Előfizetés

Lesz elég sonka húsvétra, de drágábban

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.25. 07:23

Fotó: Népszava
Félő, hogy a gyengébb minőségű termékekre nő meg a kereslet.
Nem várható ellátási zavar a húsvéti füstölt húskészítmények piacán, az ágazati vállalatok széles kínálattal készülnek, azonban a termékek tavalyhoz képest magasabb áron kaphatók majd - közölte a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke az MTI-vel. Éder Tamás elmondta, hogy a húsvéti füstölt hústermékekből évek óta mintegy 6-7 ezer tonna fogy, idén is hasonló forgalomra számít. Kiemelte, hogy a húsüzemekben már jóval húsvét előtt megkezdődik a felkészülés, vannak olyan készítmények, például a hagyományos pácolt, érlelt, füstölt termékek, amelyeket már hetek óta gyártanak.
Az elnök megjegyezte, hogy az ellátásban nem lesz gond, azonban a vállalatok tartanak attól, hogy a koronavírus-járvány történései a vásárlókat a húsvéti ünnepek előtt takarékosságra kényszerítik, és ezért az olcsóbb, gyengébb minőségű termékek iránti kereslet nő majd.

Ezzel megtörhet az elmúlt évek tendenciája, amikor a jobb minőségű, hosszabb érlelési idejű, hagyományos termékek iránti kereslet lassan és folyamatosan emelkedett a gyorsérlelésű, főzött, pácolt termékek rovására. A fogyasztók felismerték, hogy az ár igenis érdemi minőségi különbséget jelez a lényegesen olcsóbb és a drágább húsvéti füstölt készítmények között.
Éder Tamás rámutatott, hogy az árak idei emelkedése független a koronavírus-járványtól, annak hátterében az afrikai sertéspestis világpiaci hatásai állnak, ami miatt drasztikusan emelkedik az alapanyagár.

A tavalyi húsvét előtti időszakhoz képest az élősertés ára mintegy 50 százalékkal nőtt, ehhez képest egy év alatt a húskészítmények árai csak 20 százalék körüli mértékben emelkedtek. - Ahhoz, hogy a növekvő önköltségeket a húsipari cégek az árakban ki tudják fejezni, további áremelkedésre lenne szükség - fűzte hozzá.

A hitelmoratórium után sem nőhet a törlesztő

M. I.
Publikálás dátuma
2020.03.25. 06:06
Nehéz feledtetni a devizahiteleket – még kevesen mernek kölcsönt felvenni FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Pontosította a kormány a víruspánik miatt 18-án kihirdetett hitelfizetési haladék szabályait és valamivel több mint 15 milliárdot átcsoportosítottak az Operatív Törzs számára.
A kormány 15,24 milliárd forintot csoportosít át a koronavírus-járvány elleni védekezésre az Állami Egészségügyi Ellátó Központ számára - derül ki a kedd este 10 után megjelent Magyar Közlönyből. A pénzt az Operatív Törzs költi el. Kiegészítik a hitelfizetési türelem 18-án kihirdetett szabályait is. Eszerint a moratórium hatályát nem érinti, ha az adós mégis az eredeti feltételek szerint törleszt. Ha a tartozó él a lehetőséggel, a teljesítést csak a felfüggesztés előtti feltételekkel írhatják jóvá. Az intézkedés vonatkozik a munkáltatói kölcsönre, a Nemzeti Eszközkezelő Program vételárrészleteire és bérleti díjára, a minimális törlesztőrészletre, illetve az adósságrendezési megállapodásban, egyezségben és ilyen bírósági végzésben megállapított tartozásra is. A Nemzeti Eszközkezelő a bérleti díj elmaradása miatt ez év végéig nem mond fel szerződést. Adósnak minősülnek a pénzügyi vállalkozások, befektetési alapok, az adósságrendezés alatt álló személyek és a helytállók is. A szerződést biztosító, a halasztással szintén módosuló mellékkötelezettségek alá tartoznak a garanciaszerződések és a garanciavállaló nyilatkozatok is. A tőketartozás nem növelhető a felfüggesztés alatt meg nem fizetett kamat összegével. A türelmi időszak alatt felhalmozódott kamatot annak lejártát követően évente egyenlő részletekben kell megfizetni. A futamidő emiatt nőhet, a havi törlesztő nem. A kamatszabályok vonatkoznak a díjakra is. A babaváró hitel kezességvállalási díját az intézkedés alatt elengedik. A 18-a után kötött fogyasztói hitelek esetében a teljes hiteldíj mutató - jelen állapot szerint - csak ez év végéig nem haladhatja meg a naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat öt százalékkal megnövelt értékét. A moratórium miatt módosított szerződést nem kell újra közjegyzővel hitelesíttetni, arra az eredeti jóváhagyás érvényes.

Hiteltörlesztési moratórium: további lépések kellenek

M. I.
Publikálás dátuma
2020.03.24. 21:15

Fotó: Népszava
A hosszú lejáratú banki hitelek törlesztésére kihirdetett moratórium legalább 33 ezer vállalkozást érint, de mivel a rendelkezés a rövid lejáratú hitelekre is vonatkozik, még ennél is több cég lehet érintett - közölte adatbázisa alapján a céginformációval foglalkozó Opten.
Orbán Viktor múlt hét szerdán hirdetett hiteltörlesztési moratóriumot. Az elérhető MNB statisztika alapján, a kormányrendelet értelmezésétől függően ez mintegy 8 300 milliárd forint összegű banki hitelre terjedhet ki. A hosszú lejáratú hitelekkel tartozó hazai vállalatok több mint 1,25 millió főt foglalkoztatnak. Az ilyen kötelezettségeken belül a hitelek átlagos aránya 16,3 százalék. Az érték ugyanakkor néhány ágazatban jelentősen magasabb: a mezőgazdaságban 70, a kereskedelem és gépjárműjavításban 53, a szálláshelyszolgáltatás és vendéglátásban 43, a feldolgozóipar pedig 40 százalék. Eme ágazatokban tehát a könnyítés erőteljesebben hat. A feldolgozóipar nagy kihívás előtt áll. Ennek részbeni oka a rendelkezésre álló szűk készlet. A bankok összes kintlévőségének ötödét e kör használja fel, aminek 76 százaléka devizahitel. E területen az Opten további lépéseket vár, hiszen ezen ágazatban több mint 700 ezren dolgoznak. A járvány időbeli lefutása és a hozzá kapcsolódó kormányzati lépések alapvetően befolyásolják a cégek csődkockázati indexét. A fizetőképesség ellenőrzése felértékelődött, hisz a nem fizető ügyfelek másodlagos hatásként akár a pénzügyi egyensúlyban lévő társaságokat is nehéz helyzetbe sodorhatják. Törekedni kell arra, hogy megelőzzük a tartozásláncok kialakulását, ami a teljes hazai gazdaságot veszélyeztetné. Már az első komoly kormányzati intézkedések után alig egy héttel több mint 30 ezer cég kockázati besorolása és javasolt hitelkeretplafonja változott kedvezőtlen irányba – vázolja a szolgáltató. A gazdasági károk enyhítése érdekében az Opten néhány napja ingyenessé tette fizetős céginformációs rendszerét.