Előfizetés

Már 423 ezer felett a fertőzöttek száma a világban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.25. 08:49

Fotó: JACK TAYLOR /
Majdnem 19 ezer ember halt meg a koronavírus miatt.
Elérte a 423 577-et az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma szerda reggelre az adatait több tucatnyi forrásból szerző coronavirus.app nevű oldal számai szerint.
Világszerte 18 919 ember halt meg eddig a vírus miatt.

Gyógyultnak 106 348 embert minősítettek, és jelenleg 298 310 beteget kezelnek a világ országaiban. Európában továbbra is Olaszországban a legsúlyosabb a helyzet, ott több mint 69 ezer ember fertőződött meg, és szerda reggelig 6820 életet követelt a vírus. Spanyolországban szintén sokan, 2991-en haltak meg, Franciaországban pedig 1100-an vesztették életüket a fertőzés miatt.

Béketárgyalás közben halt meg a szudáni védelmi miniszter

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.25. 08:32

Fotó: AA / Anadolu Agency
Szívrohamban elhunyt Dzsamáleddín Omar szudáni védelmi miniszter - közölte szerdán a hadsereg szóvivője.
Az altábornagyot a dél-szudáni fővárosban, Jubában érte a halál, ahol a kormány és a lázadó fegyveres csoportok közötti béketárgyalásokon vett részt. Omar tagja volt a katonai tanácsnak, amely az országot csaknem 30 éven át irányító Omar el-Besír államfő tavalyi áprilisi megbuktatását követően átvette a hatalmat az országban. Az átmeneti katonai tanácsot később az úgynevezett szuverén tanács váltotta fel, amely a civil kormányzattal kötött hatalommegosztási megállapodással összhangban irányítja az országot.

Bezárnak két napra egy román kórházat, miután 70 alkalmazott megfertőződött koronavírussal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.25. 08:16

Fotó: Facebook
Azoknak is dolgozniuk kellett, akik már elkapták a vírust.
Két napra bezárják a Suceava Megyei Sürgősségi Kórházat Romániában, miután kedd délig 70 alkalmazottnál mutatták ki az új koronavírust. A Covid-19-cel fertőzöttek számát a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) megerősítette. A kórház ellen vizsgálat indult - írja a Maszol. A suceavai ügyészség eljárást indított betegségek leküzdésének meghiúsítása és hivatali visszaélés gyanújával, mert a Suceava megyei hatóságok nem tartották be a járványügyi intézkedéseket.
Az ügyészség gyanúja szerint a kórház egyes vezetői elvárták az alkalmazottaktól, hogy március 23-án megjelenjenek a munkahelyükön, attól függetlenül, hogy a koronavírus-tesztjük pozitív vagy negatív volt, esetleg még nem ellenőrizték őket, ami tömegfertőzéshez vezethetett.

Nelu Tătaru egészségügyi államtitkár hétfő esti nyilatkozata szerint a suceavai kórházat bezárják, az összes alkalmazottat elkülönítik, az épületet két napon át fertőtlenítik, majd kizárólag koronavírusos betegek kezelésére használják. A többi beteget pedig átszállítják a régió más kórházaiba. A kórház fiatal onkológus orvosnője közösségi oldalán eközben arról számolt be, hogy az intézmény koronavírusos betegekkel teli járványosztályát jelenleg három orvos látja el. Ketten onkológusok, a harmadik aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos. Az orvosnő szerint a koronavírus „maga a Sátán”, és arra hívta fel a figyelmet, hogy aki eddig „csak egy egyszerű hűlésnek” gondolta, az sürgősen értse meg, hogy szörnyű vírusról van szó. (A 444 nyomán.)