egyház;Beer Miklós;koronavírus;

Püspöki felismerések az önkéntes karanténban

A döbbenetes járvány kijózanít bennünket. Bebizonyosodott, hogy nem a látványos egyházi szertartások a legfontosabbak – állapította meg Beer Miklós.

Amióta az eszemet tudom, még soha nem fordult elő olyan, hogy a saját elhatározásunkból bezártuk volna a templomainkat – érzékeltette lapunknak nyilatkozva Beer Miklós, a váci egyházmegye nyugalmazott püspöke, hogy mennyire rendkívüli állapotokat idézett elő a koronavírus elleni védekezés.

A katolikus püspöki kar nemrégiben hozott rendelkezései értelmében a templomok formailag ugyan nem zártak be, de a hívek részvételével tartott liturgikus események elmaradnak. Beer Miklós március 17-én, múlt hét kedden, Nagymaroson misézett utoljára. Paptársával egyeztetve ekkor döntött úgy, hogy életkorára tekintettel (nyáron lesz 77 éves) tartózkodik a nyilvános szereplésektől. Önkéntes házi karanténba vonult. Az önkormányzat gondoskodik arról, hogy naponta kapjon meleg ebédet, egy-két fiatalabb barátja időnként bevásárol számára.

Beer Miklós sokakkal telefonon vagy az interneten tartja a kapcsolatot. „A kényszerű helyzet ráébresztett minket arra, milyen sok másfajta lehetőségünk van azon kívül, amihez eddig hozzászoktunk” – mondta. A visszajelzések alapján állítja, hogy az online miseközvetítések, videóüzenetek révén – ha nem is közvetlen, személyes formában – az egyház többekhez jut el, mint akkor, amikor még nyitva álltak a templomok.

„A döbbenetes járvány kijózanít bennünket, mégsem tapasztalok sehonnan keserűséget vagy csalódottságot” – folytatta a nyugalmazott püspök. Az egyház egészen a közelmúltig „körömszakadtáig ragaszkodott” a látványos templomi szertartásokhoz, körmenetekhez. Beer Miklós korábban is úgy vélte, hogy nem a külsőségek a leginkább fontosak: a mostani időszak bebizonyította, hogy valóban nem azok. „Eszünkbe se jut, hogy az ilyen rendezvényeket hiányoljuk” – jegyezte meg.

A járványügyi intézkedések a keresztények számára egybeesnek a nagyböjti időszakkal, a húsvéti készülődéssel. „A történtek szinte rákényszerítenek arra, hogy rendezzük dolgainkat Istennel és egymással. Ne legyünk elbizakodottak, tudatosuljon bennünk, hogy életünk egy ajándék” – üzente Beer Miklós.

A vírus terjedése elleni küzdelem azzal a felismeréssel is járt, hogy a kritikus hetekben-hónapokban nem az egyházi struktúra tölti be a legmeghatározóbb szerepet az ország működésében. A katolikus püspök külön köszönetet mondott az egészségügyben, a szociális rendszerben, a közlekedésben vagy például az élelmiszer-ellátásban dolgozóknak, de akár a hitelesen tájékoztató újságíróknak is: mindazoknak, akik helyt állnak ebben a rendkívüli helyzetben.

Mindenfelől azt hallani, hogy a járvány felszámolása után megváltozik a világ. Beer Miklós is így látja. A katolikus püspök szerint nem folytathatjuk ugyanúgy, ahogyan eddig, tanulnunk kell a sok áldozatot követelő krízisből. Reméli, hogy a személyes kapcsolataink jobbak lesznek majd, és talán bölcsebbé válik az emberiség.