Előfizetés

Hatmillió maszkra lenne szükség Budapesten

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.03.20. 18:14

Fotó: MIGUEL MEDINA / AFP
Új koronavírus-járványról szóló információs honlapot indított a fővárosi önkormányzat.
Bár Orbán Viktor miniszterelnök ma azt mondta, hogy van elegendő védőfelszerelés az országban, Budapesten mégis hiány mutatkozik belőle. A fővárosi önkormányzathoz a kerületi egészségügyi ellátásban dolgozóktól, a hajléktalan ellátásban dolgozó szociális munkásainktól, a város működtetésében kulcsszerepet játszó BKV-soktól, az idősgondozásban, a köztisztaságban és a közrend fenntartásában dolgozó munkatársainktól érkező egyre nagyobb számú és egyre kétségbeesettebb információk ugyanis arról szólnak, hogy nincs elegendő szájmaszk és védőfelszerelés. Így a mai napon összehívott fővárosi védelmi bizottság ülésén Karácsony Gergely főpolgármester hivatalosan is elmondta: gondoskodni kell a budapesti egészségügyben dolgozók védőfelszereléssel történő ellátásáról.
- Szükségünk van annyi maszkra, hogy tudjunk adni a budapestieknek, akik a tömegközlekedést használják, illetve a közszolgáltatásban dolgozóknak. A fővárosi védelmi bizottságot vezető kormánymegbízott arról biztosított, hogy erre vonatkozó igényeinket továbbítja a kormánynak

– mondta el Karácsony Gergely főpolgármester ma délutáni tájékoztatóján.

Egészségügyi maszkokat gyártanak a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató Kézmű Nonprofit Kft. dolgozói a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében a cég budapesti telephelyén 2020. március 20-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Városházi számítások szerint a fővárosnak 1 millió darab FFP2 maszkra és 5 millió sebészeti maszkra lenne szüksége az elkövetkező hetekre. Ez nagy számnak tűnik, de ezek az eszközök csak néhány óráig használhatóak – magyarázta a városvezető, aki azt is elmondta, hogy a kormány válaszáig is mindent megmozgatnak a szükséges védőfelszerelések beszerzése érdekében. Karácsony Gergely a pekingi és a sanghai főpolgármester segítségét kérte, de tudomása van róla, hogy a kerületvezetők is felvették a kapcsolatot testvérvárosaikkal. Újfent elmondta, hogy e tekintetben a pénz nem számít, a szükséges forrás rendelkezésre áll. A közterületi parkolóhelyek számának korlátozott volta miatt a főváros és a kerületek megkeresték a plázák üzemeltetőit az ott lévő mélygarázsok közcélú hasznosítását kérve. A MOM és az Aréna élt ezzel a lehetőséggel és az Örs Vezér tér melletti bevásárlóköpontok is hajlanak efelé. A városvezetés a járvány nagyon kedvezőtlen gazdasági hatásainak enyhítése érdekében, a budapesti fővárosi önkormányzattól helyiséget bérlő kis- és középvállalkozásoknak elengedi a bérleti díjat márciustól-júniusig terjedő időszakra. Az ezt követő időszakban pedig azok számíthatnak kedvezményre, akik nem bocsátják el alkalmazottaikat. Az erről szóló rendeletalkotási munka már elindult. Karácsony Gergely tudomása szerint a kerületvezetők hasonló intézkedésekre készülnek. A fővárosi önkormányzat koronavirus.budapest.hu címen új információs oldalt indított, amely nem hírportál lesz, hanem a járvánnyal kapcsolatos hivatalos információkat osztják meg a budapestiekkel. Így ezen keresztül tájékoztatják a lakosságot például a közlekedési változásokról, a fővárosi és kormányzati intézkedésekről – jelentette be Kerpel-Fronius Gábor civil kapcsolatokért felelős főpolgármester-helyettes, aki egyúttal arról is beszámolt, hogy számos felajánlás érkezett a fővároshoz, részben autós és biciklis cégektől, amelyek a szociális és egészségügyi ellátásba, illetve az idősgondozásba segítenének be, de több élelmiszer adományt is kaptak. A főváros 24 órán belül feldolgozza a felajánlásokat és el is juttatja a leginkább rászorulókhoz.

Hallgat róla a külügy, hogyan védi a koronavírustól a sokat utazó Szijjártót

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.20. 17:36
Szijjártó Péter külügyminiszter egy Tallinba tartó honvédségi gépen, 2020. március 11-én
Fotó: Facbook/ Szijjártó Péter
A külügyminiszter - munkaköréből adódóan -többször látogatott koronavírus-járvánnyal küzdő országokba (olykor a honvédség gépeivel is), így arra kerestük a választ, milyen speciális intézkedésekkel védik a külügy munkatársait, és persze hazatérésük után az itthon maradókat.
„Tisztelettel arra kérek minden külföldön tartózkodó és onnan hazatérni szándékozó honfitársunkat, hogy haladéktalanul intézkedjenek hazautazásukról” - írta szerdán reggel a járványhelyzet kapcsán Facebbok-oldalán Szijjártó Péter. 

"Kedves Péter! Maradjon itthon!"

Két órával később már ugyanott jelentette be vidáman, hogy Oroszországba utazik : „Moszkvában már délelőtt van, úgyhogy gyerünk!” . bejegyzést aggodalommal fogadták a külügyminiszterért egyébként láthatóan rajongó kommentelők is.
„ Kedves Péter! Maradjon itthon! Telefon, videó!” - ajánlott áthidaló megoldásokat egyikük.

Az aggodalom nem alaptalan: Oroszország maga is a járvánnyal küzd, és egyébként éppen a napokban zárta le határait a külföldiek előtt, hogy lassítsa járvány terjedését. Ez a korlátozás ugyan nem vonatkozik a diplomatákra – normális körülmények között természetes, hogy  külügyminiszter repülőre ül, hogy személyesen találkozzon például orosz kollégájával, Szergej Lavrovval – de egy több mint 200 ezer embert megbetegítő pandémia idején már nem ilyen egyértelmű a helyzet. A világot járó diplomaták és politikusok ugyanis maguk is a fertőzés hordozói lehetnek, mint például a Pintér Sándorral is kezet rázó marokkói belügyminiszter volt, de tarol a koronavírus a madridi kormányban is. Ráadásul, korábban éppen Szijjártó igyekezett példát mutatni a fertőzésveszélyes helyzetek elkerülésében: rendszeresen tárgyalt videókonferencia keretében az osztrák, szlovák, cseh és román külügyminiszterekkel .
A moszkvai látogatás kapcsán  szerdán megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. Szerettük volna megtudni, hogy a tárca miként védi az esetleges pluszveszélynek kitett munkatársakat, illetve a fogadó országok milyen protokoll szerint járnak el. (Tegyük hozzá, az orosz járványügyisek meghőmérőzték a Moszkvába érkező Szijjártót is.)
Rákérdeztünk többek között arra is, hogy:
  • Végeznek-e a külügyminisztérium munkatársain - kiemelt figyelemmel az utazni kényszerülőkre - koronavírus-tesztet a hatóságok, és ha igen, milyen gyakorisággal.
  • Van-e a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársai/képviselői között igazolt koronavírus-fertőzött; került-e a külügyesek közül fertőzés gyanújával önkéntes vagy hatósági karanténba valaki, és ha igen, hány fő?
  • A magyar diplomaták, illetve Szijjártó Péter és csapatának külföldi látogatásai során milyen védelmi protokoll szerint járnak el (például fertőtlenítik az utazáshoz használt repülőgépet, repülőgépeket, stb.)
  • A honvédségi Falcon FX-eket vagy a honvédségi Airbus-okat használja a külügyminiszter és csapata?
  • Ugyanezt a fertőtlenítési protokollt hajtják végre az említett gépeken, ha a külügyminisztérium más munkatársai utaznak rajtuk?
A repülőgépekre vonatkozó kérdések azért is lényegesek, 
mert Szijjártó az elmúlt napokban nem csak Oroszországban, de több, a fertőzés sújtotta országban megfordult.

Orbán Viktor társaságában járt Moldovában (a március 19. adatok alapján 49 fertőzött)  de tárgyalt Észtországban (267 fertőzött), Litvániában (36 fertőzött), Szlovéniában (286 fertőzött) és Szerbiában (103 fertőzött) is.
 Az utazások során a külügyminiszter a 13 milliárdért vásárolt honvédségi business jetek egyikén utazott, ez jól látszik az oldalára feltöltött videókon és fotókon - március 2-án, Belgrádban például egyértelműen a 606-os katonai lajstromszámú  Dassault Falcon 7X-el landolt.

Hallgatnak - és félnek

A külügy nem válaszolt ezzel kapcsolatos kérdéseinkre. ezért újra elküldtük azokat, majd – mikor erre sem reagáltak – közérdekű adatigénylésben fordultunk Szijjártó Péter minisztériumához. A nagy csend ellenére tudható: a vírus pánikot váltott ki a külügyi dolgozók között. Ez derül ki legalábbis az Index által megszerzett belső levelezésből, melyben Magyar Levente miniszter-helyettes és Menczer Tamás külügyi államtitkár pirított rá járványveszély miatt a munkaügyi protokollt is megszegő alkalmazottakra.  
„munkatársaink közül egyre többen érzik magukat felmentve a hivatali rend írott és íratlan szabályai alól” – írta a miniszterhelyettes.

Magyar a hírportál értesülései szerint hozzátette: az észszerű megelőző intézkedéseket nemcsak támogatja, de el is várja, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy a vírusveszélyre hivatkozva ne dolgozzanak az emberek. Menczer Tamás pedig folyamatos munkavégzést rendelt el a külföldi misszióknál, emellett a koronavírus-járvány kapcsán azonnali, helyes tájékoztatást követelt a misszióvezetőktől.

A Népszava kérdései az Operatív Törzsnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.20. 17:20

Fotó: Népszava
Lapunk az OT mai online sajtótájékoztatója előtt az alábbi kérdéseket küldte el a szervezetnek.
  • A két új halott melyik kórház betege volt?
  • Február 29-én életmentő műtétet hajtottak végre a Szent Imre kórházban egy idős nőn, aki néhány napra rá tüdőgyulladásban elhunyt. A nő lánya bizonyítottan koronavírus-fertőzést kapott. Tesztelték-e az elhunytat, ha igen, mi lett a teszt eredménye?
  • Néhány napja írtunk arról, hogy a gerincgyógyászati központ felajánlotta kapacitásait a járványvédelemre, ehhez beszereztek lélegeztető gépeket. Elfogadta az Operatív Törzs ezt az ajánlatot, vagy elvetette? Ha elfogadta, mikortól állítják be az ellátásba ezt az intézményt? Ha elvetette, mi az oka?
  • Úgy láttuk az Uzsoki kórház honlapján, hogy tehetős emberek vásárolnak lélegeztető gépeket, és úgy tudjuk, Wáberer György szintén fölajánlotta egy komplett konténerkórház felépítését a Szent László Kórház területén. Miután felvonultak, hozzáláttak az engedélyezés és a tervezés gyorsított ütemben történő elvégzéséhez, a kórház igazgatója közölte a felajánlóval, hogy mégsincs szükség az adományára. Mi az oka az elutasításának? Ki fogja megépíteni a Szent László Kórházban a konténerkórházat?
Választ egyik kérdésre sem kaptunk, sem a sajtótájékoztatón, sem írásban.