Előfizetés

Trumpnak két ellensége is van: a járvány és a tudomány

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.03.25. 14:47

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Amerikában a történelem legnagyobb, 2 ezer milliárd dolláros gazdasági csomagjáról állapodtak meg. A Fehér Ház szerint egy 79 éves járványügyi szakértő elhomályosítja az elnök érdemeit.
Az Egyesült Államok már 55 ezer megbetegedésnél és 784 halálesetnél tart. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztet, hogy Európából Amerikába kerülhet át a koronavírus-járvány epicentruma. Különösen aggasztó a helyzet New Yorkban, ahol máris telítődtek a kórházak és fogytán az ellátók védőruházata. Andrew Cuomo kormányzó éles hangon követelt több szövetségi segítséget, szerinte legalább 20-25 ezer plusz lélegeztetőgépre lenne szükség. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a különböző amerikai régiókat eltérő ütemben érinti a járvány, így elvben lehetőség van az orvosok és a felszerelés átcsoportosítására, vándoroltatására. Vezető autógyárak és technológiai cégek a lélegeztetőgépek és a védőfelszerelés gyártásának gyors felfuttatását ígérik. A Fehér Ház és a szenátus néhány napos elkeseredett vita után a történelem legnagyobb kárenyhítő és gazdaságösztönző csomagjában állapodott meg. A 2 billió dollár a kétszerese a 2008-as élénkítő injekciónak. Az évi 75 ezer dollár alatt kereső amerikaiak heteken belül 1200 dollárt, plusz a családok gyerekenként 500 dollárt kapnak. Donald Trump elnök már az idén április 12-re eső húsvétra újra szeretné indítani az amerikai gazdaságot. Mint nyilatkozta, gyönyörű dolog lenne, ha húsvét vasárnap tele lennének a templomok, Amerika nem a leállásról szól, és különben is, a koronavírus elleni harc már a végéhez közeledik. Az egészségügyi szakértők másként látják, mint ahogy pár napja még az elnök is nyárra tette a járvány lecsengését. Bírálói szerint Trump – részben nyilván választási megfontolásból – fontosabbnak tartja a gazdaság talpra állítását az emberek egészségénél. Ahogyan ő fogalmaz, a gyógyszer nem okozhat nagyobb kárt, mint maga a betegség. Jellemző, hogy Fehér Ház, majd nyomában a trumpista média kikezdte a szövetségi járványügyi hatóság igazgatóját. A szakmai körökben és a közvélemény előtt is tekintélyes, 79 esztendős Dr. Anthony Fauci 36 éve irányítja az intézményt. Kulcsszerepe volt az HIV/AIDS és az ebola megfékezésében, járványügyben Ronald Reagan óta minden elnöknek ő szolgált tudományos tanáccsal. Most azért vált kegyvesztetté, mert interjúiban rendre „helyre teszi” a túlzottan derűlátó Trumpot.

Ukrajnában kihirdették az országos veszélyhelyzetet

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.25. 14:24

Fotó: Maxym Marusenko / AFP/NurPhoto
Egyelőre 30 napig lesz érvényben.
Meghosszabbította az ukrán kormány szerdai ülésén az országos karantént további 30 nappal, azaz április 24-ig, és kiterjesztette a veszélyhelyzetet az egész országra. Denisz Smihal miniszterelnök közölte, hogy előreláthatóan a veszélyhelyzet is harminc napig lesz érvényben. 
Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint figyelmeztetett, hogy a veszélyhelyzet nem rendkívüli állapot, kérte, hogy a két fogalmat ne keverjék össze.

A coronavirus.app adatai szerint Ukrajnában eddig 113 embert diagnosztizáltak koronavírussal. A fertőzés következtében 4 ember halt meg, egy személyt pedig gyógyultnak nyilvánítottak. Jelenleg beteget 108 ápolnak.

Károly herceg is koronavírusos

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.25. 13:25

Fotó: DANIEL KALISZ / AFP/Getty Images
71 éves, szóval abszolút a veszélyeztetettek közé tartozik. De jól van.
Károly brit trónörökös szervezetében is kimutatták a Covid-19 megbetegedést okozó új koronavírust - jelentette be szerdán a walesi herceg londoni hivatala. A Clarence House közleménye szerint a 71 esztendős trónörökös tünetei enyhék és egészségi állapota a fertőzéstől eltekintve jó. A tájékoztatás szerint Károly feleségét, Kamilla cornwalli hercegnőt is megvizsgálták, de az ő koronavírus-tesztje negatív lett. Az udvar szóvivője közölte, hogy a házaspár a királyi család skóciai rezidenciáján, Balmoral kastélyában teljes elkülönítésbe vonult és a trónörökös néhány napja ottani lakosztályában dolgozik. A Buckingham-palota, II. Erzsébet királynő londoni rezidenciája szerdán közölte, hogy a 94. évében járó uralkodó - Károly herceg édesanyja - jó egészségnek örvend. A palota szóvivője szerint a királynő legutóbb március 12-én találkozott a trónörökössel. Az illetékes nem tért ki arra, hogy az uralkodón is végeztek-e koronavírus-szűrést, csak annyit közölt, hogy a királynő minden vonatkozó egészségügyi útmutatást betart. II. Erzsébet, aki 68 éve ül az Egyesült Királyság trónján, a hét eleje óta legnagyobb vidéki rezidenciáján, a London nyugati határában lévő Windsorban tartózkodik. A Clarence House szerdai tájékoztatása szerint Károly herceget hétfőn vetették alá koronavírus-szűrésnek, miután tünetei megfeleltek a szűrés elvégzéséhez kidolgozott kritériumoknak. A vizsgálatot a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) végezte el és az eredményt kedd este közölték a trónörökössel. Károly londoni hivatala szerint nem lehet megállapítani, hogy a walesi herceg kitől kapta el a fertőzést, mivel a trónörökös az elmúlt hetekben számos hivatalos közéleti programon vett részt a királyi család képviseletében. Károly - az uralkodó és férje, Fülöp edinburghi herceg legidősebb gyermeke - az első helyen áll a brit trónutódlási sorban. A 99. évében járó Fülöp hercegről a szerdai udvari közlemények nem tesznek említést. Fülöp korábban a brit királyi család legaktívabb tagjai közé tartozott, de 2017 őszén hivatalosan visszavonult a közszerepléstől, és bár néha, főleg családi eseményeken azóta is megjelenik, nyilvános rendezvényeken már nem vesz részt.