Előfizetés

Nagyot nőtt a zöldségek ára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.25. 15:20

Fotó: Béres Márton / Népszava
A burgonya ára egy hét alatt megduplázódott.
A jelek szerint a koronavírus-járvány nemcsak a szájmaszkok, kézfertőtlenítők áraira hatott, de egyes zöldségfélékére is. A folyamatok egyes termékek árának emelkedését eredményezték a piacokon, de az áremelkedés nem volt általános. Az leginkább a tartósan elálló alapvető zöldségfajtákat érintette - írja az Mfor az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatbázisa alapján.
  • A piaci árinformációk napi adatai szerint a burgonya kilós ára a nagybani piacon február vége óta 150-160 forint volt egészen múlt hét csütörtökig. Március 19-én viszont hirtelen több mint a duplájára nőtt az ára, 335 forintra.
  • Ugyanilyen görbét ír le a sárgarépa ára is, hiszen a korábbi, heteken át tartó 150 forintos ár 300 forintra ugrott csütörtökön.
  • Drasztikus áremelkedést mutatott a petrezselyem egységára is. Az árinformációs rendszer adatai alapján március 19-ig a nagybani piacon jellemző kilónkénti 450 forintos ár 900 forintra emelkedett.
Mindez a fogyasztói piacokon is éreztette a hatását. Az adatbázis szerint a Fehérvári és Vámház körúti piacokon múlt héten az előző héthez képest a burgonya ára szignifikánsan megugrott. A Fehérvári úti piacon 25, a belvároshoz közeli helyen 12 százalékkal. A két piac jellemző zöldségárait nézve a sárgarépa szintén 25 és 12 százalékkal emelkedett, egy hét alatt ugyanakkor a zeller, a fehérkáposzta és a paprika egységára is 15-25 százalék közötti mértékben emelkedett. Váratlanul nőtt a tojás ára a nagybani piacon. A korábbi 35 forintos darabár március 19-én már 40 forint volt.

Ablakmosó helyett gyártja az etanolos fertőtlenítőt a Mol

M. I.
Publikálás dátuma
2020.03.25. 13:11

Fotó: Molnár Edit / MTI
Kéz- és felületfertőtlenítő szert gyárt mostantól a Mol egyik almásfüzitői gyára. A termék április közepén kerül a kereskedelembe, az ár nem ismert.
Kéz- és felületfertőtlenítő gyártására állította át egyik almásfüzitői üzemét a Mol - közölte az Operatív Törzs délelőtti tájékoztatóján Ratatics Péter, az olajcég ügyvezetője, amit a társaság később közleményben erősített meg. A 24 órában, három műszakban, megállás nélkül üzemelő egység napi 50 ezer liter fertőtlenítőszert képes előállítani. Az első mennyiségeket már elkezdték kiszállítani a kiemelten fontos intézményeknek. A Mol Hygi névre keresztelt termékek április közepétől a Mol töltőállomásain is megvásárolhatók.  A koronavírus elleni védekezés érdekében a Mol megkezdte a Magyarországon hiánycikknek számító kéz- és felületfertőtlenítő termékek gyártását - közlik. A vállalatcsoporthoz tartozó és kenőanyagok gyártásával foglalkozó Mol Lub Kft. mindössze két hét alatt állította át almásfüzitői üzemének egyik, korábban szélvédőfolyadékot készítő gyártósorát.  A két új termék összetétele az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján készült, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ rekordgyorsasággal vizsgált be és hagyott jóvá. A kézfertőtlenítőhöz szükséges etanolt magyar forrásból szerzi be a Mol Lub. Az első legyártott mennyiségeket már le is szállították az Operatív Törzs által meghatározott és a koronavírus kezelésében kiemelt fontossággal bíró állami intézményeknek (pl. kórházaknak, hulladékkezelőnek, közüzemeknek) és önkormányzatoknak. A termelés és a kiszállítás folyamatos lesz, ezzel - szerintük - megszűnhet az ellátási probléma. A Mol finomítóiban, üzemeiben és töltőállomásain dolgozó szakembereit is ezzel a fertőtlenítőszerrel védi a vírus ellen. A Mol Lub egyúttal azon is dolgozik, hogy mihamarabb elindulhasson a termék kiskereskedelmi értékesítése, hogy a lakosság is hozzáférhessen a jelenleg hiánycikknek számító termékhez. A Mol Hygi egyelőre 2 literes, újrahasznosítható műanyagból készült flakonban érhető el, de kisebb kiszereléseket is alkalmaznak majd a jövő hónaptól. Ezen felül a csoport Szlovákiában és Horvátországban is megkezdi fertőtlenítők gyártását a helyi üzemeiben az országos igények lefedésére.  A több mint száz éves múltra visszatekintő Mol Lub két üzeme alapvetően kenőanyagokat gyárt. 

Egyetlen hét alatt felvásárolták a BÁV teljes aranykészletét

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.25. 12:24
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ez több mint 20 ezer gramm aranyat jelent.
A veszélyhelyzet kihirdetése óta jelentősen megugrott a kereslet a befektetési aranytömbök iránt, alig több mint egy hét alatt a BÁV teljes rendelkezésre álló készletét, azaz több mint 20 ezer gramm aranyat felvásárolták - közölte a BÁV az MTI-vel szerdán.
Közleményük szerint volt olyan ügyfél, aki a napokban 2 kilogramm arannyal távozott az egyik üzletből.

A világ más országai is kifogytak átmenetileg a befektetési célú aranyból. A koronavírussal kapcsolatos intézkedések hatására a világ részvénypiacairól megindult a tőkekivonás, sokan fordultak a hagyományosan menekülőeszköznek tartott arany felé.
Volt olyan nap, amikor 5,6 százalékot drágult a nemesfém, amelyre legutóbb 2009-ben volt példa.

Az áremelkedés azonban még nem ért véget, hiszen az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hétfőn bejelentette, hogy korlátlan mennyiségben vásárol fel állampapírokat és jelzálogleveleket, hogy ezzel támogassák az amerikai gazdaságot. A hírre további emelkedéssel reagált az arany ára. A magyarországi viszonyokra jellemző, hogy a BÁV-nál már 2019-ben 60 százalékkal nőtt a befektetési arany forgalma. Az év eleji amerikai-iráni konfliktus hatására januárban ismét megélénkült a vásárlási kedv, azonban
a veszélyhelyzet március 11-i kihirdetésével szó szerint megrohamozták az üzleteket.

A kialakult helyzetre való tekintettel a jelentős aranytartalékokkal rendelkező BÁV más gyártókkal is felvette a kapcsolatot a készlet pótlására, ezek beszerzése folyamatban van. A BÁV minden egységében szigorú járványügyi rendelkezéseket vezetett be. - A szakértői előrejelzések alapján rövid távon unciánként 1600-1700 dolláros aranyárfolyam várható, de az év végére az arany akár a 2000 dolláros lélektani határt is átlépheti - állítja a BÁV.