Előfizetés

Orbán Viktor: másfél millió maszkkal, több mint 24 ezer orvossal és ápolóval harcolunk a járvány ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.23. 11:20

Fotó: MTVA
A miniszterelnök is részt vett az operatív törzs sajtótájékoztatóján, ahol a védekezés eddigi eredményiről beszélt. Újabb gazdasági intézkedéseket is bejelentett.
Reggel tanácskozott az operatív törzs, döntéseket is hozott – mondta Orbán Viktor az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök emlékeztetett, 12 napja rendelték el a válsághelyzetet, a nyilatkozó kutatócsoportok pedig hónapokat, akár egy egész évet ígértek a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésére.
A veszélyhelyzet bejelentése után négy vonalon kell helyt állnunk: katonai, rendőri, egészségügyi és gazdasági vonalon, igazodva a vírus terjedésének szakaszaihoz. Jelenleg már a második, csoportos fertőzési szakaszba, és a tömeges fázis előtt állunk – mondta a miniszterelnök.
Matematikusokat, virológusokat kértek fel a járvány modellezésére: annyit tudhatunk, hogy a hivatalosan ismert 167 fertőzöttnél jóval többen terjeszthetnek betegséget – tette hozzá. Orbán elmondta, a 167-betegből 108 tünetmentes hordozónak számít, 27-en tüneteket is mutatnak, 9 ember válságos állapotban lévő betegnek számít. Heten pedig meghaltak; az áldozatok közül 5-en szív-és érrendszeri betegségben szenvedtek, egy vastagbél-betegséggel, egy pedig más daganatos betegséggel küzdött.
1,5 millió orvosi maszk áll rendelkezésre, napi 27 ezer darabot gyártanak, és ez felfut ma  80 ezerre. Lélegeztető gépekből 2560 áll rendelkezésre, speciális védőmaszkból 129 ezer darab – sorolta a meglévő védőfelszerelés-készleteket Orbán, hozzátéve, reméli, hogy egyre több szállítmány érkezik meg: a kormány a hétfőn leszállított 11 tonnás kínai szállítmány után még tíz repülőnyi felszerelést vár különböző nemzetközi gyártóktól.
66906 kórházi ágy, közel 2600 tábori ágy bevethető, és 24693 orvosi szolgálatra alkalmas munkatárs tud beállni a mentésbe.
Holnap reggeltől minden, intenzív ágy mellett dolgozó orvos és ápoló speciális maszkot kap, aki nem közvetlenül koronavírusos beteg mellett dolgozik, az sebészi maszkot kap, ahogy a vírusgyanúval behozott betegek is – mondta, Orbán Viktor, aki egyúttal megköszönte az egészségügyi dolgozók munkáját.
A rendőri védekezés kapcsán is számokat sorolt Orbán: bevethető, 65 év alatti rendőrből 70205 fő áll szolgálatban, rendfenntartásra pedig több mint 139 ezer embert tudnak bevetni, ide értve a katonákat és polgárőröket is.   Jelenleg több mint 23 ezer hivatásos katona dolgozik, és a nemrég leszerelt vagy tartalékos állományban lévő honvédekkel együtt több mint 43 ezer embert tudnának mozgósítani.
A miniszterelnök bejelentette, hogy a taxisok után további 81 480 kisvállalkozónak ad június 30-ig mentességet a kormány a kata átalányadó-fizetési kötelezettség alól a koronavírus-járvány miatt. Azt is közölte, hogy a március 1-je előtt keletkezett kata-tartozásokra haladékot adnak; a turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan a magyarországi médiaszolgáltatások mentességet kapnak a kieső reklámbevételek miatt; a kilakoltatásokat és a lefoglalásokat, valamint az adóvégrehajtásokat felfüggesztik; és a veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyet- és gyed-jogosultságokat meghosszabbítják. A következő időszak nehéz lesz, de ezt az erőfeszítést vállalnunk kell, mert így tudunk minél több életet megmenteni: mindenkinek van felelőssége, mert csak együtt tudjuk megoldani a fennálló helyzetet.
Széthúzás helyett most összefogás kell, ezt üzenem az parlamenti pártoknak a hétfő délutáni egyeztetés előtt – zárta beszédét Orbán Viktor.

Orvosi kamara titkára: Itt az ideje farkast kiáltani

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.23. 11:15
Nővér vigasztalja kimerült, elkeseredett váltótársát a lombardiai Cremona kórházában, 2020. március 20-án. Séd Tamás, a MOK titkára szerint a magyar egészségügy nem bírna ki egy olaszországihoz hasonló járványhullámot
Fotó: Paolo Miranda / AFP or licensors
„Ha bennünket is »telibe kap« a járvány, és idehaza is előáll az olaszországihoz akár csak hasonló helyzet, amit nem sikerül – és ennek megvan az esélye – megfelelően kezelni, az végletesen demoralizálhatja az egészségügyet” – véli Svéd Tamás.
Interjút adott a Medical Online-nak a Magyar Orvosi Kamara titkára: Svéd Tamás aneszteziológus szerint rohammunkában kell felkészülni az egyre növekvő számú esetek ellátásra, és ehhez létfontosságúak a most érkező eszközök – és az, hogy a lakosság komolyan vegye a korlátozásokat.   A következő két-három hét ugyanis vízválasztó lehet. Nem ártana, ha a lakosság is kicsit riadtabb lenne, nem most tartana fiesztákat – mondja Svéd, aki a maga részéről a kijárási tilalmat is hasznosnak tartaná az időnyeréshez.
Ha a lakosság ugyanis nem méri fel a veszély nagyságát, annak katasztrofális következményei lesznek: a koronavírusos betegek húsz százaléka szorul kórházi ellátásra, ennek mintegy fele intenzív osztályos elhelyezésre, légzéssegítésre, lélegeztetésre. Ha rohamosan nő a betegek száma, a magyar egészségügy képtelen lesz ellátni ezeket a fertőzötteket

– figyelmeztet az aneszteziológus. Svéd úgy látja, 
„Ha bennünket is »telibe kap« a járvány, és idehaza is előáll az olaszországihoz akár csak hasonló helyzet, amit nem sikerül – és ennek megvan az esélye – megfelelően kezelni, az végletesen demoralizálhatja az egészségügyet. Vagy minden erőnkkel, mindannyian vállt vállnak vetve nekifeszülünk a kihívásnak, megküzdünk a vésszel, ami után hősnek érezhetjük magunkat, vagy ellenkezőleg: azt élhetjük meg, hogy mindennemű háttértámogatás nélkül, a frontvonalba előretolt balek bakákként küzdünk valamivel, ami átcsap a fejünk felett.”

Arra a felvetésre, hogy az orvosoknak mindenféleképpen oda kell állniuk a frontvonalba, ha van háttértámogatás, ha nincs, azt mondta, nagyon nagy részünk oda is fog állni. „Ha véget ér a járvány, és mindazok, akik végigküzdötték, nem ünnepelt hősként, hanem kizsigerelt kiskatonákként kerülnek ki ebből a csatából, azok akik korábban is az egészségügy vagy az ország elhagyását fontolgatták, meg is fogják tenni. Nem kevesen” – figyelmeztet a MOK titkára. Svéd nagyon bízik benne, hogy nem jön el az idő, amikor a magyar orvosnak arról kell döntenie melyik COVID-19 beteg kapjon ágyat, légzéstámogatást, lélegeztetőgépet – de ennek esélyét egyre kisebbnek látja. „Meg kell tehát határozni a pontokat, ahol az intenzív terápiának már nincs értelme, mert a beteg tartalékai elfogytak. Ilyenkor vissza kell vonulni a kezelésből. De ha tömegessé válnak a COVID-19 megbetegedések, telítődnek a kapacitások, olyan emberekről is kénytelenek leszünk lemondani, akiket a megfelelő ellátó személyzettel és eszközökkel még nagy valószínűséggel megmenthettünk volna” – mondja az aneszteziológus. Svéd szerint a fertőzés izolálásában most nagyon jól jön a hazai kórházak korábban sokat kárhoztatott pavilonszerű felépítése, így a betegeket is könnyebb elszeparálni. Ami a védőfelszereléseket illeti, azt is jónak gondolja, hogy végre tisztul: milyen felszerelést – FFP3-as maszkot – kell viselnie annak, aki közvetlenül lát el koronavírusos beteget. Amíg ezekből nincs elég, addig a legkisebb védelmet nyújtó sebészi maszk (FFP1) is megteszi, mert ez is nagyobb védelmet nyújt a semminél. „Én ugyan nem bánnám, ha a lakosság most egy kicsit riadtabb lenne. Sokkal nagyobb baj az, ha indokolatlan kincstári optimizmussal futunk neki valaminek, ami potenciálisan katasztrófával fenyegethet. Én most ijesztgetés-párti vagyok. Kiálts farkast… mert jön” – fogalmazott Svéd Tamás.
Az interjút teljes terjedelmében ide kattintva tudja elolvasni. 

Segélyszállítmányt indított a földrengés sújtotta Horvátországba a katasztrófavédelem

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.23. 10:43

Fotó: Mónus Márton / MTI
A Zágráb közelében vasárnap történt, 5,6-os erősségű földmozgást egy 5,1-es utórengés követte.
Kétszáz tábori ágyból és 200 matracból álló segélyszállítmányt indított a földrengés sújtotta Horvátországba hétfőn Budapestről az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Mukics Dániel, az OKF szóvivője emlékeztetett arra, hogy vasárnap reggel a Richter-skála szerinti 5,6-os erősségű földrengés rázta meg Horvátországot. A Zágráb közelében történt földmozgást egy 5,1-es utórengés követte, amelyet még Magyarországon is lehetett érezni. Ebben a helyzetben Horvátország az Európai Unió Veszélyhelyzeti Reagálási és Koordinációs Központján keresztül nemzetközi segítséget kért, amelyre Magyarország azonnal reagált. Ezt követően indították útjára a 3,3 millió forint értékű segélyszállítmányt – ismertette. A szállítmányt kísérő személyzet a koronavírus-járványra tekintettel védőöltözetet visel majd – közölte a szóvivő.