Előfizetés

Vakcinákat és gyógyszereket fejlesztenek Lengyelországban és Szingapúrban

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.25. 09:18

Fotó: THOMAS SAMSON / AFP
A gyógyszerészeti cégek és a kutatók világszerte versenyt futnak az idővel, hogy előállítsák az új típusú koronavírus elleni oltóanyagot és kidolgozzák a betegség kezelésének menetét.
A lengyelországi kutatóközpontok elkezdték az új koronavírus elleni oltóanyagok és a Covid-19-megbetegedés elleni gyógyszerek fejlesztését, a három erre kijelölt központ együttműködését az Egészségügyi Kutatási Ügynökség (ABM) koordinálja az egészségügyi tárcával együttműködve - közölte az AMB.
A projekt keretében az országos onkológiai intézet, valamint a Lengyel Tudományos Akadémia biokémiai és biofizikai intézete az eddig sehol sem használt módszert, a bakteriofágok (baktériumokat támadó vírusok) és a nanorészecskék együttes alkalmazását kutatja. A bakteriofág fejére oltott nanorészecske képes lehet felismerni a vírust, és megakadályozhatja bejutását az emberi sejtekbe.
Wroclawban a műszaki egyetemen a Marcin Drag vegyészprofesszor által irányított csoport, együttműködve egy lengyelországi kutatóhálózattal, valamint a németországi Lübeck Egyetem tudósaival, a vírus számára létfontosságú egyik enzim működését leállító folyamatokat vizsgálja. Az enzim blokkolásával megakadályoznák a vírus terjedését az emberi szervezetben.
Szintén Wroclawban az orvostudományi egyetem munkatársai hatósági engedéllyel, tesztjelleggel már elkezdték a malária elleni gyógyszer, a klórkinin alkalmazását a Covid-19 korai szakaszában, az enyhe tünetű betegeknél.
Kedden jelentette be japán Anges Inc. biogyógyszerészeti cég és az Oszakai Egyetem, hogy elkészültek egy DNS-alapú oltóanyaggal, amelynek hamarosan megkezdik a tesztelését állatokon.
A szingapúri Duke-NUS Medical School szakemberei olyan technikát dolgoztak ki, amellyel mindössze néhány nap alatt ki lehet értékelni az intézménnyel együttműködő Arcturus Therapeutics nevű amerikai biotechnológiai cég potenciális védőoltásainak hatékonyságát. A módszer jelentősen lerövidíti a vakcinatesztelés időkeretét, amely a klinikai vizsgálatok eredményeire támaszkodó tesztek esetében jellemzően hónapokat jelent.
"A gének változását kell figyelni, hogy mely gének kapcsolódnak be és melyek kapcsolódnak ki" – mondta Ooi Eng Eong, a Duke-NUS Medical School munkatársa. Hozzátette, hogy a kutatók az egyes vakcinák által kiváltott ilyen típusú változások gyors kiértékelése révén tudják meghatározni az adott oltóanyag hatékonyságát és esetleges mellékhatásait ahelyett, hogy csupán a beoltott emberek válaszreakcióira várnak. Ooi tervei szerint nagyjából egy héten belül megkezdik a vakcinatesztelést egereken, a humán klinikai vizsgálatok várhatóan az év második felében kezdődnek.
Szakértők szerint legalább egy év szükséges a hatásos vakcina kifejlesztéséhez. A gyógyszerészeti cégek és a kutatók világszerte versenyt futnak az idővel, hogy előállítsák az új típusú koronavírus elleni oltóanyagot és kidolgozzák a betegség kezelésének menetét.

A szaglás és az ízlelés elvesztése lehet a fertőzés egyik első tünete

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.24. 16:18
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szagló- és ízlelőképesség átmeneti megszűnése még a láz és a száraz köhögés előtt jelentkezhet.
Nemzetközi (kínai, iráni, olasz) jelentések szerint a szagló- és ízlelőképesség romlása a koronavírus-fertőzés egyik olyan korai tünete lehet, amely még a láz és a száraz köhögés előtt jelentkezhet – írta a brit fül-orr-gégészeket összefogó ENT UK a The New York Timesban megjelent felhívása alapján a Qubit.       
Az orvosok azt kérik az ilyen tüneteket észlelő felnőttektől, hogy hét napra zárják el magukat mások elől, ezzel elkerülve a COVID-19 betegség továbbadását. „Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ez a fertőzés jele, ezért mindenki izolálja magát, aki a szaglása elvesztését tapasztalja. Ez hozzájárulhat a járvány lassításához, és életeket menthet” – mondta Claire Hopkins, a brit orrgyógyászok társaságának elnöke.
Hopkins szerint erről a jelenségről egyelőre nem állnak rendelkezésre adatokkal alátámasztott tanulmányok, de a vuhani tapasztalok azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány gócpontjában kifejezetten magas a fül-orr-gégészek, valamint a szemorvosok halálozási aránya, és már Nagy-Britanniában is kritikus állapotban van két fertőzött szakorvos. A britek egy dél-koreai jelentésre hivatkoznak, amely szerint egy 2000 fertőzöttből álló csoport 30 százaléka számolt be arról, hogy elsőként a szaglásvesztés jelentkezett nála tünetként.
Vasárnap az amerikai fül-orr-gégészek társasága is arról adott ki tájékoztatást, hogy a szagló- és ízlelőképesség teljes vagy részleges elvesztését is a COVID-19 tünetei közé sorolják. Az amerikai orvosok szerint ezeket több olyan pozitívan tesztelt betegnél is tapasztalták, akinél más tünetek nem jelentkeztek, ezért az ilyen esetekben is javasolják a koronavírus-vizsgálatok elvégzését, amennyiben valószínűsíthető, hogy nem allergia vagy arcüreggyulladás okozza a szaglás- és ízlelésvesztést.
„Szinte mindenkinek ez a tapasztalata, aki kórházba került. Ha megkérdezel egy beteget a feleségéről vagy férjéről, azt mondják, hogy nem éreznek szagokat és ízeket, de egyébként jól vannak. Ez persze azt jelenti, hogy valószínűleg fertőzöttek, és enyhe formában terjesztik a vírust” – mondta a New York Timesnak Marco Metra, az olaszországi Brescia kórházának (ahol az 1200 fekvőbeteg közül 700-an koronavírusosak) kardiológus főorvosa.
Németországban is hasonló tapasztalatokról számoltak be az elmúlt napokban. Hendrik Streeck, a Bonni Egyetem virológusa házról házra járt koronavírusos lakosokkal beszélgetni, és állítása szerint a több mint száz enyhén fertőzött alany legalább kétharmada jelezte, hogy napokig nem érzett szagokat és ízeket. A müncheni Lajos–Miksa Egyetem orvosprofesszora, Clemens Wendtner szerint a fertőzöttek szagló- és ízlelőképessége néhány nap vagy hét után visszatért, de addig az orrcseppek és orrspray-k sem segítettek a tüneten.
A Utah Jazz kosárlabdacsapat koronavírus-fertőzött játékosa, a francia Rudy Gobert vasárnap írta a Twitteren, hogy négy napja nem érez szagokat. Az amerikai kosárlabda-bajnokságot, az NBA-t azután szakították félbe, hogy Gobert tesztje pozitív lett.

Görcsöket is okozhat a tavaszi tél

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.24. 16:16

Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
A hidegfront és a nyomában érkezett téli időjárás nemcsak az időjárásra érzékenyeknek jelent fokozott terhelést, mindenkit megvisel.
„Ennyi hó egész télen nem esett. A csillagászati tavasszal beköszöntött a tél – írta Pintér Ferenc meteogyógyász a Facebook-oldalán. A hétvégén átvonult hidegfront után sarkvidéki levegő áramlott hazánk fölé, volt, ahol hajnalban mínusz 5-7 fokot mértek. Már nyoma sincs a múlt heti 20 fokos kellemes tavaszi időnek, az 5 foknak is örülni kell. A keddi frontmentes időjárás után szerdán érkezik egy kettősfront, amely megint többfelé csapadékot: havas esőt és havazást okoz, és a szél is erős, viharos lesz. 
A jelenlegi időjárás hatását mindenki megérzi, és intenzív panaszokra is fel kell készülni.

A szerdán délkelet felől érkező kettősfront egész nap felettünk lesz, a hideg- és melegfrontra érzékenyeknek egyaránt nehéz napot okozva csak az esti órákban hagyja el a térséget északkelet felé. Görcsös fejfájás, izom-és hasi görcsök jelentkezhetnek, de migrénes panaszokra is készülni kell. A változékony időjárás további terhelést okoz, a krónikus betegek és az idősek vérnyomás-ingadozást, gyakori rosszullétet, szédülést tapasztalhatnak. Az északkeleti irányú szél gyakran erős lesz, ez is intenzív fejfájást, szokatlan stresszt, nyugtalanságot és ingerlékenységet okoz. Nem ritka, hogy egyszerre több tünet is jelentkezik. A szervezetünk legyengült, a vitaminraktáraink kifogytak, a helyzeten a jelenlegi időjárás tovább ront, ezért nagyon fontos az immunrendszer támogatása – figyelmeztetett a szakember. 
A fejfájás mérséklésében segíthet a folyadék folyamatos utánpótlása, a fáradtság leküzdésében pedig 2-3 csésze citrommal ízesített tea fogyasztása ajánlott. Lehetőség szerint fogyasszunk minél több friss gyümölcsöt és zöldséget, szedjünk vitaminokat. A változékony időben fontos a kímélő étrend: a zsíros és fűszeres ételek helyett a szárnyas húsok és a halból készült fogások fogyasztása, minél több zöldséggel és gyümölccsel.
Az időjárás ezekben a napokban nem kedvez a szabadtéri programoknak. A csapadékos és szeles időben alacsony a hő-és komfortérzet, könnyű megfázni. A borús időben mentális panaszok is felléphetnek, gyakori lehet a levertség. Sokat segíthet, ha vidám színekkel vesszük körbe magunkat, de a fényterápia is enyhíthet a panaszokon. A pollenszint viszont csökken és a légszennyezettség sem növekszik a következő napokon –  olvasható a Meteo Klinika honlapján
A közlekedést napközben sokfelé nehezíti havazás, havas eső és erős oldalszél. A csapadékos tájakon csúszóssá válik az útburkolat, megnő a féktáv. Az erős szél hatására csökken a menetstabilitás, hófúvás kialakulhat, a balesetek elkerülése érdekében fokozott figyelem javasolt.