Karácsony: „A legnagyobb felelősség a kormányé”

Publikálás dátuma
2020.03.23. 14:47

Fotó: Jani Martin / Népszava
Budapest főpolgármestere szerint 90 napnál hosszabb időre nem kaphat rendkívüli felhatalmazást a kormány.
A koronavírusnak nincsen nemzetisége, se pártállása. A járvány nem kormánypárti vagy ellenzéki. Mindenkinek van felelőssége a védekezésben és a járvány következményeinek enyhítésében, de a legnagyobb felelősség a kormányé – írja legújabb Facebook-posztjában Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, aki úgy látja, hogy a felelősséghez felhatalmazást is kell adni a kormánynak a cselekvéshez. De rögtön azt is hozzáteszi, hogy ennek a felhatalmazást „megfelelő garanciákkal és korlátokkal kell körül bástyázni. Budapest vezetője szerint most nem annak van itt az ideje, hogy az egészségügy fejlesztésének elhanyagolásáról beszéljünk, mint ahogy nem lehet túl sokáig mérlegelni, mennyire bízunk a kormányban. Lévén „a kormány van egyedül abban a helyzetben, hogy érdemben cselekedni tudjon. Napokra vagyunk attól, hogy az olaszországihoz hasonló helyzettel szembesüljünk a kórházakban.”  Az elmúlt napok is bebizonyították, a magyar alkotmányos berendezkedés nincs felkészülve a jelenlegi vészhelyzetre – állítja Karácsony, aki szerint az eddig bevezetett intézkedések némelyike sem állná ki az alkotmányosság próbáját. De úgy gondolja, hogy „helyesen tette a kormány, és helyesen tették az önkormányzatok is, amikor intézkedéseikkel az emberi élet védelmét a törvények betűje elé sorolták”. A rendkívüli helyzet ugyanis rendkívüli intézkedéseket kíván szerinte, így támogatja, hogy a kormány meghosszabbíthassa a vészhelyzetet, sőt „újabb, akár előre nem is látható rendkívüli intézkedéseket hozzon”. Majd sietve hozzáteszi: garanciák persze kellenek. Ezek közé tartozik, hogy kilencven napnál hosszabb időre nem szólhat a felhatalmazás, csak akkor, ha az Országgyűlés igazolhatóan nem tud összeülni. Másrészt a választási törvényeket, az Országgyűlés működését vagy a sajtó szabadságát nem érintheti a különleges jogrend. 
Szerző

Magyar koronavírus-fertőzöttet találtak Máltán

Publikálás dátuma
2020.03.23. 14:04

Fotó: Robert Harding Productions / AFP
A fiatal magyar fiú apjától kaphatta el a vírust, az új fertőzöttek között akad máltai, de indiai és svéd is.
17 új, koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak Máltán 24 óra alatt, írja az Index, a Times of Malta vasárnapi cikkét szemlézve. A máltai lap Chris Fearne egészségügyi minisztert idézte, aki elmondta, így már 90 koronavírussal fertőzött személyről tudnak. Az új fertőzöttekről részletesen beszámoltak: akad közöttük számos máltai lakos, de van svéd, finn, indiai és szomáliai személy is – továbbá egy magyar fiú, aki a feltételezések szerint az édesapjától kaphatta el a vírust. A máltai kormány több mint egy hete rendelte el, hogy kéthetes karanténba kell vonulnia mindenkinek, aki Máltára érkezik. A Máltai Idegenforgalmi Hivatal tájékoztatása szerint a fenti határozat visszavonásig érvényes. Azok, akik ezt a rendelkezést megszegik, 3000 eurós bírságra számíthatnak.
Azoknak a turistáknak is karanténba kell vonulniuk, akik 14 napnál rövidebb tartózkodásra érkeznek Máltára. Ők ugyanakkor szabadon visszatérhetnek a kiinduló állomásra a hazaútra szóló jegyükkel, az eredeti menetrendjüknek megfelelően, feltéve, hogy Máltán a karanténban nem mutatnak semmilyen koronavírusos tünetet
Az operatív törzs hétfőn arról számolt be, hogy 188 magyar állampolgárt tartanak karanténban Európában az országhatárokon kívül, közülük 187-et Ausztriában, egy főt pedig Németországban - világszerte pedig 218 fertőzött magyart izoláltak koronavírus-fertőzés miatt. A magyar fiú a jelek szerint szintén karanténba került.  
Szerző

Magyar Hang: hat egészségügyi dolgozónál mutatták ki a koronavírust azok közül, akik kontaktusba kerülhettek a szegedi egyetem rektorával

Publikálás dátuma
2020.03.23. 13:57
Rovó László
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A lap szerint a vírust többek között az SZTE egyik rektorhelyettesénél és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Idegsebészeti klinikájának egyik orvosánál is kimutatták.
Vasárnap estig legalább hat embernél – orvosoknál, klinikai munkatársaknál – mutatták ki a koronavírust azok közül, akik feltételezhetően kontaktust létesítettek Rovó Lászlóval, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) fertőzött rektorával. A vírust többek között az SZTE egyik rektorhelyettesénél és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Idegsebészeti klinikájának egyik orvosánál is kimutatták – tudta meg a Magyar Hang több, egymástól független forrásból. A lap azt írja: a bajokat fokozza, hogy Rovó László koronavírusos megbetegedése miatt legalább 9 aneszteziológus, több fül-orr-gégész, szakápoló és műszerezési szakasszisztens (műtős) is karanténba kényszerült. Ha nem jelentkeznek náluk a betegség tünetei, akkor is két hétig kiesnek a munkából. Információik szerint az SZTE Klinikai Központjában alap esetben 85 aneszteziológus dolgozik, azaz az egyetem rektora miatt kialakult helyzetben ez a szakterület a legszerencsésebb esetben is minimum két hétre megtizedelődik, de komoly nehézségek elé néz a Fül-Orr-Gégészeti és Nyak- Fejsebészeti Klinika is. A rektori pozíció mellett ennek az intézménynek az igazgatói posztját is Rovó László tölti be. Mint megírtuk, etikai eljárás keretében az orvosi kamara is vizsgálja a szegedi rektor esetét, aki miután hazaérkezett olaszországi síeléséből a karantén helyett betegeket látott el, operált. A Magyar Hang írta meg, hogy Rovó Lászlót – aki egyébként a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója is –, csak jóval azt követően vetették alá vizsgálatoknak, hogy produkálta a koronavírus tüneteit. A professzor óvatlansága miatt a Rektori Hivatal munkatársainak is karanténba kellett vonulniuk. Vasárnap az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos is megerősítette a szegedi rektor fertőzöttségéről szóló hírt. Hozzátette, hogy az esettel kapcsolatban több mint 120 mintát vettek. A rektor hivatalos közleményben reagált az ügyre, amelyben azt írta, valóban megfertőződött a koronavírussal, de azt tagadja, hogy felelőtlenül járt volna el, állítása szerint nem fertőzött meg senkit, amint észlelte magán a tüneteket, azonnal megtette a szükséges óvintézkedéseket, és családjával jelenleg is karanténban van.
Szerző
Frissítve: 2020.03.23. 14:40