A szaglás és az ízlelés elvesztése lehet a fertőzés egyik első tünete

Publikálás dátuma
2020.03.24. 16:18
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szagló- és ízlelőképesség átmeneti megszűnése még a láz és a száraz köhögés előtt jelentkezhet.
Nemzetközi (kínai, iráni, olasz) jelentések szerint a szagló- és ízlelőképesség romlása a koronavírus-fertőzés egyik olyan korai tünete lehet, amely még a láz és a száraz köhögés előtt jelentkezhet – írta a brit fül-orr-gégészeket összefogó ENT UK a The New York Timesban megjelent felhívása alapján a Qubit.       
Az orvosok azt kérik az ilyen tüneteket észlelő felnőttektől, hogy hét napra zárják el magukat mások elől, ezzel elkerülve a COVID-19 betegség továbbadását. „Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ez a fertőzés jele, ezért mindenki izolálja magát, aki a szaglása elvesztését tapasztalja. Ez hozzájárulhat a járvány lassításához, és életeket menthet” – mondta Claire Hopkins, a brit orrgyógyászok társaságának elnöke.
Hopkins szerint erről a jelenségről egyelőre nem állnak rendelkezésre adatokkal alátámasztott tanulmányok, de a vuhani tapasztalok azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány gócpontjában kifejezetten magas a fül-orr-gégészek, valamint a szemorvosok halálozási aránya, és már Nagy-Britanniában is kritikus állapotban van két fertőzött szakorvos. A britek egy dél-koreai jelentésre hivatkoznak, amely szerint egy 2000 fertőzöttből álló csoport 30 százaléka számolt be arról, hogy elsőként a szaglásvesztés jelentkezett nála tünetként.
Vasárnap az amerikai fül-orr-gégészek társasága is arról adott ki tájékoztatást, hogy a szagló- és ízlelőképesség teljes vagy részleges elvesztését is a COVID-19 tünetei közé sorolják. Az amerikai orvosok szerint ezeket több olyan pozitívan tesztelt betegnél is tapasztalták, akinél más tünetek nem jelentkeztek, ezért az ilyen esetekben is javasolják a koronavírus-vizsgálatok elvégzését, amennyiben valószínűsíthető, hogy nem allergia vagy arcüreggyulladás okozza a szaglás- és ízlelésvesztést.
„Szinte mindenkinek ez a tapasztalata, aki kórházba került. Ha megkérdezel egy beteget a feleségéről vagy férjéről, azt mondják, hogy nem éreznek szagokat és ízeket, de egyébként jól vannak. Ez persze azt jelenti, hogy valószínűleg fertőzöttek, és enyhe formában terjesztik a vírust” – mondta a New York Timesnak Marco Metra, az olaszországi Brescia kórházának (ahol az 1200 fekvőbeteg közül 700-an koronavírusosak) kardiológus főorvosa.
Németországban is hasonló tapasztalatokról számoltak be az elmúlt napokban. Hendrik Streeck, a Bonni Egyetem virológusa házról házra járt koronavírusos lakosokkal beszélgetni, és állítása szerint a több mint száz enyhén fertőzött alany legalább kétharmada jelezte, hogy napokig nem érzett szagokat és ízeket. A müncheni Lajos–Miksa Egyetem orvosprofesszora, Clemens Wendtner szerint a fertőzöttek szagló- és ízlelőképessége néhány nap vagy hét után visszatért, de addig az orrcseppek és orrspray-k sem segítettek a tüneten.
A Utah Jazz kosárlabdacsapat koronavírus-fertőzött játékosa, a francia Rudy Gobert vasárnap írta a Twitteren, hogy négy napja nem érez szagokat. Az amerikai kosárlabda-bajnokságot, az NBA-t azután szakították félbe, hogy Gobert tesztje pozitív lett.
Szerző
Frissítve: 2020.03.24. 16:26

Szelfizett, majd megmászott egy hegyet a Curiosity a Marson

Publikálás dátuma
2020.03.24. 12:00

Fotó: NASA
Az élet nyomait kutató marsjáró az eddigi legmeredekebb emelkedőre kaptatott fel.
A NASA marsjárója, a Curiosity a Greenheugh-oromra mászott fel, amely egy domb tetején elhelyezkedő széles kőlap. Előtte szelfit készített, amelyen látható a Greenheugh alatt elterülő táj. A felvételen a rover előtt látható egy lyuk, amelyet ahhoz fúrt, hogy kőzetmintát gyűjtsön a Hutton nevű formációból – írja a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő hírportál.
A szelfi egy 360 fokos panorámakép, amelyet a Földre lejuttatott 86 felvételből állítottak össze a NASA kutatói. A felvételen a Curiosity mintegy 3,4 méterrel azon pont alatt áll, ahova végül felmászott. Az emelkedő tetejére március 6-án jutott fel, több szakaszban.
A Curiosity 2014 óta már felment a Gale-kráter közepében álló 5 méter magas Sharp-hegyre is. A NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory szakértői minden egyes utat alaposan leképeznek előre, hogy szavatolják a marsjáró biztonságát. A Curiosityt sohasem fenyegeti az a veszély, hogy annyira megbillen, hogy felboruljon. Billenő forgóalvázas kerékrendszere lehetővé teszi, hogy akár 45 fokban is biztonságosan megdőljön, a meredek út azonban kipörgetheti a kerekeket.
A Curiosity missziójának célja annak tanulmányozása, hogy a marsi környezet támogathatta-e évmilliárdokkal ezelőtt a mikrobiális élet létét. Ennek egyik eszköze a MAHLI, a robotkarja végén lévő különleges kamera, amely a porszemek és a kőzetek textúráját közelről képes megvizsgálni, hasonlóképpen ahhoz, ahogyan egy geológus használja a nagyítót. Ennek a kamerának az elmozgatásával tudja a kutatócsoport megmutatni magát a marsjárót is. Mivel a MAHLI által készített minden egyes felvétel csak egy kis területet fed le, sok képhez és a kar sok különböző pozícióba helyezéséhez van szükség ahhoz, hogy kép szülessen a roverről és környezetéről – mondta el Doug Ellison, a Curiosity kamerájának kezelője.
Szerző
Témák
Curiosity NASA Mars

Eladó nélküli kisbolt nyílt Tokióban

Publikálás dátuma
2020.03.24. 10:30

Fotó: Miho Ikeya/The Yomiuri Shimbun / AFP
A mesterséges intelligenciát alkalmazó üzletben gyors a "kiszolgálás" és fizetés nélkül nem lehet távozni.
Személyzet nélküli, mesterséges intelligenciát (MI) alkalmazó kisbolt nyílt hétfőn egy tokiói vasútvonalon. Az új megoldás nemcsak a gyorsabb önkiszolgáló fizetést teszi lehetővé, de megakadályozza bolti lopást is. A mintegy 60 négyzetméteres üzlet nagyjából 50 kamerája minden egyes elemet azonosít, amelyet a vásárló a kezébe vesz. A kijárat akkor nyílik ki a vásárló előtt, ha fizetett.
A mesterséges intelligenciát arra képezték ki, hogy felismerje a vásárlói viselkedést, például azt, milyen módon viszi az adott terméket. Szinte teljesen képes megakadályozni a bolti lopást, mivel pontosan észleli, amikor levesznek egy árut a polcról, így azt nem lehet eldugni például a ruha alá vagy a táskába téve elrejteni a kamerák elől – fejtette ki a Touch To Go, a mesterséges intelligenciát kifejlesztő cég elnöke, Akucu Tomoki.
Az üzlet az új állomás, a Yamanote Gateway legfőbb attrakciója. A március 14-én nyílt állomás a vasútvonal első újonnan hozzáadott megállója az elmúlt 50 évben.
Szerző