Előfizetés

Pozitív lett egy 13 éves budapesti diák koronavírustesztje

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.20. 16:59
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Először a szülők között terjedt a hír szerdán, hogy az egyik hetedikes diák koronavírustesztje pozitív lett, miután az általános iskolás gyerek édesanyjáról is kiderült, hogy megfertőződött - írja az Index.
A portál úgy tudja, hogy csütörtökön a Nemzeti Népegészségügyi Központból hívták fel azt az édesapát is, akinek lánya a fertőzött diák osztálytársa, és múlt héten még egy osztályteremben tanultak együtt. Egy emailt is kaptak, melyben leírják a fontosabb tudnivalókat, de az osztálytársakat és a tanárokat nem tesztelik, állítja az édesapa.
A lányomat március 13-tól március 27-ig, a fertőzöttel történt utolsó kontaktustól számított 14 napra, járványügyi zárlat alá helyezték.Tartózkodási helye a saját szobája.

- mondta a férfi.

Éles fordulatot vett a WHO ajánlása?

A Kossuth Rádiónak péntek reggel nyilatkozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője, aki szerint nincs értelme Magyarország teljes lakosságát szűrni. A teszteket csak a gyanús esetekben érdemes elvégezni, vagyis azoknál, akik tüneteket mutatnak vagy találkoztak koronavírusos fertőzöttel. Ledia Lazeri szerint az új számok azt mutatják, hogy a hatóságok teszik a dolgukat, képesek észlelni az új eseteket, és tesztet végeznek, ha szükséges.  Az magyarországi irodavezető mai álláspontja több mint meglepő, hiszen a WHO főigazgatója hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a világ tíz, koronavírussal legfertőzöttebb országa európai, egységes védekezési stratégia ennek ellenére máig nincs a kontinensen, sőt az Európai Unión belül sem. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz úgy vélekedett, hogy a kormányok nem tettek eleget a világjárvány leküzdésére.
- Nem lehet bekötött szemmel harcolni egy tűz ellen, nem állíthatjuk meg a járványt, ha nem tudjuk, kik fertőzöttek. Azt üzenjük minden országnak: teszteljenek, teszteljenek, teszteljenek minden gyanús esetet – mondta a főigazgató Genfben a WHO-tagállamok képviselőinek.

„A tömeges megbetegedések küszöbén állunk”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.20. 15:41

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Jelenleg 3506 ember van hatósági házi karanténban, 69 esetben állapítottak meg szabálytalanságot a hatóságok – hangzott el az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Az ország minden területén van már megbetegedés.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a sajtótájékoztató kezdetén elmondta: 85 főre emelkedett a koronavírusban megbetegedettek száma, ami 12-vel több az elmúlt napokhoz képest. Háromra nőtt azoknak a száma, akik koronavírus-pozitív eredménnyel elhunytak. Mindhárman férfiak, 79, 68 és 74 évesek, és krónikus betegségben szenvedtek. Az országos tisztifőorvos kiemelte: vannak olyan kockázati csoportok, amelyek megbetegedés esetén súlyosan reagálnak a megbetegedésre. Ismételten kérte, hogy a 65 év felettiek maradjanak az otthonukban. A megbetegedés súlyosabban zajlik azoknál is, akik fiatalabbak, de immunhiányos vagy egyéb krónikus megbetegedésben szenvednek. Hozzátette: a fiatalok is elkapják a betegséget, ők azok, akik hazavihetik az idősebbeknek a megbetegedést, ezért – aki csak teheti – tartson távolságot a másiktól, maradjon otthon. Ez vonatkozik azokra is, akik külföldről hazatérnek – világjárvány van, így soha nem tudhatjuk, hordozza-e valaki a vírust a szervezetében – tette hozzá. Hangsúlyozta: a fiatalok ne bulizzanak, a külföldről érkezők különítsék el magukat, ha tehetik, és dolgozzon home office-ban, akinek van rá lehetősége. Mint mondta, hét ember már meggyógyult, közülük ketten magyar állampolgárok, öten irániak. Az ország minden területéről tudni fertőzésről, „a tömeges megbetegedések küszöbén állunk” – jelentette ki.

3506 ember van hatósági házi karanténban

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője arról beszélt: továbbra is érvényben vannak a Magyarországon bevezetett intézkedések. Csanádpalotánál a román hatóság által bevezetett ellenőrzések miatt körülbelül 35 kilométeres kocsisor torlódott fel, mindent megtesznek annak érdekében, hogy az itt veszteglő kamionosok megfelelő ellátásban részesüljenek.  Jelenleg 3506 ember van hatósági házi karanténban, esetükben 13 ezernél több ellenőrzést hajtottak végre, és 69 esetben állapítottak meg szabálytalanságot. 58 esetben szabálysértési feljelentést is tettek. Az üzletek bezárásával kapcsolatban 9 embert jelentettek fel szabálysértés miatt. Háromszor figyelmeztettek a hatóságok, hétszer helyszíni bírságot szabtak ki. Hiába az egészségügyi dolgozók megfeszített munkája, ha azok, akik a vírust hordozzák, nem tartják be a szabályokat – emelte ki. Hozzátette: megjelentek már olyanok is, akik hatósági személynek kiadva magukat próbálnak pénzt kicsikarni – egy nő több millió forintot próbált szerezni. Azt állította, hogy az ÁNTSZ munkatársa, fertőtlenítésért és koronavírus elleni vakcináért kért pénzt. Az elkövetőt őrizetbe vették. Közveszéllyel fenyegetés miatt 12 eljárás indult.

Honvédelmi irányítótörzsek

A sajtótájékoztatón elhangzott: megkezdték működésüket a fővárosi és a megyei bizottságok annak érdekében, hogy segítsék a járvány elleni védekezést. 71 vállalatnál kezdődött el a honvédelmi irányítótörzsek működése is.  Ruszin Romolusz dandártábornok ezzel kapcsolatban közölte: a járőrök feladata, hogy segítsenek, fokozzák a biztonságérzetet, szükség esetén információt adjanak, valamint szabálysértések esetben az elkövetőket feltartsák a rendőrség érkezéséig. A katonák az osztrák és a szlovák határ mentén is megjelennek.

„Elhelyezési tartalékobjektumok”

Korábban a sajtó képviselői is jelen lehettek a tájékoztatón, ám csütörtökön Kovács Zoltán államtitkár bejelentette: az eseményt továbbra is megtartják, de a nyilatkozók egy stúdióból válaszolgatnak majd a tudósítók e-mailben feltett kérdéseire. Lapunk karanténszállókkal kapcsolatos kérdésére Lakatos Tibor közölte: az „elhelyezési tartalékobjektumok” olyan, modern kialakítású rendőrségi objektumok, valamint üdülők és egyéb szociális létesítmények, melyeket nem használnak. Ezeknek a karbantartására már megkezdődtek az intézkedések, de az igénybevételükre nincs szükség – tette hozzá. Azt nem mondta el, hogy hány ilyen tartalékobjektum van az országban, és hány helyen tervezik kialakítani ezeket, és országosan hány plusz férőhely várható ilyen átalakítással.  Az ATV azon felvetésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjújában azt mondta, „milliószám van maszkunk”, miközben a csatornának a szakemberek éppen a védőfelszerelés hiánya miatt panaszkodnak, Müller Cecília azt mondta: „jó híreket hallottunk ma reggel is az operatív törzsben”, folyamatos a maszkok a gyártása, az alapanyagok szinte napról napra érkeznek. Lakatos Tibor szerint a BV-intézetek pedig megkezdték olyan eszközök beszerzését, amivel védőképességű eszközök gyártását is vállalni tudja majd.  A BBC kérdésére válaszolva tudatta: annyira tudják garantálni az újságírók szabad mozgását, mint bárki másét. Azt mondta, mindenkinek saját belátása, hogy miket tesz a járvány megelőzése érdekében, ezért is döntöttek az online tájékoztató mellett.

„Nélkülük végképp összeomlana a rendszer”

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2020.03.20. 15:24

Fotó: Thaler Tamas - CC BY-SA 4.0
Teljes létszámban, a portástól a pedagógusokig mindenki takarít, fertőtlenít – méltatta dolgozóik elhivatottságát Fabiny Tamás evangélikus püspök-elnök.
Az evangélikus egyház együttműködik a Bethesda kórházzal: többen vállalták, hogy a szakemberek által megfelelőnek minősített anyagból maszkot varrnak – számolt be Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspök-elnöke a Népszavának. Az erzsébetvárosi Rózsák terén álló, most értelemszerűen üres evangélikus kollégiumot megnyitották a kórház azon vidéki dolgozók előtt, akiknek bejárása Budapestre bizonytalanná vált. A püspök szerdán adott nyilatkozata szerint a „kollégiumi dolgozók elhivatottságát jelzi, hogy jelenleg teljes létszámban, a portástól a konyhai dolgozókon és az irodistákon át a pedagógusokig mindenki takarít, fertőtlenít, hogy tudjanak érkezni mihamarabb.” A Bethesda megkeresésére az evangélikusok összecsukható ágyakat és matracokat is felajánlottak. „Már most látjuk, hogy a járvány elmúltával komoly újratervezésre van szükség, nemcsak az anyagi erőforrások tekintetében, hanem reménység szerint a szemléletváltásban is” – folytatta Fabiny Tamás. Egyrészt nyitottabbnak kell lenni a modern technika felé, segíteni kell az abban való jártasságot, másrészt az emberek a bajban sok mindent átértékelnek: bízni lehet abban, hogy jobban megbecsülik a személyes kapcsolatokat és a közösségben rejlő erőt. A nagy keresztény egyházaktól egyebek mellett azt kérdeztük, hogy – az eddig kiadott közleményeken túl – mit kérnek és várnak el a hívektől a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet idején. Vagy például: milyen lehetőség van arra, hogy az egyházi civil szervezetek, alapítványok kivegyék részüket a járvány elleni védekezésből és a lakosság ellátásából? A katolikus egyház a hatóságok intézkedésihez igazodva, a kiadott rendelkezésekkel is arra hívja fel a figyelmet, hogy ebben a helyzetben különösen figyeljünk egymásra, főleg beteg és idős embertársainkra – derült ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia válaszából. A püspöki kar arra kéri a híveket, hogy aki betegnek vagy veszélyeztetettnek érzi magát, önmaga és mások védelmében érezze lelkiismereti kötelességének, hogy mielőbb orvoshoz forduljon, és ne hagyja el otthonát. A katolikus szociális és egészségügyi intézmények mindenben követik az állami előírásokat, együttműködnek a hatóságokkal. „Igyekszünk hivatásunknak megfelelően és a lehetőségekhez mérten lelki segítséget nyújtani azoknak, akiknek erre szükségük van” – állapította meg a püspöki kar. Az egyház hivatalos segélyszervezete, a Katolikus Karitász az egyéni segítségnyújtásra fordít kiemelt figyelmet: folyamatosan felméri a családok szükségleteit, és „igyekszik a leghatékonyabban segíteni a rászorulókat”. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat bejelentette, hogy többször használható, mosható szájmaszkok előállítására állnak át a szervezet foglalkoztatási programjának üzemei. A próbagyártás már megkezdődött a tiszaburai varrodában. A reformátusok részéről Bogárdi Szabó István püspök, a zsinat lelkészi elnöke eddig nem reagált megkeresésünkre. Fabiny Tamás evangélikus püspök-elnök viszont – a már idézetteken túlmenően – közölte: híveikkel és a szélesebb közvéleménnyel folyamatosan tartják a kapcsolatot, több alkalommal is videóüzenetek formájában. Az evangélikus hívektől nyugalmat és fegyelmezettséget kérnek. A pánik semmiképpen sem jó. „A leghatározottabban szólítjuk fel az embereket az otthon maradásra” – nyomatékosította Fabiny Tamás. Ezért a nagyobb egyházak közül az evangélikusok elsőként – már március 14-én, szombaton – a templomi istentiszteletek és egyéb nyilvános egyházi alkalmak felfüggesztéséről döntöttek. Az amúgy is „egyházi prioritásként” kezelt digitális és informatikai fejlesztést lehetőség szerint felgyorsítják. Az evangélikus egyház iskoláiban szervezetten és többnyire magas színvonalon folyik a távoktatás – jegyezte meg a püspök. A témáról Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárral a minap egyeztetett az egyház székházában Prőhle Gergely országos felügyelő (világi vezető) és Varga Márta oktatási osztályvezető. Fabiny Tamás szerint szükséges, hogy a kormány az említett szervezeteket anyagilag is támogassa. Örömmel vették a hírt a szociális területen dolgozók béremeléséről. Számos diakóniai (szolgálatot teljesítő) intézményük ugyanakkor komoly gondokkal küzd az eszközöket illetően – tette hozzá. „Lelkészeinkkel folyamatosan kapcsolatban állok. Az északi egyházkerület nagy része az ország leginkább elmaradott észak-keleti régiója, így ott különösen is kérem az odafigyelést és a hívek áldozatkészségét a szegények iránt” – hangsúlyozta Fabiny Tamás. Az informatikai lemaradást adott esetben a lelkészek vagy munkatársaik személyes jelenlétével lehet enyhíteni. Az evangélikusok vasárnap országos akciót hirdettek az egészségügyi és a rendvédelmi dolgozók gyermekeinek felügyeletére, a velük való foglalkozásra, hogy a szülők tudjanak menni dolgozni. „Az ő áldozatos, máris erőn felüli munkájuk nélkül végképp összeomlana a rendszer” – konstatálta a püspök. Szép számmal vannak már helyi kezdeményezések, többnyire az önkormányzatok bevonásával. Fabiny Tamás tájékoztatása szerint az egyházban már dolgoznak olyan applikáción, ahol „a kereslet és a kínálat” találkozhatna. A püspök számos jó példát hallott arra, hogy evangélikus gimnazisták máris mennek így gyerekekhez. A gyakorlatias útmutatás mellett lelki megerősítést is szeretnének nyújtani az embereknek. Az evangélikusok mindenkit a „személyes kapcsolatok megerősítésére (családon kívül elsősorban telefonon), az elcsendesedésre, a lelassulásra, jó könyvek olvasására, a környezetünkben élő rászorulók segítésére” biztatnak.