Előfizetés

Egyenesen Orbántól kér segítséget egy fogorvos, hogy biztosítsa a munkájukhoz nélkülözhetetlen védőmaszkokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.22. 18:34

Fotó: Amaury BLIN / AFP/Hans Lucas
Azért, hogy a fogorvosok és asszisztensek továbbra is a lakosság gyógyítását szolgálhassák.
Orbán Viktorhoz írt levelet Iványi József fogorvos, aki arra kérte a miniszterelnököt, hogy biztosítsa  a fogászati alapellátásban dolgozó fogorvosok és az asszisztensek részére az FFP2 – FFP3 típusú maszkot.  A szerkesztőségünkhöz is eljuttatott levélben azt írta, hogy „a koronavírus járvány miatt március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet okán, a fogászati ellátáshoz a Koronavírus eljárásrend, a Fogászati Egészségügyi Ellátással Összefüggő Fertőzések megelőzése Módszertani Levele és az NNK 2020.03.14-én kelt ajánlása szerint szükséges, hogy az egészségügyi személyzet a gyanús és megbetegedett esetek ellátása során legalább FFP2 - FFP3 szűrőosztályú maszkot használjon”.
„Szükséges ez amiatt, hogy az orvosok és az asszisztensek egészségének megóvása által a munkaképességük a lakosság gyógyításának szolgálatában maradhasson”

- tette hozzá.

Megjegyezte, hogy az FFP2 - FFP3 szűrőosztályú maszk viselése az infekció megelőzése miatt is elengedhetetlen feltétele a jelenlegi helyzetben végzett fogorvosi sürgősségi betegellátásnak. Ezért arra kérte a kormányfőt, hogy folyamatosan biztosítsa a védőeszközt a fogászati alapellátás számára.

Ön nyert? Mutatjuk a hatos lottó eheti nyerőszámait

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.22. 17:16

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 12. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 3 (három) 10 (tíz) 12 (tizenkettő) 19 (tizenkilenc) 23 (huszonhárom) 33 (harminchárom) Nyeremények: Az 1 db 6 találatos szelvényre 212 985 175; az 5 találatos szelvényekre 132 875; a 4 találatos szelvényekre 3650; a 3 találatos szelvényekre 1300 forintot fizetnek.

Havazással és mínuszokkal tér vissza a tél a hét elején

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.22. 16:49

Fotó: Komka Péter / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A Mátrában már esett is a hó.
Télies idő lesz a következő napokban, havazásra és mínuszokra kell készülni. A hét második felében melegszik az idő, a hétvégén helyenként ismét 20 fok közeli értékek lehetnek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek. Hétfőn néhány órás napsütés inkább csak a Kisalföld, illetve az Alpokalja térségében fordulhat elő. Az Alföldön, valamint a Dél-Dunántúlon többfelé, északabbra kevesebb helyen várható havazás, hószállingózás, amely napközben helyenként havas esőbe is átválthat. A szél erős, az Északi-középhegység, az Észak-Alföld, továbbá a Nyugat-Dunántúl környékén viharos lesz. A déli tájakon a szél néhol hordhatja a havat.  A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 7 és mínusz 2 fok között alakul, de a derült, szélcsendes részeken hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet plusz 1 és 6 fok között valószínű.
Kedden általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, de az északi, északkeleti megyékben szakadozottabb lehet a felhőzet, helyenként akár hosszabb időre is kisüthet a nap. Az ország déli felén többfelé, északabbra kevesebb helyen valószínű havazás. A szél többfelé erős, helyenként viharos lesz.   A minimumhőmérséklet általában mínusz 6 és 0 fok között alakul, de néhol ennél hidegebb is lehet. A maximumhőmérséklet 0 és plusz 8 fok között várható.
Szerdán többfelé várható csapadék, kezdetben általában havazás, majd főleg a Dunától keletre - mielőtt megszűnik a csapadék - havas eső, eső is. A leghidegebb órákban általában mínusz 5 és 0 fok között, napközben 0 és plusz 7 fok között alakul a hőmérséklet. Csütörtökön nyugaton több helyen lehet vegyes halmazállapotú csapadék, amely fokozatosan megszűnik. Helyenként erős lehet a szél. A minimumhőmérséklet általában mínusz 3 és plusz 2, a maximumhőmérséklet plusz 4 és 16 fok között várható, nyugaton a legalacsonyabb, északkeleten a legmagasabb értékekkel. Pénteken nyugaton kevesebb, keletebbre több napsütés valószínű. Inkább csak a Dunántúlon alakulhat ki helyenként kisebb eső, zápor. Néhol erős lehet a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 5, a legmagasabb hőmérséklet 9 és 18 fok között valószínű, keleten lesz a melegebb. Szombaton és vasárnap néhol fordulhat elő zápor. A minimumhőmérséklet mindkét nap mínusz 1 és plusz 6 fok között valószínű. A nappali maximumok szombaton 11 és 18, vasárnap 12 és 19 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.