Előfizetés

Egyedül nem megy

Az ország nem kérdi, mivégre engedik meggyűlni a bajt s mért nem a munkás védelmére gyámolítják a gyáripart. (József Attila: Hazám) Hamarosan eljön az április elején esedékes fizetések utalásának az ideje. Van, aki most még megkapja a fizetését, lesz, aki csak fél havi jövedelemre lesz jogosult. Akadnak, akik már elveszítették a munkájukat. Eközben a kormányzat rendeletileg olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek tág teret nyitnak a munkaadók és a munkavállalók közötti megegyezésre. Tudjuk jól, ilyenkor mindig a gyengébb fél, vagyis a munkavállaló kerül kiszolgáltatottabb helyzetebe. 
Ilyen intézkedéseket veszélyes, vészterhes időkben csak úgy szabad meghozni, hogy az a társadalmi béke fenntartását szolgálja. Vagyis ha e rendelet segíti a vállalkozások talpon maradását (ezt teszi), akkor az államnak segítséget kell nyújtani ahhoz, hogy a jövedelem nélkül maradók kompenzációban részesüljenek, vagy éppen munkahelyüket megőrizve jussanak jövedelemhez. A társadalmi béke fenntartását, a járványveszély elhárítását csak az olyan átgondolt és felelős intézkedések segítik elő, amik úgy támogatják a vállalkozókat, hogy e támogatás árát nem a munkavállalókkal, vagyis a magyar állampolgárok nagy többségével fizettetik meg. Azokkal, akik adót és járulékot fizetnek, akik eddig is megfizetett 27 százalékos ÁFA-t. 
Van rá mód, van rá eszköz, és van rá ok, hogy állami pénzügyi alapot hozzanak létre a munkavállalók érdekében! Ki kell alakítani a támogatások rendszerét, ahol az a munkáltató, aki fizetett állásidőn tartja a munkavállalót, támogatást kap, aki pedig utcára került, az jogosult egy átmeneti „alapjövedelemre”, ha úgy tetszik, egy átmeneti munkanélküli segélyre. Ha fel lehetett lazítani a foglalkoztatási szabályokat, és fel lehetett, akkor rugalmasabbá kell tenni a segélyezési rendszert, és be kell vezetni ideiglenesen a bérek dotációját is.
És kell még valami. A példamutatás. A higgadtság, a türelem és az együttműködés, a jóindulat példamutatása. Az állami (és az állami szabályozás szerint működő önkormányzati) hivatalok, intézmények, vállalkozások munkavállalóival szemben a kormánynak méltányosan és kedvezően kell a munkáltatói jogokat gyakorolni. Az otthoni munkavégzést minden olyan állami és önkormányzati szervezet esetében, ahol nincs ügyfél-találkozás, meg lehet szervezni. Élni kell e lehetőséggel a minisztériumok munkavállalóitól egészen a könyvtári adatfeldolgozó munkát végzőkig. Nem lehet kérdés, hogy ahol általános iskolai vagy annál fiatalabb gyermek felügyeletére van szükség az iskolák, óvodák, bölcsődék nagyon helyes bezárása miatt, ott a gyermekfelügyelet ellátása mellett jövedelmet akkor is folyósítani kell, ha a munkavállaló nem végez home office munkát. Mert a gyermekfelügyelet, a nevelés, a távoktatási feladatok otthoni, kiskorú gyermek melletti támogatása bizony a munkával egyenértékű tevékenység lett. Hiszen a gyerekeket nem tavaszi szünetre küldték haza az iskolából. 
Mindezen intézkedések meghozatalát persze nem egy újság hasábjain kellene követelni. Ezeket az ügyeket az érdekegyeztetés során a kormánynak már le kellett volna tárgyalnia a szakszervezeti konföderációkkal és a munkaadók, a vállalkozók képviselőivel. Ki kellett volna állni együtt, lemondani mindenkinek valamiről azért, hogy mindnyájan előnyhöz jussunk a járvánnyal és a gazdasági válsággal szemben. Csakhogy ez nem is olyan egyszerű dolog 2020-ban Magyarországon, tudom én jól. Ma nincs hatékony, országos szintű munkaügyi intézményes érdekegyeztetés, mert módszeresen leépítették. Ami van, azok működése lassú, a szakszervezeti kezdeményezés elindítása nehézkes, hetekben mérhető a szabályos eljárás lefolytatása. Erre most nincs idő! 
A mai, központosított Magyarországon minden intézményesített eszköz a kormány kezében van. A kezdeményezést a szakszervezetek megtették levélben, sajtónyilatkozatokban. A konföderációk és az egyes ágazati szakszervezetek az elmúlt másfél hétben jelezték a kormánynak, hogy a munkavállalók érdekében újszerű és méltányos döntéseket kell hoznia. Nem „az emberek”, hanem a munkavállaló magyar állampolgárok érdekében. A társadalom nagy többsége érdekében. 
Még nem késő, mert sosem lehet késő egyeztetni, összerakni a tudást. Hiszen senki sem birtokolja egyedül a bölcsek kövét. A többféle nézőpont, a többféle érdek figyelembevétele azonban hatékonyabb, és a társadalom számára előnyösebb megoldást hoz. Mert – egy szakszervezeti jelszóval élve – együtt erősebbek vagyunk.
A magyar kormánynál mint a jogszabályalkotás kezdeményezőjénél és mint a legnagyobb magyar munkáltatónál van most a labda. Csak a kormányzat döntésén múlik, hogy együttműködve a szakszervezetekkel, a munkavállalók érdekében meghozza-e a dolgozókat támogató intézkedéseket a munkaadókat támogató intézkedések mellett. Elöl jár-e jó példával, gyámolítja-e a dolgozóit vagy sem? Ellátja-e a feladatát, az állampolgárok védelmét nemcsak egészségügyi, de társadalmi szinten is? A kormánynak van eszköze. És – mindaddig, amíg csak az Operatív Törzs hoz döntéseket, mellőzve az egyeztetést a munkavállalók képviselőivel – övé minden felelősség is. Egyedül az övé. A szerző a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke

Fityisz

Áder János nagyon beteg. Otthon fekszik, szigorúan elsötétített szobában, még a felesége se látogathatja. A személyzet is csak lábujjhegyen közlekedhet a palota folyosóin. Kedvenc horgászbotja a sarokban porosodik, a csalis doboz egyre büdösebb a fridzsiderben.  
Áder János a Csendes-óceán közepén rekedt egy halászbárkában, a magyar fenekező válogatott tagjaival. Még a karantén előtt elindultak, és azóta nem kapnak kikötési engedélyt. A helyzet reménytelennek tűnik, bár Szijjártó Péter a minap megígérte, hogy amint lehetséges, repülőt küld a kimenekítésükre. Addig is jelentkezzenek a legközelebbi konzulátuson. 
Áder Jánost elrabolták az ufók. Magányosan tengeti napjait egy űrhajóban, valahol az Alfa Centauri túlsó szélén, és arra gondol, istenem, miért pont én? Miért nem Pataky Attila? 
Csak így lehet. Valahogy. Mert az teljesen kizárt, hogy az állam feje, a hadsereg főparancsnoka nem szólal meg, nem mond akár csak két biztató mondatot. Persze nagy kérdés, hogy miről is beszélhetne. A globális felmelegedésről vagy az édesvíz készlet kiapadásáról? Esetleg az emberi jóságról mint olyanról, vagy a magyarok országáról, amelyik minden viszontagság közepette mégis megmaradt, mert mi, magyarok vagyunk az Úristen kiválasztott népe? 
Egyébként bármiről beszélhetne. A vírus, ami térdre kényszerített országokat, egész földrészeket, könyörtelen. Nincs orvosilag igazolt ellenszere, megelőző oltása. Egyetlen ismert gyógyszer, vitamin vagy ájurvédikus por sem képes megállítani. Az emberiség (vagyis mi mindannyian) ezért fordulunk kedvenc gyógymódunkhoz, a szimbólumokhoz. Énekelünk, táncolunk, zenére kezet mosunk. Üzeneteket küldünk a világ egyik végéből a másikba, szolidárisak vagyunk, együtt sírunk, nevetünk azokkal, akik egyedül vannak egy sivár panelban, a falu utolsó házában, a híd alatt vagy egy hajléktalan szállón. Fityiszt mutatunk a halálnak. És példát egymásnak. 
Reuven Rivlin, Izrel állam elnöke a minap mesét olvasott fel a Facebookon. A Kiadó szoba az állatok házában című mesében különféle állatok élnek békében együtt. A történet szerint, miután a házból kiköltözik az egér, a helyére egy sor új állat jelentkezik. Sajnos a disznó és a hangya sem tud kijönni az ott lakókkal, a macskával, a mókussal és a kakukkal. Egyedül egy galamb képes alkalmazkodni, és kompromisszumokat kötni a béke érdekében, így ő kapja az üres szobát. Közhely, de még milyen! De úgy tűnik, vannak idők és helyzetek, amikor egy jól megválasztott közhely képes gyógyítani. Vagy legalább erőt adni ahhoz, hogy kirángassuk magunkat a kétségbeesésből. 
Miről is beszélhetne egy elnök? Bármiről. Arról például, hogy ne féljünk, a harckocsik és a katonák (akiknek ő a legfőbb parancsnoka) csak azért járőröznek az utcáinkon, hogy biztonságban érezzük magunkat. Hogy a korlátlan felhatalmazás, amit a miniszterelnök kér, csak a mi érdekünket szolgálja, és higgyük el, minden rendben lesz. Ő ott lesz, és ha törvénytelenséget tapasztal, azonnal közbelép. Ilyesmi. Elhinnénk? Talán. De legalább úgy éreznénk, hogy mi is érünk annyit, hogy egy mesét mondjanak nekünk. Legalább.

Hómofisz

Ha már otthoni munkára kényszerít az élet, a kihívást elfogadva végzem a dolgom. Ám engedve a csábításnak, amikor csak tehetem, füzértartásban (Malászana) gyönyörködöm a világ múzeumainak gazdag gyűjteményeiben. Folyóiratok archív kiadásait böngészem, népszerű írók által kifejezetten karantén esetére ajánlott olvasmányokat lapozgatok, ingyenesen letölthető mozifilmekkel hozom be a többéves lemaradásom, esténként pedig (amikor már nem bírja a derekam és a térdem) a színházi közvetítések egyikén alszom el. 
Kipróbáltam az üvegfestést, az ékszerkészítést, több-kevesebb sikerrel, de be kell valljam, az ingyenes online szex, bár biztonságosnak tűnt, még a jóga-akrobatikánál is megerőltetőbb. Mondjuk, az utóbbi már tágabban értelmezi azt a kulturális sokszínűséget, amit nap nap után, óráról órára felkínálnak a nemes lelkű adományozók e válságos időszakban. Ráadásul a feleségem is megvető tekintettel szemléli a kultúra eme rutinszerű fogyasztását – a jógáról beszélek természetesen. A teve pózt (Ustrászana) kifejezetten rühelli.
Ő bezzeg, aki szintén home office-ban dolgozik, azzal múlatja az idejét, hogy próbálja megfejteni a különböző digitális oktatóprogramokkal szintén bajmolódó távtanárok küldeményeit. Telepít és feladatokat nyomtat a két általános iskolás gyerekünknek, próbálja őket az íróasztal, illetve a tablet, laptop elé ültetni, és ott marasztalni. Boltba jár, a posta és a gyógyszertár előtt sorakozik hosszan (csak nehogy hazahozzon nekem valami vírust!), főz, takarít, mos. Nagyon úgy látom, hogy elhanyagolja a hivatali munkáját… 
A kultúra jelen bőséges áldásával meg szinte egyáltalán nem törődik. Este aztán még csak annyit sem mond: eszedbe ne jusson! És még csodálkozik, hogy az ingyenes online sze… szecessziós kiállítások ejtenek rabul.