Gyilkosság gyanújával őrizetbe vették az egyik volt ukrán külügyminisztert

Publikálás dátuma
2020.03.25. 14:53
Leonyid Kozsara volt ukrán külügyminiszter
Fotó: JUSSI NUKARI /
Előre megfontolt emberölés gyanújával őrizetbe vette az ukrán rendőrség szerdán Leonyid Kozsara volt ukrán külügyminisztert - hozta nyilvánosságra Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettes a Facebookon.
Szerhij Sztarickijt, az Atlantic Group holding vezérigazgatóját, az Inter ukrán televízió volt vezetőjét még február 21-én találták holtan lőtt sebbel a volt külügyminiszter Kijev környéki házában - emlékeztetett az UNIAN hírügynökség. A nyomozás előzetesen azt állapította meg, hogy a férfi öngyilkos lett, miközben Kozsara és felesége a házban, de más helyiségben tartózkodtak. A rendőrséget egyébként az exkülügyminiszter felesége hívta ki azután, hogy holtan találta a férfit. Február 22-én az esetet öngyilkosságról gyilkosságra minősítették át. Herascsenko közölte, hogy Kozsarát most a bíróságra szállítják, ahol döntenek arról, előzetes letartóztatásba helyezik-e. Leonyid Kozsara a kijevi Majdan-tüntetések nyomán Moszkvába menekült Viktor Janukovics elnöksége alatt vezette a külügyi tárcát 2012 decemberétől 2014. február 23-ig. 
Szerző

Trumpnak két ellensége is van: a járvány és a tudomány

Publikálás dátuma
2020.03.25. 14:47

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Amerikában a történelem legnagyobb, 2 ezer milliárd dolláros gazdasági csomagjáról állapodtak meg. A Fehér Ház szerint egy 79 éves járványügyi szakértő elhomályosítja az elnök érdemeit.
Az Egyesült Államok már 55 ezer megbetegedésnél és 784 halálesetnél tart. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztet, hogy Európából Amerikába kerülhet át a koronavírus-járvány epicentruma. Különösen aggasztó a helyzet New Yorkban, ahol máris telítődtek a kórházak és fogytán az ellátók védőruházata. Andrew Cuomo kormányzó éles hangon követelt több szövetségi segítséget, szerinte legalább 20-25 ezer plusz lélegeztetőgépre lenne szükség. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a különböző amerikai régiókat eltérő ütemben érinti a járvány, így elvben lehetőség van az orvosok és a felszerelés átcsoportosítására, vándoroltatására. Vezető autógyárak és technológiai cégek a lélegeztetőgépek és a védőfelszerelés gyártásának gyors felfuttatását ígérik. A Fehér Ház és a szenátus néhány napos elkeseredett vita után a történelem legnagyobb kárenyhítő és gazdaságösztönző csomagjában állapodott meg. A 2 billió dollár a kétszerese a 2008-as élénkítő injekciónak. Az évi 75 ezer dollár alatt kereső amerikaiak heteken belül 1200 dollárt, plusz a családok gyerekenként 500 dollárt kapnak. Donald Trump elnök már az idén április 12-re eső húsvétra újra szeretné indítani az amerikai gazdaságot. Mint nyilatkozta, gyönyörű dolog lenne, ha húsvét vasárnap tele lennének a templomok, Amerika nem a leállásról szól, és különben is, a koronavírus elleni harc már a végéhez közeledik. Az egészségügyi szakértők másként látják, mint ahogy pár napja még az elnök is nyárra tette a járvány lecsengését. Bírálói szerint Trump – részben nyilván választási megfontolásból – fontosabbnak tartja a gazdaság talpra állítását az emberek egészségénél. Ahogyan ő fogalmaz, a gyógyszer nem okozhat nagyobb kárt, mint maga a betegség. Jellemző, hogy Fehér Ház, majd nyomában a trumpista média kikezdte a szövetségi járványügyi hatóság igazgatóját. A szakmai körökben és a közvélemény előtt is tekintélyes, 79 esztendős Dr. Anthony Fauci 36 éve irányítja az intézményt. Kulcsszerepe volt az HIV/AIDS és az ebola megfékezésében, járványügyben Ronald Reagan óta minden elnöknek ő szolgált tudományos tanáccsal. Most azért vált kegyvesztetté, mert interjúiban rendre „helyre teszi” a túlzottan derűlátó Trumpot.
Frissítve: 2020.03.25. 20:55

Ukrajnában kihirdették az országos veszélyhelyzetet

Publikálás dátuma
2020.03.25. 14:24

Fotó: Maxym Marusenko / AFP/NurPhoto
Egyelőre 30 napig lesz érvényben.
Meghosszabbította az ukrán kormány szerdai ülésén az országos karantént további 30 nappal, azaz április 24-ig, és kiterjesztette a veszélyhelyzetet az egész országra. Denisz Smihal miniszterelnök közölte, hogy előreláthatóan a veszélyhelyzet is harminc napig lesz érvényben. 
Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint figyelmeztetett, hogy a veszélyhelyzet nem rendkívüli állapot, kérte, hogy a két fogalmat ne keverjék össze.

A coronavirus.app adatai szerint Ukrajnában eddig 113 embert diagnosztizáltak koronavírussal. A fertőzés következtében 4 ember halt meg, egy személyt pedig gyógyultnak nyilvánítottak. Jelenleg beteget 108 ápolnak.