Előfizetés

A jogainkat támadja a kormány a vírus ürügyén

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.03.23. 06:00

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A kabinet javaslata szerint a demokrácia gátolja a védekezést. Az ellenzék nem szavazza meg az időkorlát nélküli felhatalmazást.
Pénteken felkerültek a parlament honlapjára azok a törvényjavaslatok, amelyek elfogadásával meg lehetne hosszabbítani a veszélyhelyzetet, valamint szigorítani lehetne a Büntető törvénykönyvet (Btk.). Ezekbe mint korábban megírtuk, valóban bekerült módosításként, hogy a kormány a rá ruházott különleges jogköröket „a szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan”, kifejezetten a járvány „kezelése, megelőzése, káros hatásainak felszámolása” érdekében gyakorolhatja. Továbbra is hiányzik azonban határidő, így a veszélyhelyzet addig tarthat, ameddig a kormány és ennek nyomán az Országgyűlés meg nem szünteti.
Fideszes forrásunk ezzel kapcsolatban korábban azt mondta: a kormánypártok egy 90 napos intervallumot várhatóan el tudnak fogadni kompromisszumként. Az ellenzéken belül azonban többen már nem bíznak ebben sem - főleg, miután Orbán Balázs államtitkár kvázi bejelentette egy Indexen megjelent véleménycikkben, hogy a kormány nem támogat semmilyen határidőt. - Habony Árpád tanácsadó és Orbán Viktor kormányfő láthatóan eldöntötte, hogy ez a helyzet jó lesz az ellenzék kinyírására is - mondta ellenzéki forrásunk, hozzátéve, a hétfőre tervezett hétpárti egyeztetés szerinte "már csak kirakat lesz".
A kormánykritikus oldal ugyan szeretné elérni, de egyelőre nem szerepel a Btk. tervezett módosításában, hogy a koronavírussal kapcsolatos rémhírterjesztés csak abban az esetben büntethető 1-5 év közötti börtönbüntetéssel, ha az „bizonyíthatóan” akadályozta a védekezést. A vitatott pontok egy Demokratikus Koalícióban politizáló forrásunk szerint bizalomvesztést okoztak a kormány őszinteségével kapcsolatban, bár hétfőn még lesz egy hétpárti egyeztetés az ügyben, így a szöveg még mindig módosulhat. Emiatt egyelőre képlékeny, milyen normaszövegről döntenek majd kedden. A javaslat azonnali elfogadásához a házszabálytól való eltérés megszavazására lenne szükség (vagyis 4/5-ös támogatottságra), de Kocsis Máté fideszes frakcióvezető szombaton már jelezte: ha nem szerzik meg a szükséges szavazatszámot a házszabálytól való eltéréshez, akkor elfogadják a javaslatot 8 nap múlva, normál menetrendben - ellenzéki támogatás nélkül.
A Demokratikus Koalíció szóvivője, Barkóczi Balázs azt mondta a Népszavának, négy feltétellel támogathatják a kormány javaslatait: ha lesz a veszélyhelyzetnek konkrét időtartama (ők 15 napot szeretnének); ha az Alkotmánybíróság három napos határidővel lenne köteles elbírálni a különleges jogrenddel kapcsolatos beadványokat; ha egyértelmű garanciát tartalmazna a szöveg, hogy a kormány csak a járvánnyal kapcsolatban gyakorolhat különleges jogokat; valamint ha módosulnak a rémhírterjesztésre vonatkozó Btk-s szabályok.
Tóth Bertalan MSZP-elnök még szombaton azt írta Facebook-oldalán, határidő nélkül biztosan nem támogatják a veszélyhelyzetről szóló törvényt. Az LMP-s Schmuck Erzsébet vasárnap azt közölte, hogy „nem adhatunk biankó csekket a kormánynak”, törvényben kell rögzíteni a rendeleti kormányzás időtartamát.  - A Jobbik támogatja, hogy a Fidesz akár 2-3 hónapig, és ha szükséges, még tovább rendeleti úton kormányozhasson, mert az a fontos, az eddigi késlekedések helyett végre gyors döntések szülessenek – mondta lapunknak a párt frakcióvezető helyettese. Nunkovics Tibor szerint ugyanakkor határidő nélküli különleges jogrendet biztosan nem fognak támogatni, és a korlátlan kormányzati felhatalmazást sem, mert „a Fidesz-KDNP az elmúlt 10 évben nem bizonyította, hogy tisztességesen használná azt”.
- A kétharmaddal rendelkező kormány kezében minden lehetőség megvan jelenleg is a helyzet orvoslására, de még addig sem jutottak el, hogy maszkokat szerezzenek be az egészségügyi dolgozóknak és a lakosságnak. Most pedig azt kérik, hogy adjunk nekik korlátlan hatalmat? Ez semmi másról nem szól, csak arról, hogy végtelen időre bebetonozzák a hatalmukat. Nincs még egy ország Európában, amelyikben jelenleg ilyet tervezne a kormány – mondta a Népszavának Nunkovics Tibor.

Tiltakoznak a civilek

Közös állásfoglalásban kritizálta a benyújtott jogszabálytervezeteket a Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság, az Eötvös Károly Intézet és az Amnesty International Magyarország. Mint írták, a jogállami működés alapvető szabályai különleges jogrend idején sem írhatók felül, a veszélyhelyzet nem tarthat örökké, csak meghatározott időtartamra. A kormánynak azt javasolják, szélesítsék azok körét, akik az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak, és „az érintettségtől független normakontrollt bármely országgyűlési képviselő vagy legalább frakcióvezető indítványozhasson”. Javaslatuk szerint az AB-nek háromnapos határidővel kellene döntéseket hoznia a különleges jogrenddel kapcsolatban benyújtott indítványokról.

Elrendeli a részleges kijárási tilalmat Polgár vezetése, miközben erre nincs jogköre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.22. 22:30

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Még a polgármester által hivatkozott törvény sem írja azt elő.
Az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján az hangzott el, hogy nincs Magyarországon olyan gócpont, ami indokolná a kijárás korlátozását, ezért a kormány egyelőre nem tervezi a kijárási tilalom bevezetését. A 8 ezer fős hajdú-bihari Polgár vezetése azonban máshogy gondolja, és - vélhetően az első magyar településként - részleges kijárási tilalmat vezet be - vette észre a 444. A harmadik ciklusát töltő DK-s polgármester, Tóth József azzal kezdi közleményét, hogy a polgáriak nagy többsége tudomásul vette az eddig meghozott döntéseket, és fegyelmezetten eleget is tesz az elvárásoknak. 
„Ugyanakkor érzékeljük azt is, hogy még mindig jelentős számban vannak, akik a kialakult veszélyhelyzetről nem vesznek tudomást, kockáztatva ezzel maguk és mások megfertőződését”

- jegyezte meg Tóth József.

A polgármester szerint a város közterületein és üzleteiben látni lehetett munkavégzés alól felmentett munkavállalókat, szociális gondoskodásban részesülő idős embereket és otthoni tanulásra kötelezett fiatalokat is. A polgármester videóüzenetében közölte, hogy nem tudnak koronavírusos fertőzöttről Polgáron, járványügyi megfigyelés alatt három személy áll, de szerinte napok vagy órák kérdése csak, hogy náluk is megjelenjen a vírus. Vagy már meg is érkezett, csak nem tudnak róla.
„Polgármesterként úgy vélem, hogy mindannyiunk érdekében újra nyomatékosítani kell és további intézkedésekkel még inkább erősíteni szükséges az otthonmaradás fontosságát, ezért Polgáron a 2020. március 23-30. közötti időszakra részleges kijárási tilalmat rendelek el”

- jelentette be Tóth József.

A fentiek értelmében otthonmaradásra köteles: 
  • az önkormányzat azon munkavállalója (közalkalmazott, köztisztviselő, közfoglalkoztatott és az egyéb munkaviszonyban lévő) akit az önkormányzat pótszabadság biztosításával mentesített a heti munkavégzés alól,
  • az önkormányzat szociális ellátásában részesülő (szociális gondozásban, házi segítségnyújtásban, szociális étkezésben) 70 év fölötti polgári lakos,
  • az oktatás-nevelési intézményekben elrendelt szünet kapcsán otthon maradó óvodás, valamint az otthoni tanulásra kötelezett általános iskolás és szakiskolás tanuló.
A fenti rendelkezés alól kivételt jelent a napi élelmiszerek és gyógyszerek vásárlása, az egészségügyi és járványmegelőzési feladatok teljesítése, valamint a napi munkába járás. Az indokolatlannak tűnő közterületi jelenlétet az önkormányzat közbiztonsági csoportja ellenőrzi. Tájékoztatnak, figyelmeztetésben részesítenek, feljegyzéseket készítenek, illetve ha ez szükséges jelzéssel élhetnek az oktatás-nevelési intézmény fenntartója, a szociális ellátást nyújtó intézmény vezetője, valamint az érintett személy munkáltatói joggyakorlója felé.
„Az otthonmaradási kötelezettség megszegőivel szemben az önkormányzati intézmények vezetői eljárhatnak, melynek során kezdeményezhetik az önkormányzati pótszabadság visszavonását, a szociális szolgáltatások felfüggesztését, a segélykérelmek elutasítását”

- közölte a polgármester.

Tóth József közleménye végén megjegyezte, hogy bár a törvény jelen helyzetben felhatalmazást ad a polgármesternek a döntések egyszemélyi meghozatalára, - hiszen „a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (a továbbiakban: katasztrófavédelmi törvény) 46.§ (4) bekezdése alapján veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének a feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja”-  ő a döntést mégis a képviselő-testülettel egyeztetve, annak egyhangú támogatása mellett hozta meg. Azt már mi tesszük hozzá, hogy a polgármester döntése azért nehezen értelmezhető, mivel kijárási tilalmat nem az önkormányzat, nem a polgármester, hanem a kormány rendelhet el. A polgármester által hivatkozott törvény 49. paragrafusa is rögzíti, „veszélyhelyzetben korlátozni lehet a lakosság utcán vagy más nyilvános helyen való tartózkodását”, kormányrendelet alapján. Ilyen határozatot azonban egyelőre nem hozott a kormány Magyarországon.

Ezért megy ki sok idős az utcára a járvány alatt is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.22. 20:19

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A pszichológus szerint számukra létfontosságú, hogy valakivel beszélgessenek.
A leépüléstől és a magánytól félnek a legjobban az idősebbek, ezért mennek sokan az utcára a járványveszély idején is - nyilatkozta az RTL Híradónak Skultéti-Szabó Katalin klinikai szakpszichológus.  Bár a szakértők szerint az idősekre a legveszélyesebb a koronavírus, a pszichológus úgy véli, a mostani állapotot sokan nem élik meg valós veszélyhelyzetnek, mert volt már az életükben bőven krízishelyzet, miután például egy háborút is átéltek. 
- Nem igen tudják most ezt a helyzetet életveszélyesen felfogni, hiszen itt egy absztrakt válsághelyzetről van szó. Itt nem tankok jönnek, nem gépfegyverek, hanem egy pont rájuk igen veszélyes vírusról van szó

- jegyezte meg Skultéti-Szabó Katalin.

Az ajánlások ellenére közülük valószínűleg azért is mennek sokan az utcára, mert létfontosságú számukra, hogy valakivel beszélgessenek.
- Nem feltétlenül azért megy ki egy idős ember az utcára, mert feltétlenül szüksége van arra, hogy elmenjen a patikába, vagy az élelmiszerüzletbe, hanem mert megvan a napi rutinja

- állapította meg a pszichológus.

 Úgy véli, ezért az idősebb korosztály ellátása mellett az is fontos, hogy valaki beszélgessen velük napi szinten, akár telefonon. Illetve az is jó, ha a családtól kapnak olyan apróbb feladatokat, amitől hasznosnak érzik magukat.
Az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján többször is hangsúlyozták, hogy az idős korosztály van a legnagyobb veszélyben a vírus miatt. Az ő esetükben ugyanis súlyos következményekkel járhat a fertőzés, ezért azt kérték, hogy az idős emberek most mindenképpen maradjanak otthon.