Előfizetés

Ismerősöktől, szülőktől kér védőfelszerelést a gyerekorvos – permetezőmaszkot már kapott

Vas András
Publikálás dátuma
2020.03.25. 14:27
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Miközben a kormány minden nap azt ismételgeti, hogy van elég védőfelszerelés, egy nagykanizsai gyerekorvos végső kétségbeesésében egy Facebook-bejegyzésében ismerőseitől, szülőktől kért segítséget.
„Védőfelszerelést beszerezni hetek óta hiába próbálunk az orvosi rendelő számára! Megfelelő maszk, védőszemüveg és védőruha hiányában bármikor megfertőződhetek és nem dolgozhatok heteken át. Önök pedig orvos nélkül maradhatnak. Ezért kérem Önöket, akinek van otthon akár 1-1 darab felesleges FFP3 minőségű maszkja, amit számomra át tud adni, tegye meg! Az árát kifizetem.” – írta a Facebookon egy nagykanizsai gyerekorvos. Megkerestük a doktort, aki elmondta, három betegétől kapott maszkot, például olyat, amit eredendően permetezéshez lehet használni, s többektől kapott ígéretet, hogy további védőfelszerelést juttatnak el hozzá. Az államtól azonban még mindig nem kaptak segítséget, leszámítva azt a három, FFP1-es – vagyis nem megfelelő szűrésű – maszkot, amelyet a járvány kezdetekor kiosztottak a háziorvosoknak. Azokból a védőfelszerelés-szállítmányokból sem jutott nekik, amelyeket a miniszterelnök jelentett be hétfőn, egyelőre nem is kaptak értesítést, mikor számíthatnak rájuk.  

Simonka György nagy elszántsággal szerepel a járvány elleni védekezésben - Videóval

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.25. 14:26

Fotó: Facebook/OrosCafé
A költségvetési csalással vádolt politikus és az önkéntesek fertőtlenítőszert osztottak szét majdnem 500 helyszínen.
Huszonnégyezer liter fertőtlenítőszert osztott szét az elmúlt napokban a Dél-Békés Mentőcsoport alapítványa, az akció minden mozzanatát fotókkal dokumentálták. A fényképeken rendre ott feszít a csoport egyenruhájában a költségvetési csalással vádolt Simonka György - számolt be az esetről a Magyar Narancs.
A mentőcsoport tevékenységéről készült videó szerint az önkéntesek március 17-e óta járják a térség intézményeit, egyházait, hivatalait, és fertőtlenítő szerekkel, eszközökkel segítik a védekezésüket a veszélyhelyzetben. A helyi intézményeknek 24 ezer liter virucid hatású fertőtlenítő szert osztottak ki majdnem 500 helyszínen, továbbá 10 ezernél több maszkot és védőkesztyűt elsősorban az idősebb korosztályról gondoskodó szociális ágazatban dolgozók és ellátottak számára. A felvétel tanúsága szerint a költségvetési csalással vádolt fideszes országgyűlési képviselő még az asztalokat is lelkesen segített széthúzni, hogy az önkéntesek megfelelő távolságban ülhessenek egymástól. 
A fertőtlenítőszert a magyarnarancs.hu kétes hatékonyságúnak nevezte, mert nem tudni, hogy pontosan milyen körülmények között hígították fel a koncentrátumot. Ráadásul a felhasználó önkormányzatoknak nem csatoltak a szerhez biztonsági adatlapot. Az ügyben a portál megkereste a NÉBIH-et, ahonnan a megyei kormányhivatalhoz irányították őket, de választ még nem kaptak. (A hvg.hu nyomán)

Mától tilos kivinni az országból a malária gyógyszerének hatóanyagát, mert jó lehet a koronavírus ellen is

Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.03.25. 13:37

Fotó: Shutterstock
Patikában is gyártható gyógyszer alapanyagok közé sorolta a malária ellen alkalmazott orvosság hatóanyagát, a hydroxychloroquint a hazai gyógyszerhatóság, egyben megtiltotta kivitelét az országból.  A döntés indoklásában olvasható, hogy a „hydroxychloroqiune-sulfat hatóanyag és az annak felhasználásával gyártott gyógyszerek alkalmazása szükséges lehet a COVID-19 megbetegedések gyógyításához, ezért a külföldre történő kivitelük olyan ellátási zavart idézhet elő, ami akadályt jelenthet a COVID-19 megbetegedések gyógyításában, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvásában.” Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet(OGYÉI) exporttilalma hat hónapra szól. A szert a hazai patikák  Delagil néven forgalmazzák, ám a járvány kezdete óta megnőtt iránta a kereslet, Magyarországon hetek óta hiánycikk. Lapunknak egy gyógyszerész azt mondta: a hatóanyagból por formájú szert tudnak készíteni a gyógyszertárak. Úgy tudjuk van olyan patika, amely már rendelt is az exporttilalom alá vont hatóanyagból.   A szer hatóanyaga azitromicinnel (AZI-sandoz) kombinálva eredményes lehet a koronavírus-fertőzött betegek kezelésében. Egy dél-koreai munkacsoport először február 13-án javasolta a hidroxiklorokint és a klórkinint a koronavírus betegség kísérleti kezelésére, szerintük a gyógyszer gátolja a vírus szaporodását. Március 17-én az Olasz Gyógyszerügynökség AIFA Tudományos Technikai Bizottsága kedvező véleményt adott ki a klorokin és a hidroxi-klórkinin címkén kívüli felhasználásának a COVID-19 kezelésére történő bevonásáról. Egy francia tanulmány is kimutatta a vírusterhelés csökkenését napi 600 mg-os dózis mellett, azonban a tanulmányt sokan bírálták, a klinikai vizsgálat módszertani hibái miatt.