Előfizetés

Hallgat róla a külügy, hogyan védi a koronavírustól a sokat utazó Szijjártót

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.20. 17:36
Szijjártó Péter külügyminiszter egy Tallinba tartó honvédségi gépen, 2020. március 11-én
Fotó: Facbook/ Szijjártó Péter
A külügyminiszter - munkaköréből adódóan -többször látogatott koronavírus-járvánnyal küzdő országokba (olykor a honvédség gépeivel is), így arra kerestük a választ, milyen speciális intézkedésekkel védik a külügy munkatársait, és persze hazatérésük után az itthon maradókat.
„Tisztelettel arra kérek minden külföldön tartózkodó és onnan hazatérni szándékozó honfitársunkat, hogy haladéktalanul intézkedjenek hazautazásukról” - írta szerdán reggel a járványhelyzet kapcsán Facebbok-oldalán Szijjártó Péter. 

"Kedves Péter! Maradjon itthon!"

Két órával később már ugyanott jelentette be vidáman, hogy Oroszországba utazik : „Moszkvában már délelőtt van, úgyhogy gyerünk!” . bejegyzést aggodalommal fogadták a külügyminiszterért egyébként láthatóan rajongó kommentelők is.
„ Kedves Péter! Maradjon itthon! Telefon, videó!” - ajánlott áthidaló megoldásokat egyikük.

Az aggodalom nem alaptalan: Oroszország maga is a járvánnyal küzd, és egyébként éppen a napokban zárta le határait a külföldiek előtt, hogy lassítsa járvány terjedését. Ez a korlátozás ugyan nem vonatkozik a diplomatákra – normális körülmények között természetes, hogy  külügyminiszter repülőre ül, hogy személyesen találkozzon például orosz kollégájával, Szergej Lavrovval – de egy több mint 200 ezer embert megbetegítő pandémia idején már nem ilyen egyértelmű a helyzet. A világot járó diplomaták és politikusok ugyanis maguk is a fertőzés hordozói lehetnek, mint például a Pintér Sándorral is kezet rázó marokkói belügyminiszter volt, de tarol a koronavírus a madridi kormányban is. Ráadásul, korábban éppen Szijjártó igyekezett példát mutatni a fertőzésveszélyes helyzetek elkerülésében: rendszeresen tárgyalt videókonferencia keretében az osztrák, szlovák, cseh és román külügyminiszterekkel .
A moszkvai látogatás kapcsán  szerdán megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. Szerettük volna megtudni, hogy a tárca miként védi az esetleges pluszveszélynek kitett munkatársakat, illetve a fogadó országok milyen protokoll szerint járnak el. (Tegyük hozzá, az orosz járványügyisek meghőmérőzték a Moszkvába érkező Szijjártót is.)
Rákérdeztünk többek között arra is, hogy:
  • Végeznek-e a külügyminisztérium munkatársain - kiemelt figyelemmel az utazni kényszerülőkre - koronavírus-tesztet a hatóságok, és ha igen, milyen gyakorisággal.
  • Van-e a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársai/képviselői között igazolt koronavírus-fertőzött; került-e a külügyesek közül fertőzés gyanújával önkéntes vagy hatósági karanténba valaki, és ha igen, hány fő?
  • A magyar diplomaták, illetve Szijjártó Péter és csapatának külföldi látogatásai során milyen védelmi protokoll szerint járnak el (például fertőtlenítik az utazáshoz használt repülőgépet, repülőgépeket, stb.)
  • A honvédségi Falcon FX-eket vagy a honvédségi Airbus-okat használja a külügyminiszter és csapata?
  • Ugyanezt a fertőtlenítési protokollt hajtják végre az említett gépeken, ha a külügyminisztérium más munkatársai utaznak rajtuk?
A repülőgépekre vonatkozó kérdések azért is lényegesek, 
mert Szijjártó az elmúlt napokban nem csak Oroszországban, de több, a fertőzés sújtotta országban megfordult.

Orbán Viktor társaságában járt Moldovában (a március 19. adatok alapján 49 fertőzött)  de tárgyalt Észtországban (267 fertőzött), Litvániában (36 fertőzött), Szlovéniában (286 fertőzött) és Szerbiában (103 fertőzött) is.
 Az utazások során a külügyminiszter a 13 milliárdért vásárolt honvédségi business jetek egyikén utazott, ez jól látszik az oldalára feltöltött videókon és fotókon - március 2-án, Belgrádban például egyértelműen a 606-os katonai lajstromszámú  Dassault Falcon 7X-el landolt.

Hallgatnak - és félnek

A külügy nem válaszolt ezzel kapcsolatos kérdéseinkre. ezért újra elküldtük azokat, majd – mikor erre sem reagáltak – közérdekű adatigénylésben fordultunk Szijjártó Péter minisztériumához. A nagy csend ellenére tudható: a vírus pánikot váltott ki a külügyi dolgozók között. Ez derül ki legalábbis az Index által megszerzett belső levelezésből, melyben Magyar Levente miniszter-helyettes és Menczer Tamás külügyi államtitkár pirított rá járványveszély miatt a munkaügyi protokollt is megszegő alkalmazottakra.  
„munkatársaink közül egyre többen érzik magukat felmentve a hivatali rend írott és íratlan szabályai alól” – írta a miniszterhelyettes.

Magyar a hírportál értesülései szerint hozzátette: az észszerű megelőző intézkedéseket nemcsak támogatja, de el is várja, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy a vírusveszélyre hivatkozva ne dolgozzanak az emberek. Menczer Tamás pedig folyamatos munkavégzést rendelt el a külföldi misszióknál, emellett a koronavírus-járvány kapcsán azonnali, helyes tájékoztatást követelt a misszióvezetőktől.

A Népszava kérdései az Operatív Törzsnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.20. 17:20

Fotó: Népszava
Lapunk az OT mai online sajtótájékoztatója előtt az alábbi kérdéseket küldte el a szervezetnek.
  • A két új halott melyik kórház betege volt?
  • Február 29-én életmentő műtétet hajtottak végre a Szent Imre kórházban egy idős nőn, aki néhány napra rá tüdőgyulladásban elhunyt. A nő lánya bizonyítottan koronavírus-fertőzést kapott. Tesztelték-e az elhunytat, ha igen, mi lett a teszt eredménye?
  • Néhány napja írtunk arról, hogy a gerincgyógyászati központ felajánlotta kapacitásait a járványvédelemre, ehhez beszereztek lélegeztető gépeket. Elfogadta az Operatív Törzs ezt az ajánlatot, vagy elvetette? Ha elfogadta, mikortól állítják be az ellátásba ezt az intézményt? Ha elvetette, mi az oka?
  • Úgy láttuk az Uzsoki kórház honlapján, hogy tehetős emberek vásárolnak lélegeztető gépeket, és úgy tudjuk, Wáberer György szintén fölajánlotta egy komplett konténerkórház felépítését a Szent László Kórház területén. Miután felvonultak, hozzáláttak az engedélyezés és a tervezés gyorsított ütemben történő elvégzéséhez, a kórház igazgatója közölte a felajánlóval, hogy mégsincs szükség az adományára. Mi az oka az elutasításának? Ki fogja megépíteni a Szent László Kórházban a konténerkórházat?
Választ egyik kérdésre sem kaptunk, sem a sajtótájékoztatón, sem írásban.

Pozitív lett egy 13 éves budapesti diák koronavírustesztje

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.20. 16:59
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Először a szülők között terjedt a hír szerdán, hogy az egyik hetedikes diák koronavírustesztje pozitív lett, miután az általános iskolás gyerek édesanyjáról is kiderült, hogy megfertőződött - írja az Index.
A portál úgy tudja, hogy csütörtökön a Nemzeti Népegészségügyi Központból hívták fel azt az édesapát is, akinek lánya a fertőzött diák osztálytársa, és múlt héten még egy osztályteremben tanultak együtt. Egy emailt is kaptak, melyben leírják a fontosabb tudnivalókat, de az osztálytársakat és a tanárokat nem tesztelik, állítja az édesapa.
A lányomat március 13-tól március 27-ig, a fertőzöttel történt utolsó kontaktustól számított 14 napra, járványügyi zárlat alá helyezték.Tartózkodási helye a saját szobája.

- mondta a férfi.

Éles fordulatot vett a WHO ajánlása?

A Kossuth Rádiónak péntek reggel nyilatkozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője, aki szerint nincs értelme Magyarország teljes lakosságát szűrni. A teszteket csak a gyanús esetekben érdemes elvégezni, vagyis azoknál, akik tüneteket mutatnak vagy találkoztak koronavírusos fertőzöttel. Ledia Lazeri szerint az új számok azt mutatják, hogy a hatóságok teszik a dolgukat, képesek észlelni az új eseteket, és tesztet végeznek, ha szükséges.  Az magyarországi irodavezető mai álláspontja több mint meglepő, hiszen a WHO főigazgatója hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a világ tíz, koronavírussal legfertőzöttebb országa európai, egységes védekezési stratégia ennek ellenére máig nincs a kontinensen, sőt az Európai Unión belül sem. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz úgy vélekedett, hogy a kormányok nem tettek eleget a világjárvány leküzdésére.
- Nem lehet bekötött szemmel harcolni egy tűz ellen, nem állíthatjuk meg a járványt, ha nem tudjuk, kik fertőzöttek. Azt üzenjük minden országnak: teszteljenek, teszteljenek, teszteljenek minden gyanús esetet – mondta a főigazgató Genfben a WHO-tagállamok képviselőinek.