„A mostani körülmények között nehéz kitartani a játékok mellett” – Először beszélt az olimpia esetleges elhalasztásáról a japán miniszterelnök

Publikálás dátuma
2020.03.23. 10:21

Fotó: Kaname Yoneyama / AFP/Yomiuri
A sportolók egészsége a legfontosabb – hangsúlyozta Abe Sindzó.
Először beszélt a nyári, tokiói olimpia esetleges elhalasztásáról Abe Sindzó, Japán miniszterelnöke. Miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vasárnap közölte, hogy négy héten belül dönt az esemény sorsáról és ebben az időszakban a koronavírus-járvány miatt számításba veszi a seregszemle esetleges elhalasztását is, a szigetország kormányfője hétfőn, a parlamentben is erről beszélt. Ahogy fogalmazott: ezzel az eshetőséggel is számolni kell, a játékok törlése azonban nem jöhet szóba.
„A mostani körülmények között nehéz kitartani a játékok mellett, döntenünk kell majd a halasztásról, mert a sportolók egészsége a legfontosabb”

– mondta Abe Sindzó.

A végleges döntést a NOB-nak kell majd meghoznia. A tokiói olimpia az eredeti tervek szerint július 24-én kezdődne. A világjárvány miatt több sportszervezet is azt kérte a NOB-tól, hogy halassza el a játékokat, ami történelmi döntés lenne és óriási hatást gyakorolna az egész sportéletre.

Bojkott

A Kanadai Olimpiai és Paralimpiai Bizottság volt az első a világon, amely egyértelműen kijelentette, hogy nem küld sportolókat a japán fővárosba, amennyiben július 24-én elkezdődne az olimpia. A szervezet azt javasolja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy egy évvel halassza el a játékokat nemcsak a sportolók, hanem mindenki egészsége érdekében. A kanadai bejelentést követően egy órával az Ausztrál Olimpiai Bizottság is közölte, hogy a 2021-es olimpiarendezést támogatja, a versenyzői inkább erre készüljenek, a saját és a körülöttük lévők egészsége elsőbbséget élvez, és mindenki térjen vissza a családjához. Ráadásul az utazási és egyéb korlátozások miatt eleve tarthatatlan a helyzet, nem lehet felkészülni az idei olimpiára – foglalt állást a szervezet. Matt Carroll, az Ausztrál Olimpiai Bizottság ügyvezető elnöke a hétfői elnökségi ülés után közölte, hogy nem tudnak csapatot összeállítani Tokióra, amennyiben a játékokat az eredeti időpontban tartják. Ian Chesterman, az ausztrálok tokiói csapatvezetője szintén hangsúlyozta: egyértelmű, hogy a játékokat nem lehet júliusban megtartani a koronavírus-járvány miatt. „A sportolóink hozzáállása nagyon pozitív, de a stressz és a bizonytalanság még mindig rendkívül nagy kihívást jelent számukra” – tette hozzá.

Kicsit hamis a Bach-szonáta

Publikálás dátuma
2020.03.23. 08:00

Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
Vagy Thomas Bach nem látja, mi történik a világban, vagy a mögötte álló üzleti körök, amelyek számára valóban végzetes lenne, ha nem folynának be a büdzsébe a holtbiztosan betervezett dollármilliók.
Kérlelhetetlenül magabiztos kommünikében utasította vissza a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a tokiói nyári játékok elhalasztására vonatkozó nemzetközi indítványokat, a szervezet feje pedig minden korábbinál határozottabban állította: erre nem kerülhet sor, mert a „lemondás a legkevésbé tisztességes megoldás a sportolókkal szemben”, illetve a nyári játékok nem úgy működik, mint egy szimpla bajnoki fociforduló, amelyiket bármikor el lehet halasztani a következő szombatra.
Most akkor vagy Thomas Bach nem látja, mi történik a világban, vagy a mögötte álló üzleti körök, amelyek számára valóban végzetes lenne, ha nem folynának be a büdzsébe a holtbiztosan betervezett dollármilliók (milliárdok?). Aligha hihető, hogy a vívásban korábban olimpiai bajnokságot nyert német sportvezető ne lenne pontosan képben, hogy mi történik Olaszországban, mi fog Spanyolországban vagy éppenséggel az egészségügyi ellátórendszer tekintetében teljesen nomád Afrikában, ahol szerencsére még nem robbant be a vírus. 
Bach nyilván tisztában van vele, hogy amennyiben elmarad az olimpia, akkor a NOB a mai formájában ismert olimpizmussal együtt egyszer és mindenkorra eltűnik, és a történelmi múlt részévé válik. Az olimpiai eszme amúgy megérett a változásra, ahogy az emberek, az életmód és a társadalmak is rengeteget változtak a száztíz év alatt. Az egykori eszme, az amatőrizmus bája, a minden politikai és üzleti érdek felett álló sportmozgalom ideája rég elmúlt, legfeljebb a NOB igyekezett fenntartani. Azt már látni lehetett, hogy a NOB mekkora erőfeszítések árán talál rendezőt a két következő olimpiára. Párizs (2024) és Los Angeles (2028) kijelölését óriási erőfeszítések és alkuk révén sikerült nyélbe ütni, hiszen az a NOB által eddig favorizált opció, hogy a rendező városoké az összes költség, a bevételeket meg majd szépen elosztja a sportszervezet, egyre kevésbé volt tartható. London kivételével az utolsó öt olimpiai helyszín egyaránt megszenvedte az esztelen beruházásokat: Rióban már nem kellett négy év sem ahhoz, hogy a természet és a helyi bűnbandák visszavegyék a hatalmat az olimpiai rendezvényhelyszínek felett, mert nemhogy az elhagyott épületek, csarnokok és stadionok fenntartására, de már őrzésére sem volt pénze a helyi önkormányzatnak. 
Bach mostani víziója arra épül, hogy a japánok legendásan precíz és fegyelmezett életvitele, valamint az általuk felépített technológiai szupersztrádája elégséges lesz az olimpia vírustalanítására, a totális fertőtlenítésre. Tulajdonképpen igaza lehet, de mi van, ha mégsem?
Hát ez az igazán nagy kérdés.

A jégkorong-világbajnokságot is törölték

Publikálás dátuma
2020.03.21. 16:33
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Május 21-23. között nem rendezik meg Zürichben az IIHF éves kongresszusát sem.
A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) a koronavírus-járvány miatt törölte a május 8. és 24. között kiírt svájci elit-világbajnokságot. A szervezet szombaton közölte: május 21-23. között nem rendezik meg Zürichben az IIHF éves kongresszusát sem. Hozzátették: a kongresszus egyelőre bizonytalan helyszínű és időpontban megtartott pótlásán egyeztetnek arról, hogy melyik időpontban lehetne Svájcban vb-t rendezni, tekintve, hogy 2025-ig már korábban döntöttek a helyszínekről. A mostani törlést megelőzően, utoljára 1946-ban maradt el vb, akkor a második világháború miatt a válogatottak még nem álltak készen a tornára. Vb-ket 1920 óta rendeznek, sokáig a téli olimpia éveiben az ötkarikás játékok tornája számított világbajnokságnak. A második világháború miatt 1940 és 1946 között nem rendeztek vb-t. Később, 1980-ban, 1984-ben és 1988-ban az olimpia évében nem tartottak vb-t, és az olimpiai aranyérmes nem tarthatta magát világbajnoknak. Így aztán az utolsó, amikor vb-rendezést törölni kellett az 1946-os esztendő volt, azaz ilyen lépésre 74 éve kényszerült az IIHF. Világszerte az elmúlt hetekben, napokban a nemzeti bajnokságok sorra leálltak, edzeni sem lehetett, Európában sok helyen még a jégpályákat is leolvasztották, az erős ligák közül csak az orosz bázisú KHL rájátszása folyik – ott hivatalosan április 10-ig áll a játék –, de például az NHL küzdelmei szünetelnek. Az IIHF már a múlt pénteken törölte a divízió II-es és III-as világbajnokságokat minden korosztály számára, korábban pedig a női elit vb-t is, amelyen a magyar csapat fennállása során először szerepelt volna. A szövetség pedig kedden jelentette be, hogy nem rendezik meg a divízió I-es tornákat, így a magyar férfi válogatott nem lép pályára április 27. és május 3. közötti ljubljanai I/A tornán, amelyen sorrendben a dél-koreai, az osztrák, a francia, a házigazda szlovén, valamint a jobbára székely hokisokból álló román csapattal találkozott volna.
Szerző