúsága és az a felesleges adminisztrációs teher, amelyet a rendszeren keresztül jelenleg is elvárnak a pedagógusoktól”

– jegyezték meg.

A PDSZ mindezek alapján arra kérte az államtitkárt, hogy „jelen helyzetben nyilatkozatait a szokásosnál körültekintőbben igazítsa a valósághoz”.