Be kellett zárni egy gárdonyi gyógyszertárat, mert koronavírusosak a dolgozók

Publikálás dátuma
2020.03.25. 14:28
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Azt egyelőre nem tudni, hol kapták el a fertőzést.
Ideiglenesen be kellett zárni egy patikát Gárdonyban, mert koronavírus-fertőzést kaptak a dolgozók. A Fejér megyei gyógyszertár Facebook-oldalán jelentette be, hogy egyelőre zárva tartanak - vette észre a Blikk.
„A munkatársainknál koronavírus-fertőzést mutattak ki. Mindenki jól van, de a további fertőződések elkerülése érdekében a gyógyszertár működése szünetel”

- írták a bejegyzésben.

A patika múlt hét óta már rövidített nyitva tartással működött, amit a munkaerőhiánnyal indokoltak.
Szerző

Ismerősöktől, szülőktől kér védőfelszerelést a gyerekorvos – permetezőmaszkot már kapott

Publikálás dátuma
2020.03.25. 14:27
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Miközben a kormány minden nap azt ismételgeti, hogy van elég védőfelszerelés, egy nagykanizsai gyerekorvos végső kétségbeesésében egy Facebook-bejegyzésében ismerőseitől, szülőktől kért segítséget.
„Védőfelszerelést beszerezni hetek óta hiába próbálunk az orvosi rendelő számára! Megfelelő maszk, védőszemüveg és védőruha hiányában bármikor megfertőződhetek és nem dolgozhatok heteken át. Önök pedig orvos nélkül maradhatnak. Ezért kérem Önöket, akinek van otthon akár 1-1 darab felesleges FFP3 minőségű maszkja, amit számomra át tud adni, tegye meg! Az árát kifizetem.” – írta a Facebookon egy nagykanizsai gyerekorvos. Megkerestük a doktort, aki elmondta, három betegétől kapott maszkot, például olyat, amit eredendően permetezéshez lehet használni, s többektől kapott ígéretet, hogy további védőfelszerelést juttatnak el hozzá. Az államtól azonban még mindig nem kaptak segítséget, leszámítva azt a három, FFP1-es – vagyis nem megfelelő szűrésű – maszkot, amelyet a járvány kezdetekor kiosztottak a háziorvosoknak. Azokból a védőfelszerelés-szállítmányokból sem jutott nekik, amelyeket a miniszterelnök jelentett be hétfőn, egyelőre nem is kaptak értesítést, mikor számíthatnak rájuk.  
Szerző
Témák
koronavírus
Frissítve: 2020.03.25. 14:28

Simonka György nagy elszántsággal szerepel a járvány elleni védekezésben - Videóval

Publikálás dátuma
2020.03.25. 14:26

Fotó: Facebook/OrosCafé
A költségvetési csalással vádolt politikus és az önkéntesek fertőtlenítőszert osztottak szét majdnem 500 helyszínen.
Huszonnégyezer liter fertőtlenítőszert osztott szét az elmúlt napokban a Dél-Békés Mentőcsoport alapítványa, az akció minden mozzanatát fotókkal dokumentálták. A fényképeken rendre ott feszít a csoport egyenruhájában a költségvetési csalással vádolt Simonka György - számolt be az esetről a Magyar Narancs.
A mentőcsoport tevékenységéről készült videó szerint az önkéntesek március 17-e óta járják a térség intézményeit, egyházait, hivatalait, és fertőtlenítő szerekkel, eszközökkel segítik a védekezésüket a veszélyhelyzetben. A helyi intézményeknek 24 ezer liter virucid hatású fertőtlenítő szert osztottak ki majdnem 500 helyszínen, továbbá 10 ezernél több maszkot és védőkesztyűt elsősorban az idősebb korosztályról gondoskodó szociális ágazatban dolgozók és ellátottak számára. A felvétel tanúsága szerint a költségvetési csalással vádolt fideszes országgyűlési képviselő még az asztalokat is lelkesen segített széthúzni, hogy az önkéntesek megfelelő távolságban ülhessenek egymástól. 
A fertőtlenítőszert a magyarnarancs.hu kétes hatékonyságúnak nevezte, mert nem tudni, hogy pontosan milyen körülmények között hígították fel a koncentrátumot. Ráadásul a felhasználó önkormányzatoknak nem csatoltak a szerhez biztonsági adatlapot. Az ügyben a portál megkereste a NÉBIH-et, ahonnan a megyei kormányhivatalhoz irányították őket, de választ még nem kaptak. (A hvg.hu nyomán)
Szerző