Előfizetés

Aprópénz gazdaságvédelemre: a magyar kormány néhány tízmilliárd forintot költ, más kormányok százmilliárd eurókat

Papp Zsolt
Publikálás dátuma
2020.03.23. 19:19

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Nem apránként bejelentett lépésekre, hanem nagyobb horderejű intézkedésekre és egy átfogó csomagra lenne szükség.
Újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök. Eszerint a kormány a taxisok után további 81 ezer, jellemzően a szolgáltatásban tevékenykedő kisvállalkozónak - fodrászoknak, kozmetikusoknak, festőknek, villanyszerelőknek, gázszerelőknek, színészeknek - is mentességet ad június 30-ig a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) átalányadó-fizetési kötelezettsége alól. A kata összege havi 50 ezer forint, ezzel a vállalkozók kiválthatnak minden adófizetést. A kormány ezzel a döntéssel alig 16 milliárd forint adóbevételről mond le. A médiaszolgáltatóknak sem kell tb-járulékot fizetniük a kieső reklámbevételek miatt – ez éves szinten tízmilliárdos könnyítést jelenthet. A miniszterelnök arról is beszélt: a kilakoltatásokat, végrehajtásokat, adóbehajtásokat felfüggesztik. A lejáró gyed és gyes jogosultságot meghosszabbítják - ezzel kipipálták a családvédelmet is.    Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt vezérigazgatója szerint ugyanakkor nem apránként bejelentett lépésekre, hanem nagyobb horderejű intézkedésekre és egy átfogó csomagra  lenne szükség. Mint a Népszavának elmondta: nem elég csak a katásokra koncentrálni, minden céget segíteni kell. A multik és a hazai nagyvállalatok egyelőre tartják a munkaerőt, de nem szabad őket sem magukra hagyni. A legfontosabb intézkedésnek ezért nem az adóelengedésnek kellene lennie, hanem a bérek kifizetését kellene támogatni válogatás nélkül. Még akkor is, ha nem minden egyes forint találja el a célját – hangsúlyozta Palócz Éva. Megjegyezte: a jegybank is kivehetné a részét a cégek támogatásból, hiszen az MNB annyi pénzt tud teremteni, amennyit nem szégyell. Nem ördögtől való a monetáris finanszírozás - fogalmazott. A Kopint-Tárki cégvezetők körében készített interjúi szerint több cég arra is panaszkodik:  van munkaerő, tudnának termelni, ha az anyagok nem állnának a határon. Erre is rugalmasabb megoldást kellene találnia kormánynak – mondta Palócz Éva.  
Palócz Éva
Fotó: Népszava
Nemzetközi összehasonlításban az látszik, hogy a hétfői bejelentések még mindig messze elmaradnak azoktól a gazdaságvédelmi intézkedésektől, amit más országok kormányai általában meglépnek. A magyar kormány még mindig legfeljebb adóelengedéssel operál, illetve hiteltörlesztési moratóriumot ír elő a bankoknak, annak ellenére, hogy a nagy cégeknek nincs bevételük, és ezért előbb-utóbb leépítésekre kényszerülhetnek. Ezeket a leépítéseket a külföldi példák alapján a bérek egy részének állami támogatásával meg lehetne előzni. A kormány ehhez képest azzal, hogy elengedi 81 ezer katás vállalkozó adóját, csak kis segítséget nyújt, hiszen sok esetben maga a vállalkozási tevékenység szűnik meg például egy kozmetikus vagy fodrász esetében, ha nincs vendég, de az építőipari vállalkozók is a megrendelések csökkenésével szembesülnek. Míg a magyar kormány mindez idáig a GDP 0,3 százalékának megfelelő mentőcsomagról döntött, más országok általában a GDP 3-5 százalékára rúgó gazdasági mentőcsomagokat jelentettek be. A dánok pedig pláne nem vacakolnak: néhány hónap alatt a GDP 12-13 százalékát tervezik elkölteni gazdaságmentési célokra. Dániában szó van a fizetések teljes átvállalásról, hogy elkerüljék az elbocsátásokat. A közalkalmazottak minden körülmények között megkapják a bérüket, akkor is, ha nem kell dolgozniuk. A céges adóbefizetéseket az őszre lehet halasztani. Az elemzők között abban nincs egyetértés, milyen mértékű átmeneti visszaesés előtt áll a magyar gazdaság. A 2020-as várakozások óriási mértékben szórnak 5 százalékos  visszaesés és 1 százalékos növekedés között. Egy kérdésben azonban konszenzus van köztük: költségvetési ösztönzőkre, gazdaságvédelmi programokra van szükség és ezek elköltésekor morális szempontokat sem szabad mérlegelni. Vagyis nem kell nézni, ki érdemli meg és ki nem, így lehet biztosítani, hogy a gazdasági kapacitás és aktivitás gyorsan visszaépüljön – mondta James Bullard, az amerikai jegybank (Fed) egyik kormányzója. A jegybankár arról beszélt, hogy nem egyes ágazatokat kell támogatnia az (amerikai) kormánynak, hanem minden munkavállalót és kisvállalkozást mérlegelés nélkül. Bullard felvetette, hogy az (amerikai) munkanélküli segélyt fel kell emelni, hogy minden egyes munkanélküli megkapja bére száz százalékát. Eközben óriási amerikai kormányzati mentőcsomag készül, amely akár 2000 milliárd dolláros (660 ezer milliárd forintos) is lehet, igaz, egyelőre nincs megállapodás a pártok között a washingtoni kongresszusban. Mindkét párt akarja ugyan a segélycsomagot, de a részleteben nem tudtak megegyezni. A német kormány 1200 milliárd eurós csomagot készül összeállítani, többek között vállalati hitelek garantálását ígérve, de a csomag tartalmazza a kkv-k készpénzzel történő támogatását is. Természetesen az egészségügyre fordítható kiadások megemelésről sem feledkeztek meg. A német kormány már be is terjesztette a 2020-as költségvetés módosítását a Bundestagnak, miközben a magyar kormány a teljhatalom megszerzésről törvénykezne.

Kormányzati segítséget vár az építőipar is

V. A. D.
Publikálás dátuma
2020.03.23. 16:09
Képünk illusztráció
Fotó: Béres Márton / Népszava
Az építőiparra is terjesszék ki a járulékfizetési könnyítéseket – kérik az építőipari vállalkozók.
Tízpontos javaslatcsomagot fogalmazott meg a koronavírus-járvány építőiparra gyakorolt hatásainak ellensúlyozására, a krízishelyzet elkerülésére az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). Mivel a vállalkozások - az egészségügyi helyzetet szem előtt tartva - a lehető legnagyobb mértékben szeretnék folytatni a munkájukat, a szakszövetség a munkahelyek megtartását szolgáló kormányzati intézkedéseket tartja a legfontosabbnak. Ezért azt szeretnék, ha a kormány a járulékok megfizetésére vonatkozó átmeneti mentesítést április 1-től június 30-ig kiterjesztené az építőiparra is. Az építőiparban felmerülő költségek 50-60 százaléka a foglalkoztatáshoz kapcsolódó költség. A bevételek csökkenése, elmaradása mellett a járulékok megfizetése alóli átmeneti mentesítés a foglalkoztatás fenntartását segíti – mutat rá az ÉVOSZ. A romló likviditási helyzetben az is fontos, hogy az elvégzett munka ellenértékéhez a vállalkozások minél előbb hozzájussanak – hangsúlyozzák, rámutatva: az idei évben az építőipari rendelésállomány 60 százalékát az állami és települési önkormányzatokkal kötött termelési érték jelenti. Ezért azt javasolják, ebben a körben kötelezően rendeljék el, hogy a közmegrendelő, az Államkincstár a befogadott számlákat 5 munkanapon belül fizesse ki, hogy aztán a generálvállalkozások mellett az alvállalkozók és beszállítók is gyorsan a pénzükhöz jussanak. Az építésgazdaság jelentős import termékeket is használ és beépít. A forint/euró árfolyam jelenlegi, nem várt mértékű alakulása az import beszerzéseknél rendkívüli mértékben megdrágítja ezen termékek beszerzését - hívták fel a figyelmet. A most érvényben lévő vállalkozási szerződéseknél összességében 335 forintos euróárfolyamon kalkulált a közmegrendelő és a vállalkozó egyaránt. Az építési beruházások nagy mértékben uniós forrásból finanszírozódnak, ahol a kormányzat euró alapon tudja lehívni a forrásokat. Így nem jelenthet különösebb költségvetési terhet a 335 forintos euró fölötti import-árveszteség rendezése, az árfolyamveszteség kormányzati kompenzációja – véli az ÉVOSZ. Javasolják azt is: éljen ajánlással a kormány a települési önkormányzatok felé, hogy a járvány időszakában az áruforgalom segítése érdekében lazítsák a behajtásokat korlátozó helyi rendeleteiket, és mérsékeljék a közterületfoglalási és behajtási díjaikat. Indítványozzák továbbá azt is, hogy a nagy volumenű építőanyagok szállításához az építésgazdaság területén működő vállalkozások kérhessék a belügyi szervek és a honvédség tehergépjárműinek és sofőrjeinek segítségét, közreműködését a fuvarozásokhoz.  

Pincérre nincs szükség, de bolti eladókat és mezőgazdasági munkásokat nagyon keresnek a cégek

V. A. D.
Publikálás dátuma
2020.03.23. 15:09
AZ éttermek kiürültek és bezártak
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A cégek harmadánál változatlanul folytatódik az új munkaerő felvétele, bizonyos ágazatokban viszont ez teljesen megszűnt - derül ki a Profession.hu villámkutatásából.
Lelassult a cégek toborzási tevékenysége a koronavírusjárvány miatt: 42 százalékuk a veszélyhelyzet idejére leállította az új kollégák keresését, 16 százalékuk pedig úgy tervez, hogy az egész éves növekedési tervüket is befolyásolni fogja a koronavírus. A leginkább érintett iparágakban extrém csökkenés látható, sok szektorban ugyanakkor rekordot döntött a meghirdetett állások száma az utóbbi egy hétben - közölte a Profession.hu. A vendéglátással kapcsolatos hirdetések esetében 91 százalékos, fatális esést tapasztaltak az állásportálon. A szakmunka, fizikai munka és szállítmányozás, logisztika kategóriában is jelentős, átlagosan 50 százalékos csökkenés látható. Ezzel szemben például a jogi területen 36 százalékkal több, a mezőgazdasági szférában pedig 175 százalékkal több álláshirdetést adtak fel a cégek, a mérnöki és ügyfélszolgálati állásoknál pedig szinte azonos számú álláshirdetést tettek közzé. Kiemelkedő növekedés látható még a nagyobb élelmiszerláncoknál, akik leginkább bolti eladókat keresnek a hirtelen megugrott forgalom kezelésére. „A munkakeresők részéről az oldallátogatásoknál és a jelentkezéseknél is tapasztalunk lassulást, de a regisztrált felhasználószámunk folyamatosan növekszik. A jelek szerint jelenleg kivárnak és megnézik, hogy mire számíthatnak a következő hetekben. A toborzási folyamatok a legtöbb iparágban nem álltak le, mi a Profession.hu-hoz is éppen tíz új kollégát vettünk fel úgy, hogy a cég összes alkalmazottja otthonról dolgozik" – mondta Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője. Hozzátette: munkáltatói oldalon a 100 cég bevonásával készült villámkutatásukból kiderült, hogy a döntéshozók közel sem számítanak a 2008-as válsághoz hasonló recesszióra. Szerintük a visszaesés gyorsan elmúlik majd és a forgalmuk is hamar visszaáll az eredeti szintre. Az állásportál a saját eszközeivel is igyekszik segítséget nyújtani a veszélyhelyzetben: keddtől minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.