Vesztegzár alatt az Egyesült Királyság

Publikálás dátuma
2020.03.24. 11:11
Zsúfoltság a csökkentett járatszám miatt
Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Boris Johnson brit kormányfő a koronavírus miatt hétfő este tovább korlátozta mozgás- és szabadságjogokat.
A Downing Street 10. eddigi viszonylag engedékeny politikájának az elmúlt hétvége eseményei vetettek véget. A kormány tagjai, élükön Boris Johnsonnal egyre növekvő kétségbeeséssel figyelték, amint az emberek az előírásokra fittyet hányva élvezték a parkokban a tavasz első leheletét, sportoltak és piknikeltek, majd a figyelmeztetések ellenére hétfő reggel zsúfolásig megtöltötték a csökkentett kapacitással működő tömegközlekedési eszközöket. Johnson drámai hangon jelentette be a háborús időket is beleértve minden precedenst nélkülöző rendkívüli intézkedéseket. A rá jellemző hebegés-habogás helyett határozott szavakkal "nagyon egyszerű instrukciókat adott az embereknek: otthon kell maradniuk". A döntés indoka, hogy " eljön a pillanat, amikor a világ egyetlen egészségügyi szolgáltatója sem birkózna meg a vírussal, nem maradna elég lélegeztetőkészülék, az intenzív osztályok kifogynának az ágyakból, orvos- és nővérhiány lépne fel". Ahhoz, hogy az Egyesült Királyság büszkesége, az NHS ellátás ne omoljon össze, statisztikai adatok szerint a lakosság 75 százalékának kellett volna betartania a korábbi karantén-ajánlásokat, ám az arány lényegesen alacsonyabb volt. 
A drákói lépések értelmében az élelmiszerboltokon és gyógyszertárakon kívül minden üzlet bezár. A kormányfő kérte az embereket, legfeljebb naponta egyszer menjenek el bevásárolni. Levegőzniük ugyancsak egyszer szabad, akkor is csak a közös háztartásban lakó családtagjaikkal. Ezeken és az esetleges munkába menetelen kívül csak egészségügyi okokból vagy rászorulók megsegítése céljából szabad az utcára kilépni. A kétméteres távolságot mindenütt be kell tartani. Ennek eredményeként már kedd reggelre kígyózó sorok alakultak a szupermarketek előtt. A kormány világhálós bevásárlásra buzdítja a közvéleményt, annak ellenére, hogy e sorok írásakor a legnépszerűbb lánc, a Tesco oldalára belépni sem lehetett, a kizárólag online működő piacvezető Ocado várólistáján pedig a 25 324. helyet foglaltam volna el. A temetéseken kívül minden szociális összejövetelt töröltek. A készpénzforgalom elkerülése érdekében felemelik az érintésmentes kártyák használatának felső határát. 
A rendőrségnek joga lesz a három főnél nagyobb csoportok szétoszlatására és pénzbüntetések kiosztására. Johnson megígérte, három hét múlva felülvizsgálja a döntést. Mindeközben a parlament alsóháza összpárti megegyezéssel fogadta el a kormánynak a koronavírus kezelése kapcsán előterjesztett sürgősségi törvényjavaslatát, mely a hét végére várhatóan a felsőházi akadályt is veszi. A kormány eredetileg két évig akarta érvényben hagyni a minisztereknek, önkormányzatoknak, a rendőrségnek és az egészségügyi hatóságoknak biztosított rendkívüli ellenőrzési jogokat, ám konzervatív és ellenzéki képviselők nyomására késznek mutatkozott a hat hónap utáni revízióra. A rendőrök karanténba kényszeríthetik a koronavírussal megfertőzötteket.
Frissítve: 2020.03.24. 14:56

Szinte teljes kijárási tilalomról döntöttek Izraelben

Publikálás dátuma
2020.03.24. 10:23

Fotó: AHMAD GHARABLI / AFP
Keddtől az egyelőre egy hétig tartó új rendelkezések szerint a házon kívüli sportolás és a kutyasétáltatás is kizárólag a lakóhelytől legfeljebb ötven méter távolságra történhet. Ennél messzebbre csak munkavégzés, élelem és gyógyszervásárlás miatt lehet elhagyni az otthonokat.
Szinte teljes kijárási tilalom lép életbe Izraelben az ismert fertőzöttek számának további jelentős emelkedése után, s a járványügyi bizottság megalakításával megkezdte működését a március elején megválasztott új törvényhozás – jelentette kedden a helyi média. A nyilvántartott betegek száma egy nap alatt több mint kétszázzal nőtt, 1651-re emelkedett, s közülük 31-en súlyos, lélegeztetőgépen lévő betegek, hárman pedig közvetlen életveszélyben vannak az egészségügyi minisztérium jelentése szerint. Az egészségügyi minisztérium teljes kijárási tilalmat kért, de a pénzügyminisztérium a gazdaság teljes összeomlásától tartva tiltakozott, és végül a kormány hétórás, videóbeszélgetésen zajló vitája után kompromisszum született. A döntések szerint további szigorú korlátozásokat vezettek be a lakosságra nézve, de tovább működhetnek a fontosabb gazdasági egységek. Keddtől az egyelőre egy hétig tartó új rendelkezések szerint a házon kívüli sportolás és a kutyasétáltatás is kizárólag a lakóhelytől legfeljebb ötven méter távolságra történhet. Ennél messzebbre csakis munkavégzés, élelem és gyógyszervásárlás miatt lehet elhagyni az otthonokat, s csakis az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak lesznek nyitva. A közösségi közlekedés is fokozatosan leáll, és a személyautókban is csak egy ember utazhat. Az ország kórházaiban dolgozó, több mint száz osztályvezető főorvos levelet intézett Reuven Rivlin államelnökhöz, amelyben a beavatkozását kérik annak érdekében, hogy a koronavírus egészségügyi vonatkozásait jelenleg irányító Mose Bar Sziman-Tov, az egészségügyi minisztérium igazgatója helyett orvos álljon az egészségügyi rendszer élére, aki hozzáértőbb módon kezelheti a válságot. A levél szerint a szinte napi rendszerességgel tartott sajtótájékoztatókon ismertetett helyzettel szemben a kórházakban gyakran hiányoznak a vírussal szemben a személyzetet védő alapvető eszközök is.
Tel-Aviv után kedden Haifán, Beér-Seván és Jeruzsálemben is megnyílik a mentőszolgálat működtetésével olyan állomás, ahol előzetes egyeztetés után a betegség tüneteit mutató izraeliek autóikkal áthajthatnak az erre a célra felállított sátrakon, amelyekben néhány perc alatt mintát vesznek tőlük a fertőzöttséget kimutató teszthez. Izrael hétfőn este két repülőgépen hazaszállította Olaszországból az ezt kérő állampolgárait. Rendkívüli biztonsági óvintézkedések közepette vitték a több mint háromszáz utast Tel-Avivba, majd onnan a Genezáreti-tó, helyi nevén a Kineret partján lévő szállodához. A kneszet hétfőn megszavazta hat bizottság megalakítását az átmeneti kormány munkájának ellenőrzésére. A bizottságok szavazását bojkottálta a Benjámin Netanjahu vezette jobboldali Likud párt, valamint a mögötte felsorakozott jobboldali-vallásos pártokból álló tömb. Ez a csoport a március másodikai választások után kisebbségbe került a törvényhozásban. A centrista Kék-fehér párt vezetésével létrejött egy „koronabizottság” is, amely a járvánnyal kapcsolatos kormányzati munkát felügyeli a jövőben. A legfelsőbb bíróság hétfő este arra kötelezte Juli Edelstein eddigi házelnököt, hogy legkésőbb szerdáig tartson szavazást utódlásáról. A Likud párthoz tartozó Edelstein hétfő esti, a legfelsőbb bírói grémiumhoz intézett levelében kijelentette, hogy nem fogad el ultimátumokat, és nem volt hajlandó meghatározni azt az időpontot, amikor szavaznának a házelnöki tisztség betöltéséről. A bíróság ezek után legkésőbb szerdáig kötelezte erre. Az öt bíró egyhangú határozata szerint szükséges a beavatkozásuk, különben veszélybe kerülnének a parlamenti demokratikus rendszer alapjai. A Kék-fehér párt és a mögötte felsorakozott – az eddigi kormányfővel, Benjámin Netanjahuval szemben álló – pártok hatvanegy képviselővel többségbe kerültek a százhúsz tagú kneszetben, és Edelstein helyére Meír Kohent, a Kék-fehér párt politikusát szeretnék megválasztani. A Likud bejelentette, hogy Edelstein leváltása után abbahagyja az egységkormányról folytatott tárgyalásokat, és azzal fenyegették meg a Kék-fehér pártot, hogy így várhatóan negyedszer is a választási urnákhoz járulhatnak az izraeliek.
Szerző
Frissítve: 2020.03.24. 12:28

Elnézést kért a kormánya által elkövetett hibákért a cseh miniszterelnök

Publikálás dátuma
2020.03.24. 09:37

Fotó: Lukas Kabon / AFP/Anadolu Agency
„Ezen hatalmas pandémia kezelését az egész világ, és mi is, önök is, csak most tanuljuk” – mondta Andrej Babis.
Csehország fennállása óta soha nem volt kitéve ilyen nehéz próbatételnek, mint a mostani koronavírus-járvány – jelentette ki Andrej Babis miniszterelnök az ország lakosságához intézett hétfő esti beszédében, amelyben elnézést kért a kormánya által elkövetett hibákért is. A miniszterelnök közölte: senki nem volt felkészülve egy ilyen helyzetre, az egész világ még csak most tanulja, hogyan reagáljon a kihívásra. Emellett beismerte, hogy kormánya a helyzet kezelésekor hibákat vétett, illetve problémákat is okozott.
„Ezen hatalmas pandémia kezelését az egész világ, és mi is, önök is, csak most tanuljuk. Ezért kérem, bocsássák meg nekünk a részleges hibákat vagy problémákat. Egész sor van belőlük. Nyilvánvaló. Ez egy válsághelyzet, amelyre Európa egyetlen országa sem volt felkészülve”

– szögezte le.

Andrej Babis azt mondta, az utóbbi napokban foganatosított rendkívüli intézkedések hosszabb ideig is eltarthatnak, mint ahogyan azt a kormány tervezte. Kifejezte meggyőződését, hogy ezek az intézkedések rövidesen meghozzák a várt eredményeket, és az ország úrrá lesz a helyzeten. Köszönetet mondott mindenkinek, kiemelten az egészségügyi dolgozóknak, a rendőrségnek, a tűzoltóknak, a katonaságnak és az önkénteseknek áldozatos munkájukért. Ugyanakkor biztosította a lakosságot, hogy a hatóságok továbbra is mindent megtesznek a járvány terjedésének megakadályozása érdekében.
„Türelmet és megértést kérek mindenkitől. Közös erővel biztosan úrrá leszünk a problémákon”

– hangsúlyozta a kormányfő beszédében, amelyet a közszolgálati Cseh Televízión kívül a két legnagyobb kereskedelmi csatorna is közvetített.

Szerző