Meghalt az idős olasz pap, aki átengedte lélegeztetőgépét egy fiatalabb betegnek

Publikálás dátuma
2020.03.24. 20:05

Fotó: Michčle Constantini / AFP/PhotoAlto
Giuseppe Berardelli az életéről is le tudott mondani, hogy másnak esélyt adjon.
Koronavírus-fertőzésben halt meg a lombardiai Casnigo plébánosa, aki önzetlenül lemondott a lélegeztetőgépről egy fiatalabb beteg javára, írja a BBC-t idézve a 444.hu. A 72 éves Giuseppe Berardellinek -  aki egyéb betegségei miatt kifejezetten veszélyeztetettnek számított  - a helyi hívők vásároltak lélegeztetőgépet. A papot Bergamo Lovere kórházában ápolták; mikor megtudta, hogy egy fiatalabb beteg súlyos légzési nehézségekkel küzd, 
felajánlotta, hogy átengedi neki a gépet.

A pap nem sokkal később életét vesztette. A BBC szerint eddig legalább ötven pap vesztette életét a koronavírus-járványban, ami Olaszországban eddig több mint hatezer halálos áldozattal járt.
Szerző

Súlyos mulasztás a pravoszláv egyháztól

Publikálás dátuma
2020.03.24. 17:14
Szentpéterváron hetvenezer prvoszláv hívő csókolta végig egy kegytárgyat
Fotó: OLGA MALTSEVA / AFP
Oroszországban kedd délelőttig 440 koronavírussal fertőzöttet tartottak nyilván és egy halottról számoltak be, egy sok betegséggel küzdő 79 éves asszonyról, akiről azt állították, trombózis vitte el.
Ez a szám, természetesen, napról napra emelkedik, a megfigyelés alá vont emberek száma tízezrekben mérhető. A legtöbb fertőzött Moszkvában volt, Szentpéterváron jóval kevesebb. Moszkva környékétől a Krím-félszigetig találtak beteget. Március 20-ig Oroszország 40 szubjektumában észlelték a koronavírus megjelenését. A hivatalos statisztika, mint oly sok országban, itt sem tükrözi a tényleges helyzetet. A tesztvizsgálathoz több helyen könnyen és ingyen hozzá lehet jutni, csakhogy nem tükrözi kellőképpen a valóságot. Mint a Novaja Gazetának nyilatkozó Alekszej Jakovlev orvos elmondta, az Oroszországban alkalmazott teszt csak magas víruskoncentráció kimutatására képes, szemben az európai teszttel, amely százszor érzékenyebb. Már csak ezért sem tanácsos rögtön kórházba szállítani a beteg embereket, sok közülük ugyanis influenzás. A legmodernebb szentpétervári kórház, amelyet a súlyos esetekre kellene felhasználni, március második felében még tele volt influenzás betegekkel. Pedig 2009-ben a sertésinfluenza idején ez a kórház jelesre vizsgázott több ezer ember megmentésével és igen alacsony halálozási számmal. Jakovlev véleményétől eltérően egyes nyugati megfigyelők szerint az oroszok még a szovjet időkben kifejlesztett járványügyi rendszerüknek köszönhetik eredményeiket, és annak, hogy időben lezárták a kínai határukat. Az is sokat mondó, hogy Moszkva katonaorvosokat, fertőtlenítő járműveket és orvosi műszereket küldött Olaszországba. A segítség megadására Putyin utasította védelmi miniszterét, miután előzőleg beszélt az olasz kormányfővel. A segítség értékét növeli, hogy a szükséges egészségügyi felszerelések beszerzése Oroszországban nagyobb akadályokba ütközik, mint másutt. 
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) speciális védőöltözetben látogatta meg azokat a pácienseket, akiket koronavírus-fertőzés gyanújával megfigyelés alatt tartanak egy moszkvai kórházban
Fotó: ALEXEI DRUZHININ / AFP
Az oroszoknak adott tanácsok nagyjából megegyeznek a nemzetközileg elfogadottakkal. Amivel viszont a pravoszláv egyház egyáltalán nem törődött. Március derekán megtartották a Szentpétervár központjában fekvő Kazany Katedrálisban a Keresztelő Szent János tiszteletére hagyományosan rendezett ünnepet. Mintegy 70 ezer hívő látogatta meg az itt kiállított ereklyéket. Bár fertőtlenítették azokat, a legfőbb ereklyét egy héten keresztül reggeltől éjszakáig sorban megcsókolták a résztvevők, mielőtt azt visszavitték volna Jeruzsálembe. A látogatók zömmel idősek voltak gyerekekkel. „Mi hívők vagyunk, érti? – mondta a Novaja Gazeta tudósítójának egy idős asszony. Minden a hitből adódik. Azt mondja, veszélyes? Hát megengedi az Isten, hogy mi itt megfertőződjünk? Azt gondolom, hogy nem. Nem engedi meg, nem engedi meg. Maradjon csak nyugton.” Egy fiatal asszony hozzátette: „Nincs semmiféle vírus. Nekünk, hívőknek. Ha fél, nem kellene itt állnia”. E közben egy önkéntes időnként, talán minden tizedik ember után egy kendővel letörölte az ereklyék fölötti üveget. A vallási ügyekben itt tartózkodó konzultáns, kijelentette: az ereklyéket nem a koronavírus ellenére hozták ide, hanem éppen a járvány miatt. Mert lelkileg kell megerősíteni az embereket, az viszi el őket, nem a vírus. Az egyházi hatóságnak semmi kétsége nem volt, hogy ezt a megemlékezést a hagyományoknak megfelelően megtartsa. Mint ahogy az e célra időzített rendkívüli adományok gyűjtése sem szakadt meg… Az orosz kormányfő e közben közölte, hogy tudósaik a vakcina hat prototípusával kísérleteznek.
Szerző

"Ma éjféltől az egész ország karanténba kerül" - jelentette be az indiai kormányfő

Publikálás dátuma
2020.03.24. 16:52

Fotó: NARINDER NANU / AFP
Háromhetes országos házikarantént rendelt el kedden az 1,3 milliárd lakosú Indiában Narendra Modi miniszterelnök a koronavírus-világjárvány elleni harc jegyében.
"Ma (kedd) éjféltől az egész ország karanténba kerül. India, minden állampolgára, önök, a családjuk megmentése érdekében" - jelentette ki a néphez intézett televíziós beszédében a világ második legnépesebb országának miniszterelnöke. "Ha nem tartják be a 21 napot, az ország és a családjuk 21 évet lép vissza" - vélte a hindu nacionalista vezető. A miniszterelnök felszólította az indiaiakat, tartsák be a "társadalmi távolságtartást", és maradjanak otthon. "Más módja nincsen, hogy megússzuk a koronavírust" - figyelmeztetett. "Jusson eszükbe, hogy egyetlen kinn járó ember is hazaviheti a koronavírus súlyos betegségét" - óvta honfitársait.
Indiában kedd délután 519 igazolt fertőzést 10 halálesetet tartottak nyilván a Johns Hopkins amerikai egyetemnek az egész világra kiterjedő nyilvántartása szerint. Szakértők szerint ez a szám jóval alatta van a tényleges adatoknak, mivel kevés tesztet végeztek el a világ második legnépesebb országában.
Szerző
Frissítve: 2020.03.24. 17:11