koronavírus;Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete;

2020-03-23 17:51:25

Dupla fizetést kér a védekezésben végzett munkáért a köztisztviselők szakszervezete

Videón üzentek Orbán Viktornak.

Videóüzenetben küldte el a miniszterelnöknek a koronavírus-járvány miatt a közszolgálati dolgozók védelmére összeállított szakszervezeti javaslatokat Boros Péterné. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke a kormánytisztviselőktől, önkormányzati köztisztviselőktől, szociális ágazati dolgozóktól, elmondása szerint 80 százalékban nőktől érkezett jelzések alapján hárompontos javaslatcsomagot tárt a kormány elé.

Mindenekelőtt azt kérik a közszféra dolgozói, hogy az állam mint munkáltató, rendeljen el 4 hét igazgatási szünetet, csak ügyeleti szolgálatot kelljen teljesíteni mind a központi, mind a területi közigazgatásban, vagyis a minisztériumokban, központi hivatalokban, mind pedig a megyei és járási kormányhivatalokban. Meggyőződésük – jelentette ki az MKKSZ vezetője -, hogy a lépés az emberi élet védelmét szolgálná, hiszen lecsökkentené a munkahelyi és az ügyfelekkel való érintkezéseket is. Az erről szóló döntésig pedig további védőfelszerelést kérnek a köztisztviselők. Boros Péterné úgy fogalmazott, kérik, hogy a kormány ajánlat formájában hasonló lépésre bátorítsa az önkormányzatok vezetőit és képviselő-testületeit is.

Az üzenet szerint azt várják, hogy erre az időszakra a kormány biztosítsa az eddigi keresetet mindkét terület alkalmazottainak. A feladatokat ebben az időszakban lehetőleg otthoni munkavégzéssel oldják meg, de ha dolgozónak meg kell jelenni a munkahelyén, kapjon dupla bért ezekre a napokra.

Az MKKSZ elnöke második javaslata a szociális ágazat dolgozóinak munkáját érinti, ezen a területen 90 százalékos a nők aránya. A szakszervezeti vezető úgy fogalmaz: a bentlakásos idősotthonokban, gyermekvédelmi szakellátásban, család és gyermekjóléti szolgálatoknál és központokban dolgozók, a fogyatékkal élőkkel foglalkozók, idősek nappali ellátásában, hajléktalan ellátásban és még sok más fontos területen tevékenykedők, a sofőrök, egyéb technikai dolgozók, intézményvezetők részére is javasoljuk a dupla fizetést és az egészségvédelmi eszközöket.

Az MKKSZ harmadik javaslata még tovább tágítaná azok körét, akik a hősies helytállásukért dupla fizetést érdemelnének. Borosné ide sorolja a videó üzenetben az összes egészségügyi dolgozót, a rendőröket, katonákat, tűzoltókat is.

Az érdekvédő végül köszönetet mond az országért, a lakosságért dolgozók munkájáért és arra emlékezteti a miniszterelnököt, hogy jó lenne, ha három hónap múlva mindannyian tiszta lelkiismerettel kezdhetnék újra a munkát, veszteségek nélkül.

Ne feledjük – zárul az Orbán Viktornak szóló üzenet, hogy a közigazgatási tevékenység az újjáépítésben is nélkülözhetetlen lesz. Egyben kell tartani a személyi állományt.