Előfizetés

Jogvédő szervezetek szerint nem a korlátlan hatalom az orvosság a járványra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.22. 14:19

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Ben / MTI
A civilek szerint biztosítani kell, hogy az államhatalom normálistól eltérő gyakorlása ne tegye lehetővé a kizárólagos hatalomgyakorlást.
Az elmúlt évtizedben megtapasztalhattuk, hogy a kormány nem tűri a hatalomgyakorlás alkotmányos korlátait. A koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat (T/9790) is erről árulkodik - hívta fel a figyelmet az Amnesty International Magyarország, az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság, és a Társaság a Szabadságjogokért a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közös közleményében.  A jogvédők szerint a törvényjavaslat a benyújtott változatában nem felel meg a különleges jogrenddel szemben támasztott demokratikus és az Alaptörvényből is következő követelményeknek.  Olyan törvény elfogadását tartják szükségesnek, amely megfelel az alábbi szempontoknak:
 • A különleges jogrendként bevezetett veszélyhelyzet nem alkotmányon kívüli helyzet, és nem is szabad hagyni, hogy azzá váljon.
 • A különleges jogrend nem tarthat örökké, csak előre meghatározott időre szólhat, amely szükség esetén meghosszabbítható akkor, ha a veszély továbbra is fennáll.
 • A jogállami működés alapvető szabályai nem írhatók felül járványügyi vészhelyzetben sem.
 • Az alapvető jogok a veszélyhelyzetben is megilletik a polgárokat. Azok csak a veszély elhárítása érdekében korlátozhatók.
A négy szervezet ezért az alábbi javaslatokat tette:
 • Az Országgyűlés csak meghatározott időre adjon különleges jogrendi felhatalmazást a kormánynak.
 • Átmenetileg szélesítsék azok körét, akik az Alkotmánybíróság eljárását kezdeményezhetik, az érintettségtől független normakontrollt bármely országgyűlési képviselő vagy legalább frakcióvezető indítványozhasson.
 • Rövid, például háromnapos határidőt állapítsanak meg az Alkotmánybíróság számára a különleges jogrenddel, különleges jogrendi intézkedésekkel összefüggő indítványok érdemi eldöntésére.
Hangsúlyozták, hogy az Alaptörvény által meghatározott veszélyhelyzetben a kormánynak különleges jogosítványai vannak, de a veszélyhelyzet a magyar jogrendszerben ismert különleges jogrend, amely nem teszi jogon kívülivé vagy alkotmányon kívülivé a kormányzati cselekvést.
„Éppen ezért, az Alaptörvény helyes értelmezése szerint nem is szabad hagyni, hogy a veszélyhelyzet egy alkotmányon kívüli helyzetté váljon, amelyben kontroll nélkül bármit megtehet a kormány”

- jegyezték meg.

Hozzátették, hogy a törvényjavaslat alapján a kormány nyíltvégű felhatalmazást kapna a veszélyhelyzet fenntartására. Leszögezték, hogy a koronavírus-járvány okozta állapot azonban nem fog örökké tartani, így a rendkívüli jogrend is csak addig maradhat fenn egy jogállamban, ameddig az elrendelésére okot adó veszély fennáll. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a különleges jogrendet az különbözteti meg a diktatúrától, hogy érvényesülnek benne az alkotmányos garanciák. Ezért biztosítani kell, hogy az államhatalom normálistól eltérő gyakorlása ne tegye lehetővé a kizárólagos hatalomgyakorlást.    A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) kormányrendelet alapján 2020. március 11. 15.00 órától Magyarországon veszélyhelyzet van. Varga Judit igazságügyi miniszter ezután benyújtotta a rendkívüli jogrendről szóló törvényjavaslatot, ami pénteken került fel a parlament honlapjára. Ez a járványra való hivatkozással különleges felhatalmazást ad a kormánynak.

Párbeszéd: Az ötszázmillió forint feletti vagyonnal rendelkezők fizessenek szolidaritási járványadót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.22. 11:07

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
18 pontos akciótervet nyújtottak be a koronavírus-járvány miatt.
A Párbeszéd 18 pontos társadalomvédelmi akciótervet nyújtott be az Országgyűléshez. Ebben a koronavírus-járvány megelőzése, következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében javasolnak intézkedéseket. Az ellenzéki frakció az alábbi lépéseket kéri a kormánytól:
 • Tegye lehetővé az egészségügyi alapellátásban és szakellátásban dolgozók rendszeres koronavírus-szűrését.
 • Biztosítsa az egészségügyi alapellátásban és szakellátásban dolgozók megfelelő védőeszközzel történő ellátását, és az ellátásról folyamatosan tájékoztassa az érintetteket, valamint a közvéleményt.
 • Biztosítson minden egészségügyi dolgozó számára rendkívüli bérpótlékot a veszélyhelyzet idejére.
 • Haladéktalanul rendezze a kórházak adósságát, a járvány után pedig szabályozza újra a kórházfinanszírozást.
 • Folytassa a kórházak kapacitásának növelését sátrakkal, konténerekkel; az állami kórházak járványcélú kapacitásainak biztosítása, szükség esetén növelése érdekében az arányosság és szükségesség mértékéig korlátozza a magán-egészségügyi szolgáltatások körét, hogy kapacitásaik felhasználhatóak legyenek a járvány kezelése, megelőzése céljából.
 • Tegyen meg mindent a küszöbön álló gazdasági válság társadalmi hatásainak csökkentéséért, különösképp a munkanélkülivé válók támogatásáért: emelje vissza az álláskeresési járadék maximális folyósítási idejét háromról kilenc hónapra.
 • Emelje meg (a német modell szerint) a táppénzt a munkabér szintjére legalább az első 6 hétben, ehhez a vállalatok állami támogatás kapjanak.
 • Változtassa meg a munka törvénykönyvét annak érdekében, hogy járjon fizetés a különös méltánylást érdemlő személyi, családi vagy elháríthatatlan ok miatt indokolt távollét idejére.
 • Törölje el a társadalombiztosítás-alapú ellátást szigorító intézkedéseket, biztosítotti viszonytól függetlenül teljes körű hozzáférést biztosítson az állami egészségügyi szolgáltatásokhoz.
 • Biztosítson munkahelymegtartó támogatásokat a mikro-, kis- és középvállalkozások számára.
 • Vezesse be a válság okozta jövedelemkiesést ellensúlyozó alapjövedelmet, amely minden állampolgárnak legalább havi 100 ezer forint jövedelmet garantál; a közmunkabért emelje fel a minimálbér szintjére.
 • A munkanélküliség várható növekedése miatt el kell, hogy válassza a gyerekek utáni támogatásokat a személyi jövedelemadótól: a gyerekek utáni adókedvezmény minden gyerek után járjon – ha nincs adóköteles jövedelem, akkor negatív adó, vagyis támogatás formájában.
 • Emelje célzottan a családi pótlékot a gyereküket egyedül nevelő szülők és a nagycsaládosok esetében, hiszen a szegénységi kockázat az egyszülős, illetve a három és több gyerekes családokban kiemelkedő.
 • Vezessen be hiteltörlesztési moratóriumot legalább az év végéig a fizetési nehézséggel küszködő magánszemélyeknél; függessze fel a végrehajtásokat; rendeljen el kilakoltatási moratóriumot az év végéig; a fertőzéssel, illetve a gazdasági válság negatív következményeivel szembesülő településeken, társadalmi csoportoknál a lakhatással összefüggő költségek fizetését függessze fel.
 • Emelje fel az öregségi nyugdíjminimum összegét legalább 60 ezer forintra.
 • Az egészségügyi és szociális intézkedésekhez szükséges források biztosítása érdekében minden nem egészségügyet érintő állami beruházást halasszon el, különös tekintettel a látványsport-beruházásokra.
 • A társasági adó sportcélokra átirányítását függessze fel, és ezeket az összegeket egészségügyi ellátást javító intézkedésekre fordítsa.
 • Vessen ki szolidaritási járványadót az ötszázmillió forint feletti vagyonnal rendelkező állampolgárokra annak érdekében, hogy vagyonukkal arányosan vegyék ki a részüket a társadalmi felelősségvállalásból.
A Párbeszéd azzal indokolta a javaslatot, hogy a koronavírus-járvány okozta válság arra kényszerít, hogy az alapoktól újragondoljuk a társadalmi és gazdasági élet működését. Ezért a társadalomvédelmi akcióterv kidolgozását és megvalósítását, a 2020-as költségvetés módosítását és a 2021-es költségvetési tervezet teljes újragondolását követelik kormánytól.

Újabb két koronavírusos halt meg Magyarországon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.22. 10:46

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Ezzel hatra emelkedett a halálos áldozatok száma.
Újabb koronavírussal-fertőzött betegek haltak meg - közölték a kormányzati tájékoztató honlapon. Egy 65 éves és egy 75 éves magyar nő hunyt el. Vasárnap 16 főre emelkedett a gyógyultak száma.   
131 az új koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon - informált vasárnap reggel a koronavirus.gov.hu. És ez az adat a két haláleset után is változatlan. Egy nap alatt (103-ról) 28-cal nőtt a betegek száma. A sajtóiroda adatai szerint karanténban jelenleg 115 ember van, és 4443 mintavétel történt. 

Több mint 307 ezer a fertőzöttek száma a világon

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 307 280-ra nőtt vasárnap reggelre szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 13 049, 92 375 ember meggyógyult. A baltimore-i egyetem összesítése szerint a vírusfertőzést 171 országban és területen mutatták ki. A diagnosztizált esetek száma azonban nem tükrözi pontosan a valóságot, az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, illetve a számontartás kritériumai is különböznek egymástól. Kínában (Hongkong és Makaó területek nélkül), ahol a járvány tavaly év végén elkezdődött, 81 346 esetet tartottak nyilván, ebből 3265-en haltak meg és 72 355-en gyógyultak meg. Kína után a legjobban érintett országok Olaszország 4825 halottal és 53 578 megfertőződéssel, Irán 1556 halottal (20 610 eset), Spanyolország 1381 halottal (25 496 eset), Franciaország 562 halottal (14 484 eset), Egyesült Államok 340 halottal (26 747 eset), Dél-Korea 102 halottal (8897 eset),Nagy-Britannia 234 halottal (5067 eset), Hollandia 137 halottal (3640 eset), Svájc 80 halottal (6652 eset) és Németország 84 halottal (22 364 eset). Az egyetem szombati összesítésében 275 434 fertőzött és 11 403 haláleset szerepelt, a gyógyultak száma pedig 88 256 volt.