Előfizetés

A Népszava kérdései az Operatív Törzsnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.20. 17:20

Fotó: Népszava
Lapunk az OT mai online sajtótájékoztatója előtt az alábbi kérdéseket küldte el a szervezetnek.
  • A két új halott melyik kórház betege volt?
  • Február 29-én életmentő műtétet hajtottak végre a Szent Imre kórházban egy idős nőn, aki néhány napra rá tüdőgyulladásban elhunyt. A nő lánya bizonyítottan koronavírus-fertőzést kapott. Tesztelték-e az elhunytat, ha igen, mi lett a teszt eredménye?
  • Néhány napja írtunk arról, hogy a gerincgyógyászati központ felajánlotta kapacitásait a járványvédelemre, ehhez beszereztek lélegeztető gépeket. Elfogadta az Operatív Törzs ezt az ajánlatot, vagy elvetette? Ha elfogadta, mikortól állítják be az ellátásba ezt az intézményt? Ha elvetette, mi az oka?
  • Úgy láttuk az Uzsoki kórház honlapján, hogy tehetős emberek vásárolnak lélegeztető gépeket, és úgy tudjuk, Wáberer György szintén fölajánlotta egy komplett konténerkórház felépítését a Szent László Kórház területén. Miután felvonultak, hozzáláttak az engedélyezés és a tervezés gyorsított ütemben történő elvégzéséhez, a kórház igazgatója közölte a felajánlóval, hogy mégsincs szükség az adományára. Mi az oka az elutasításának? Ki fogja megépíteni a Szent László Kórházban a konténerkórházat?
Választ egyik kérdésre sem kaptunk, sem a sajtótájékoztatón, sem írásban.

Pozitív lett egy 13 éves budapesti diák koronavírustesztje

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.20. 16:59
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Először a szülők között terjedt a hír szerdán, hogy az egyik hetedikes diák koronavírustesztje pozitív lett, miután az általános iskolás gyerek édesanyjáról is kiderült, hogy megfertőződött - írja az Index.
A portál úgy tudja, hogy csütörtökön a Nemzeti Népegészségügyi Központból hívták fel azt az édesapát is, akinek lánya a fertőzött diák osztálytársa, és múlt héten még egy osztályteremben tanultak együtt. Egy emailt is kaptak, melyben leírják a fontosabb tudnivalókat, de az osztálytársakat és a tanárokat nem tesztelik, állítja az édesapa.
A lányomat március 13-tól március 27-ig, a fertőzöttel történt utolsó kontaktustól számított 14 napra, járványügyi zárlat alá helyezték.Tartózkodási helye a saját szobája.

- mondta a férfi.

Éles fordulatot vett a WHO ajánlása?

A Kossuth Rádiónak péntek reggel nyilatkozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője, aki szerint nincs értelme Magyarország teljes lakosságát szűrni. A teszteket csak a gyanús esetekben érdemes elvégezni, vagyis azoknál, akik tüneteket mutatnak vagy találkoztak koronavírusos fertőzöttel. Ledia Lazeri szerint az új számok azt mutatják, hogy a hatóságok teszik a dolgukat, képesek észlelni az új eseteket, és tesztet végeznek, ha szükséges.  Az magyarországi irodavezető mai álláspontja több mint meglepő, hiszen a WHO főigazgatója hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a világ tíz, koronavírussal legfertőzöttebb országa európai, egységes védekezési stratégia ennek ellenére máig nincs a kontinensen, sőt az Európai Unión belül sem. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz úgy vélekedett, hogy a kormányok nem tettek eleget a világjárvány leküzdésére.
- Nem lehet bekötött szemmel harcolni egy tűz ellen, nem állíthatjuk meg a járványt, ha nem tudjuk, kik fertőzöttek. Azt üzenjük minden országnak: teszteljenek, teszteljenek, teszteljenek minden gyanús esetet – mondta a főigazgató Genfben a WHO-tagállamok képviselőinek.

„A tömeges megbetegedések küszöbén állunk”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.20. 15:41

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Jelenleg 3506 ember van hatósági házi karanténban, 69 esetben állapítottak meg szabálytalanságot a hatóságok – hangzott el az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Az ország minden területén van már megbetegedés.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a sajtótájékoztató kezdetén elmondta: 85 főre emelkedett a koronavírusban megbetegedettek száma, ami 12-vel több az elmúlt napokhoz képest. Háromra nőtt azoknak a száma, akik koronavírus-pozitív eredménnyel elhunytak. Mindhárman férfiak, 79, 68 és 74 évesek, és krónikus betegségben szenvedtek. Az országos tisztifőorvos kiemelte: vannak olyan kockázati csoportok, amelyek megbetegedés esetén súlyosan reagálnak a megbetegedésre. Ismételten kérte, hogy a 65 év felettiek maradjanak az otthonukban. A megbetegedés súlyosabban zajlik azoknál is, akik fiatalabbak, de immunhiányos vagy egyéb krónikus megbetegedésben szenvednek. Hozzátette: a fiatalok is elkapják a betegséget, ők azok, akik hazavihetik az idősebbeknek a megbetegedést, ezért – aki csak teheti – tartson távolságot a másiktól, maradjon otthon. Ez vonatkozik azokra is, akik külföldről hazatérnek – világjárvány van, így soha nem tudhatjuk, hordozza-e valaki a vírust a szervezetében – tette hozzá. Hangsúlyozta: a fiatalok ne bulizzanak, a külföldről érkezők különítsék el magukat, ha tehetik, és dolgozzon home office-ban, akinek van rá lehetősége. Mint mondta, hét ember már meggyógyult, közülük ketten magyar állampolgárok, öten irániak. Az ország minden területéről tudni fertőzésről, „a tömeges megbetegedések küszöbén állunk” – jelentette ki.

3506 ember van hatósági házi karanténban

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője arról beszélt: továbbra is érvényben vannak a Magyarországon bevezetett intézkedések. Csanádpalotánál a román hatóság által bevezetett ellenőrzések miatt körülbelül 35 kilométeres kocsisor torlódott fel, mindent megtesznek annak érdekében, hogy az itt veszteglő kamionosok megfelelő ellátásban részesüljenek.  Jelenleg 3506 ember van hatósági házi karanténban, esetükben 13 ezernél több ellenőrzést hajtottak végre, és 69 esetben állapítottak meg szabálytalanságot. 58 esetben szabálysértési feljelentést is tettek. Az üzletek bezárásával kapcsolatban 9 embert jelentettek fel szabálysértés miatt. Háromszor figyelmeztettek a hatóságok, hétszer helyszíni bírságot szabtak ki. Hiába az egészségügyi dolgozók megfeszített munkája, ha azok, akik a vírust hordozzák, nem tartják be a szabályokat – emelte ki. Hozzátette: megjelentek már olyanok is, akik hatósági személynek kiadva magukat próbálnak pénzt kicsikarni – egy nő több millió forintot próbált szerezni. Azt állította, hogy az ÁNTSZ munkatársa, fertőtlenítésért és koronavírus elleni vakcináért kért pénzt. Az elkövetőt őrizetbe vették. Közveszéllyel fenyegetés miatt 12 eljárás indult.

Honvédelmi irányítótörzsek

A sajtótájékoztatón elhangzott: megkezdték működésüket a fővárosi és a megyei bizottságok annak érdekében, hogy segítsék a járvány elleni védekezést. 71 vállalatnál kezdődött el a honvédelmi irányítótörzsek működése is.  Ruszin Romolusz dandártábornok ezzel kapcsolatban közölte: a járőrök feladata, hogy segítsenek, fokozzák a biztonságérzetet, szükség esetén információt adjanak, valamint szabálysértések esetben az elkövetőket feltartsák a rendőrség érkezéséig. A katonák az osztrák és a szlovák határ mentén is megjelennek.

„Elhelyezési tartalékobjektumok”

Korábban a sajtó képviselői is jelen lehettek a tájékoztatón, ám csütörtökön Kovács Zoltán államtitkár bejelentette: az eseményt továbbra is megtartják, de a nyilatkozók egy stúdióból válaszolgatnak majd a tudósítók e-mailben feltett kérdéseire. Lapunk karanténszállókkal kapcsolatos kérdésére Lakatos Tibor közölte: az „elhelyezési tartalékobjektumok” olyan, modern kialakítású rendőrségi objektumok, valamint üdülők és egyéb szociális létesítmények, melyeket nem használnak. Ezeknek a karbantartására már megkezdődtek az intézkedések, de az igénybevételükre nincs szükség – tette hozzá. Azt nem mondta el, hogy hány ilyen tartalékobjektum van az országban, és hány helyen tervezik kialakítani ezeket, és országosan hány plusz férőhely várható ilyen átalakítással.  Az ATV azon felvetésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjújában azt mondta, „milliószám van maszkunk”, miközben a csatornának a szakemberek éppen a védőfelszerelés hiánya miatt panaszkodnak, Müller Cecília azt mondta: „jó híreket hallottunk ma reggel is az operatív törzsben”, folyamatos a maszkok a gyártása, az alapanyagok szinte napról napra érkeznek. Lakatos Tibor szerint a BV-intézetek pedig megkezdték olyan eszközök beszerzését, amivel védőképességű eszközök gyártását is vállalni tudja majd.  A BBC kérdésére válaszolva tudatta: annyira tudják garantálni az újságírók szabad mozgását, mint bárki másét. Azt mondta, mindenkinek saját belátása, hogy miket tesz a járvány megelőzése érdekében, ezért is döntöttek az online tájékoztató mellett.