Előfizetés

Operatív törzs: csaknem 3800-an kerültek hatósági házi karanténba, még nem terveznek kijárási tilalmat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.21. 16:01
Az operatív törzs egy korábbi sajtótájékoztatója
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az idősek és krónikus betegek a leginkább veszélyeztetettek, de negyvenes éveiben járó beteg is került súlyos állapotban kórházba – mondta az országos tisztifőorvos.
Egyre több a fertőzött, de még mindig nincs szó tömeges megbetegedésekről – hangzott el az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint most a lakosságnak egy emberként kell azon dolgozni, hogy lassítsuk a folyamatot, laposítsuk a járvány görbéjét – ezt pedig csak a személyes kontaktus, érintkezés kihagyásával lehet elérni. Az időseknek azt ajánlotta, hogy nézzék meg a járványról szóló újabb tájékoztató videókat. Hozzátette, a bezártság idején sem kell tétlenné válnunk: sok, addig halogatott dolgot elintézhetünk, edzhetünk otthon is, és érdemes vitaminokat fogyasztanunk.  Müller szerint így, elővigyázatosan is csak fékezve érünk el a tömeges fertőzési fázishoz: hangsúlyozta, hogy leginkább az idősek és súlyos alapbetegségekkel (daganatos, szív -és érrendszeri és vérképző szervi betegségekkel) küzdőkre kell vigyázni – azonban legutóbb egy 53 éves férfi hunyt el, akinek több krónikus betegsége is volt, vírusfertőzése pedig végzetesnek bizonyult.
Ugyanakkor egy negyvenes éveiben járó férfi is súlyos állapotban került kórházba; a megelőzésre tehát mindenkinek figyelnie kell – hangsúlyozta a tisztifőorvos. Kérdésre válaszolva hozzátette: 
úgy tudja, jelenleg hat főt ápolnak intenzív osztályokon koronavírusos fertőzéssel.

Müller szerint fokozatosan nő a hazai mintavételek száma is, hogy egyre több megbetegedésről tudjanak – most már az ország minden pontján ismernek igazolt pozitív esetet, és ilyenkor a beteg közvetlen környezetét, a fertőzésgyanús személyeket is ellenőrzik. A tisztifőorvos arra kitérően válaszolt, hogy Magyarország mikor fog járványügyi prognózisokat kiadni, ahogy azt több országban megteszik. A szakemberek végeznek modellszámítást, a többi anyag spekuláció – mondta Müller. Annyi ugyanakkor elhangzott, hogy Magyarországon jelenleg nyolc laborban vizsgálják a koronavírus-fertőzés gyanús mintákat. 
Müller Cecília kérdésre megerősítette, allergiás betegekre nézve is kockázatosabb a koronavírus. A betegség ugyanakkor sokszor egészen enyhe tüneteket produkálhat – akár az esetek 80 százalékában is – így elképzelhetőnek tartja, hogy sokan nem is tudták, hogy átment rajtuk a vírus, és már meggyógyultak. Az országos tisztifőorvos lapunk kérdésére is kitérően felelt: a felvetésre, hogy vizsgálták-e a hatóságok Szent Imre kórházban, tüdőgyulladásban elhunyt idős nő környezetét, akinek lánya igazoltan koronavírusos – csak annyit mondott, hogy szabály szerint ellenőrzik a kontaktszemélyeket a szükséges esetekben.
Lakatos Tibor elmondta, 
  • 3771 hatósági karanténba zárt személyt tartanak jelenleg nyilván, és ez a szám növekedhet a külföldről hazatérő magyarok érkezése miatt,
  • a járványügyi hatóság és a rendőrség 15525 esetben ellenőrizte őket,
  • 984 esetben szembesültek szabálytalansággal, ebből 18 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 76 esetben feljelentést tettek. Az ezredes arra is emlékeztetett, hogy a nem igazolt beteg szabálysértést, az igazolt fertőzött viszont bűncselekményt követ el a karantén elhagyásával,
  • a vendéglátóipari egységek ellenőrzésekor 9 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 14 esetben feljelentést tettek,
  • a rajkai határátkelőnél 23 kilométeres a befelé tartó sor, Hegyeshalomnál 20 kilométeres. Fennakadások voltak pénteken a román-magyar átkelőhelyeken is, ahol a román hatóságok blokkolják ideiglenesen a személy -és áruforgalmat.
Lakatos Tibor egyik legfontosabb bejelentése azonban mégis az volt, hogy a kormány egyelőre nem rendel el kijárási tilalmat.

Lakatos szerint mióta rendelet kötelezi zárásra az üzleteket, annyira látványosan csökkent a közterületen tartózkodó állampolgárok száma, hogy erre előreláthatólag nem is lesz szükség. Az operatív törzs vezetője megerősítette: felmérték a rendészet, honvédség és az egészségügy tartalékait – így a tartalékos katonák létszámát is –, hogy tudják, mennyi emberi erőforrásuk van, szükség esetén hogyan tudják leváltani majd a szolgálatban lévő, kimerült munkatársakat. Lakatos szerint a honvédek bekapcsolódnak a határvédelmi feladatokba, de megjelennek majd a közterületeken is, segítik az ellenőrzések során a rendőrök munkáját. Az ezredes cáfolta azt a többek által felvetett sajtóértesülést, miszerint Csehország félmillió maszkot rendelt Indiából, de a szállítmányt útközben Budapesten lefoglalták. A kiskunhalasi konténerkórház építése kapcsán megjegyezte, a beruházás jövő héten újabb szakaszába léphet, Szerinte a szállodák bezáratására – és járványügyi használatára – nincsen szükség, és reméli, hogy ide nem is jut el Magyarország, vagy csak nagyon sokára. Kérdésre válaszolva azt is kifejtette, a schengeni határátkelőkben azért lehet sor, mert fenntartják az ellenőrzéseket, az ország biztonsága érdekében.

Koronavírus – Elindult a főváros tájékoztató honlapja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.21. 14:40

Fotó: http://koronavirus.budapest.hu/
A vészhelyzet idején az oldalon közölnek friss információkat a járvány terjedésének megfékezésével kapcsolatos intézkedésekről.
Elindult a koronavirus.budapest.hu oldalt, amelyen a vészhelyzet idején friss tájékoztatást adnak a járvány terjedésének megfékezésével kapcsolatos fővárosi intézkedésekről – közölte Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán. Hozzátette: az oldalon segítő szándékú felajánlásokat is gyűjtenek, amelyeket eljuttatnak azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

Magyar kutatóknak sikerült meghatározniuk a koronavírus teljes genetikai kódját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.21. 13:56
Koronavírus-minták egy német laborban. Képünk illusztráció
Fotó: BERND WUSTNECK /
A kód ismeretében már hatékonyan lehet gyógyszert is fejleszteni a világszerte 278 ezer embert megfertőző kórokozó ellen.
Sikerült meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját, ami fontos a további hazai és nemzetközi kutatások elősegítésére - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szombaton az MTI-vel. Mint írták, a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának (SzKK) Jakab Ferenc vezette virológiai és a Gyenesei Attila vezette bioinformatikai kutatócsoportjának együttműködésében megvalósult munka során közvetlenül egy magyar fertőzött beteg garatváladékának mintáját dolgozták fel nemzetközi protokoll alapján, majd határozták meg a vírus genetikai kódját. A teljes munkafolyamatot Kemenesi Gábor irányításával Urbán Péter, Tóth Gábor Endre és Herczeg Róbert végezték el - jegyezték meg a közleményben. Jakab Ferenc vezeti azt a miniszterelnök által korábban bejelentett akciócsoportot, amelynek célja a vírus jobb megismerése, fertőzési és terjedési mechanizmusának vizsgálata, a lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint a hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése.  Őt idézve a közleményben azt írták: a genetikai kód meghatározása egyértelműen jelzi, hogy a szakmai összegfogások meghozhatják a várt sikert hazánkban is.  A koronavírus elleni hatékony gyógyszer mielőbbi kifejlesztése szó szerint élet-halál kérdése, hiszen a John Hopkins egyetem frissülő, interaktív térképe alapján a világméretű járványban eddig több mint 278 ezren betegedtek meg, és 11500-nál is többen vesztették életüket.