Előfizetés

Durva adatokat közölt a járványról a WHO

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.23. 21:30

Fotó: CHRISTOPHER BLACK / AFP
Bőven 300 ezer fölé emelkedett az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) hivatalosan jelentett koronavírusos esetek száma a világon. Bár Kína és Dél-Korea már túl van a járvány nehezén, Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerint a  megbetegedések száma most fog csak igazán gyorsuló ütemben nőni. A WHO Twitter-posztjában Gebrejeszusz kifejti: a járvány felbukkanásától az első százezer megbetegedésig 67 nap telt el, a második százezerhez már csak  11 nap kellett, a harmadik százezer fertőzött eléréséig pedig mindössze 4. A WHO március 11-én nyilvánította világjárványnak (pandémiának) a koronavírus terjedését, mivel addigra olyan sok országban bukkant már fel.

Spanyolországban kétezernél több áldozata van a járványnak

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.23. 20:16

Fotó: BALDESCA SAMPER / AFP
Egy nap alatt 4500 új megbetegedést igazoltak a vizsgálatok.
Spanyolországban meghaladta a kétezret a koronavírus halálos áldozatainak száma - ismertette az adatokat Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfőn Madridban. A járványügyi szakember elmondta: az összesen regisztrált fertőzések száma több mint 33 ezer, egy nap alatt 4500 új megbetegedést igazoltak a vizsgálatok. Az áldozatok száma 462-vel nőtt 24 óra alatt. A fertőzésből 3355-en épültek fel, ami további 780 gyógyult esetet jelent vasárnaphoz képest. Simón hangsúlyozta: a következő napok kritikusak lesznek, és számításaikból arra következtetnek, hogy a járvány a héten elérheti csúcspontját. Ekkor kell megkettőzni az erőfeszítéseket, nem pedig engedni belőlük, hogy ne alakuljon ki újabb fertőzési hullám - figyelmeztetett. Az egész országban jelen van a vírus, azonban a tartományok fertőzöttségében nagy eltérések mutatkoznak. A legtöbb megbetegedést, több mint tízezret a madridi autonóm közösségből jelentették, amelyet Katalónia és Baszkföld követ mintegy 6000 és 2500 fertőzöttel.
A lakosság arányában a legkevésbé érintett a két észak-afrikai exklávé, Ceuta és Melilla, a Kanári-szigetek, Murcia, valamint Andalúzia. A dél-európai országban a kormány által elrendelt szükségállapot második hetébe lépett. Az oktatási intézmények továbbra is zárva vannak, az üzletek közül csak az alapvető szükségletek ellátását biztosító boltok üzemelnek, a kijárás csak a munkába járáshoz engedélyezett. A korlátozások határideje április 11. A központi intézkedéseken túl a tartományi kormányok helyben egyéni szabályokat is hoznak, Katalóniában például a kijárás feltétele egy írásos dokumentum kitöltése, amelyet kinyomtatva vagy mobiltelefonra letöltve kell mindenkinek magánál tartani és igazoltatás esetén bemutatni. A hatóságok tájékoztatása szerint az emberek nagy többsége betartja a szabályokat, de ennek ellenére vannak kirívó esetek. Az elmúlt nyolc napban 577 embert vettek őrizetbe, amiért megszegte az előírásokat és ellenkezett a csendőrökkel, illetve a rendőrökkel. Bírságot összesen mintegy 60 ezer esetben szabtak ki. Hétfőn megszülettek az első ítéletek is a járványügyi intézkedések áthágása miatt; egy 40 éves nőt négy hónapos, egy 25 éves férfit két hónapos szabadságvesztésre ítélt a bíróság a Kanári-szigeteken. Mindketten büntetett előéletűek, és rövid időn belül többször is megszegték a lakhelyelhagyási korlátozásokat. Rajtuk kívül még egy autóst helyeztek előzetes letartóztatásba, aki elgázolt egy rendőrt, amikor el akart menekülni a közúti igazoltatás elől. A spanyol rendőrség beszámolt arról, hogy több spanyol kórházat ért számítógépes támadás az elmúlt napokban. Az egészségügyi dolgozók tömegesen kapnak vírusos e-maileket, amelyek rendkívül veszélyesek az intézmények számítógépes rendszereire, különösen a szükségállapot közepén. A rendőrség ismételten felhívta a figyelmet a járvánnyal kapcsolatban terjedő szándékosan megtévesztő információkra és álhírekre, amelyek célja, hogy félelmet és pánikot keltsenek. Példaként említett egy korábbi olaszországi börtönlázadásról szóló videófelvételt, amelyet úgy állítanak be, mintha épp Spanyolországban történne. Továbbá figyelmeztet olyan csaló internetes oldalak megjelenésére is, amelyek koronavírus-fertőzés gyanúja esetén diagnózis ígérnek.

Hatszázan haltak meg Olaszországban egy nap alatt, de mintha javulna a helyzet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.23. 19:06

Fotó: ELIANO IMPERATO / AFP
Harmadik napja csökken az új betegek száma és kevesebb a halálos áldozat is.
Olaszországban nagyon nehéz a helyzet, vasárnaphoz képest majdnem 64 ezerre nőtt a fertőzöttek száma, a az áldozatok száma pedig hatezernél is több. A helyzet mégis javulni látszik, napról napra kevesebb az új megbetegedés, és az áldozatok száma is csökken. Míg az elmúlt 24 órában 4790-nel lett több a fertőzött és 602-vel a halálos áldozat, a megelőző napon 5560, illetve 651, az előtt pedig 6857 és 793 volt ugyanez a két adat. Eközben a gyógyultak száma is nő, jelenleg 7432 olyan ember van Olaszországban, akiket hivatalosan is gyógyultnak nyilvánítottak. Egy korábban közzétett modellszámítás szerint a járvány március 23. és 25. között éri el csúcspontját az országban. Az előrejelzésben nagy bizonytalanságot okozott, hogy nem tudták felmérni az emberek várható viselkedését, márpedig az sokat számít ebben a helyzetben. Ha a harmadik napja tartó javulás tartós lesz, és kiderül, hogy Olaszország valóban - és az előrejelzettnél hamarabb - túl van a csúcsponton, az azt is jelenti, hogy a felelőtlen, könnyelmű olaszokról szóló sztereotípiákat el lehet felejteni, mert a nagy többség fegyelmezetten betartotta az előírásokat.