Előfizetés

Püspöki felismerések az önkéntes karanténban

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2020.03.25. 07:30

Fotó: Népszava
A döbbenetes járvány kijózanít bennünket. Bebizonyosodott, hogy nem a látványos egyházi szertartások a legfontosabbak – állapította meg Beer Miklós.
Amióta az eszemet tudom, még soha nem fordult elő olyan, hogy a saját elhatározásunkból bezártuk volna a templomainkat – érzékeltette lapunknak nyilatkozva Beer Miklós, a váci egyházmegye nyugalmazott püspöke, hogy mennyire rendkívüli állapotokat idézett elő a koronavírus elleni védekezés.
A katolikus püspöki kar nemrégiben hozott rendelkezései értelmében a templomok formailag ugyan nem zártak be, de a hívek részvételével tartott liturgikus események elmaradnak. Beer Miklós március 17-én, múlt hét kedden, Nagymaroson misézett utoljára. Paptársával egyeztetve ekkor döntött úgy, hogy életkorára tekintettel (nyáron lesz 77 éves) tartózkodik a nyilvános szereplésektől. Önkéntes házi karanténba vonult. Az önkormányzat gondoskodik arról, hogy naponta kapjon meleg ebédet, egy-két fiatalabb barátja időnként bevásárol számára.
Beer Miklós sokakkal telefonon vagy az interneten tartja a kapcsolatot. „A kényszerű helyzet ráébresztett minket arra, milyen sok másfajta lehetőségünk van azon kívül, amihez eddig hozzászoktunk” – mondta. A visszajelzések alapján állítja, hogy az online miseközvetítések, videóüzenetek révén – ha nem is közvetlen, személyes formában – az egyház többekhez jut el, mint akkor, amikor még nyitva álltak a templomok.
„A döbbenetes járvány kijózanít bennünket, mégsem tapasztalok sehonnan keserűséget vagy csalódottságot” – folytatta a nyugalmazott püspök. Az egyház egészen a közelmúltig „körömszakadtáig ragaszkodott” a látványos templomi szertartásokhoz, körmenetekhez. Beer Miklós korábban is úgy vélte, hogy nem a külsőségek a leginkább fontosak: a mostani időszak bebizonyította, hogy valóban nem azok. „Eszünkbe se jut, hogy az ilyen rendezvényeket hiányoljuk” – jegyezte meg.
A járványügyi intézkedések a keresztények számára egybeesnek a nagyböjti időszakkal, a húsvéti készülődéssel. „A történtek szinte rákényszerítenek arra, hogy rendezzük dolgainkat Istennel és egymással. Ne legyünk elbizakodottak, tudatosuljon bennünk, hogy életünk egy ajándék” – üzente Beer Miklós.
A vírus terjedése elleni küzdelem azzal a felismeréssel is járt, hogy a kritikus hetekben-hónapokban nem az egyházi struktúra tölti be a legmeghatározóbb szerepet az ország működésében. A katolikus püspök külön köszönetet mondott az egészségügyben, a szociális rendszerben, a közlekedésben vagy például az élelmiszer-ellátásban dolgozóknak, de akár a hitelesen tájékoztató újságíróknak is: mindazoknak, akik helyt állnak ebben a rendkívüli helyzetben.
Mindenfelől azt hallani, hogy a járvány felszámolása után megváltozik a világ. Beer Miklós is így látja. A katolikus püspök szerint nem folytathatjuk ugyanúgy, ahogyan eddig, tanulnunk kell a sok áldozatot követelő krízisből. Reméli, hogy a személyes kapcsolataink jobbak lesznek majd, és talán bölcsebbé válik az emberiség.

Meghalt egy brit koronavírusos beteg Magyarországon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.25. 07:11

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
226-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma itthon, tíz beteg halt meg.
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 226-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Továbbá elhunyt egy brit beteg, ezzel tízre nőtt a járvány magyarországi áldozatainak száma - derül ki a kormányzati tájékoztató honlapról.
Szerda reggelre egy nap alatt ezzel 39-cel nőtt a koronavírussal diagnosztizáltak száma.

Karanténban jelenleg 92-en vannak. Továbbra is 21 embert nyilvánítottak gyógyultnak, és 6817 mintát vettek eddig. A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés - emlékeztetnek a honlapon. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat. 

Ellenzéki képviselők tiszteletdíjából vesz maszkokat a fideszes polgármester

Ungár Tamás írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2020.03.25. 07:00

Fotó: Facebook/PolicsJózsef
Három vidéki városban vette át a hatalmat a kormánypárti polgármester az ellenzéktől a veszélyhelyzetre hivatkozva. A gyakorlattal fideszes politikusok sem értenek egyet. Komlón fura maszkvásárlás színesíti a hatalomkisajátítást.
Polics József, Komló fideszes polgármestere március 12-én úgy döntött, hogy a koronavírus okozta veszélyhelyzet és a katasztrófa védelemről szóló törvény miatt minden döntési jogkört átvesz a város ellenzéki többségű képviselő-testületétől. Az ügyben megszólaló közigazgatási szakemberek azt mondták, hogy a 2011-ben elfogadott katasztrófa-törvény félreérthető, mivel nem készült hozzá a részletkérdéseket szabályozó kormányrendelet. Policshoz hasonlóan Szekszárd kormánypárti polgármestere, Ács Rezső is átvette másnap városa irányítását az ellenzéki többségű testületétől, s a héten ezt tette Nagykanizsa a fideszes polgármestere, Balogh László is. A hatalomkisajátító városvezetők szerint veszélyhelyzet idején gyorsan kell határozni, s erre az általuk irányított operatív grémium alkalmasabb, mint a közgyűlés. Csakhogy a közgyűlést „szétzavaró” polgármesterek a nem sürgős – például a közbeszerzési - ügyekben is maguk határozhatnak, ami ütközik az önkormányzati törvénnyel. A BM és a kormányhivatalok hetek óta nem foglalnak állást a három fideszes városvezető vitatható döntéséről.
Az általunk megkérdezett fideszes politikusok - név nélkül nyilatkozva - azt mondták, hogy a három város vezetője kijátszotta a demokratikus szabályokat. Azokban a városokban, ahol a kormánypártok delegálnak több képviselőt a közgyűlésbe, a Fidesz-KDNP zászlója alatt nyerő polgármesterek nem akarják egy kézben koncentrálni a hatalmat – ez is azt mutatja, hogy a fideszesek sem értenek egyet a Komlón elindított gyakorlattal. Mohácsi tapasztalatunk is ezt erősíti. A várost 1998 óta a fideszes Szekó József vezette. Ősszel Szekó meghalt, és a kormánypártoknak már nem volt lehetőségük jelöltet állítani. Így az egyedül induló szocialista jelölt, Csorbai Ferenc győzött, ám a testületben a kormánypártok többséget szereztek. A helyi Fidesz októberben eldöntötte: áprilisban feloszlatják a testületet, és a mohácsiak újra dönthetnek a közgyűlésről. Csakhogy veszélyhelyzet idején nem lehet választást tartani, ezért Csorbai maradhat. Ennek ellenére a polgármester nem akarja a hatalmat magához ragadni, a 47 esztendős vállalkozó a kormánypárti többséggel közösen irányítja a várost. Pávkovics Gábor, Mohács fideszes alpolgármestere, pártjának városi elnöke azt mondta, hogy etikátlan döntés lenne, ha Csorbai követné Polics példáját. Szerinte jogilag megalapozatlan párttársa, Komló polgármesterének döntése. Polics József egyébként számít az ellenzéki képviselők munkájára. Ugyanakkor – mondván: a közgyűlés nem dolgozik – megvonta a képviselők tiszteletdíját. A napokban az ellenzéki képviselők azt javasolták, hogy az önkormányzat vásároljon egy általuk talált cégtől – darabonként 200 forintért – háromezer szájmaszkot, mivel Komlón is hiány van ebből. Polics József meg is rendelte a maszkokat, erről pedig levélben tájékoztatta az ellenzéki képviselők frakciójának vezetőjét, Barbarics Ildikót. Azt is megírta, hogy a vásárlást a képviselők megvont tiszteletdíjából fedezi majd. A polgármester megkeresésünkre elmondta, azért abból fizeti a maszkok árát, mert a költségvetés nem számolhatott a veszélyhelyzet kiadásaival. Barbarics Ildikó ekképp reagált: a költségvetést Polics egyedül fogadta el, s a testületet épp a veszélyhelyzetre hivatkozva zárta ki a döntéshozatalból, azaz igenis kellett volna számolnia annak költségeivel. Amúgy Komló korábban már vett kétezer maszkot ezer forintos darabáron. Az ellenzéki képviselők szerint felvethető, hogy a Polics által intézett ötszörös árú vásárlást vonják le a polgármester fizetéséből.